Foto: Acero/AlterPhotos/ABACA / Abaca Press / PA Images / Alamy / Alamy / Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uvek Đokovićev uticaj i značaj moraju da se nipodaštavaju

Novak Đoković došao je na svetsku tenisku scenu sa jasnim ciljem u svojoj glavi – da postane najbolji svih vremena i u svoj uspeh nikada nije sumnjao.

Možda na početku njegove karijere mnogi nisu mislili da može da pomuti račune najboljima, a on ne samo da je uspeo, nego je prestigao, ili bolje reći i dalje prestiže mnoge rekorde koje su postavljale legende „belog sporta“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako su godine prolazile, a Novak postajao sve opasnija pretnja Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, tako je mnogima postajao trn u oku, koji sada nikako ne mogu da izbace.

Deluje da je bilo samo pitanje vremena kada će Novak po većini statističkih parametara prestići Federera i Nadala, a po najbitnijem kriterijumu, preciznije broju osvojenih grend slemova, pretekao je Španca ove godine titulom na Rolan Garosu. Federer je svoju karijeru završio 2022. godine na veličanstven način na Lejver kupu, Nadal je najavio da će slično uraditi na kraju 2024. godine, dok Novak, iako samo godinu dana mlađi od Španca, još uvek ne razmišlja ozbiljno o penziji i već neko vreme gradi nova rivalstva sa mlađim teniserima.

I kada je Novak konačno, bez ikakve dileme postao najuspešniji u istoriji tenisa, intenzivno je krenula da se razvija priča o tome kako su Nadal, a pogotovo Federer bili značajniji za tenis od Novaka. Kako to? Pa, niko baš ne zna to da objasni, ali bitno da se kaže.

Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal
Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Toni Nadal, teniski trener i Rafin stric, nedavno je u intervjuu za portal „Clay tennis“ osporio Novakovu tenisku i sportsku veličinu, iznoseći pomalo bizarne argumente.

„Mislim da su Federer i Nadal značajniji za svoj sport od Đokovića. A Federer je imao najveći uticaj na sport od bilo koga drugog. Kada se povede ta diskusija o tome ko je najbolji svih vremena, moramo da ustanovimo tačne kriterijume oko kojih uvek postoji debata. Ko je najbolji – onaj koji ima svetski rekord ili onaj koji osvoji Olimpijske igre? Ne znam. Mislim da onaj koji je uspevao da igra na vrhunskom nivou i da radi teže stvari je Federer, onaj koji je osvojio najviše svega je Đoković, a ko zna još šta bi bilo sa Rafom da nije bilo povreda – imao bi više titula nego svi ostali“, rekao je Toni Nadal.

O tome šta bi bilo kad bi bilo, nećemo da pričamo, jer je krajnje neozbiljno. Ali o tome kako za epitet GOAT moraju da se kažu tačni kriterijumi, a za to ko je značajniji ne moraju, već možemo.

Po čemu je to Federer značajniji od Novaka? Slabo ko će imati neki smislen odgovor na to pitanje, jer je uticaj sve trojice nemerljiv. Nijedan od njih ne bi uspeo ono što jeste da pored sebe nije imao drugu dvojicu.

Novak Đokoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer
Novak Đokoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco/JIM LO SCALZO/NEIL HALL

Odnos između njih trojice nikada nije bio potpuno prijateljski, ali jeste pun poštovanja, što se pokazalo na Federerovom oproštaju. Jeste Švajcarac najstariji i jeste prvi kročio na veliku scenu i podigao tenis na viši nivo, ali to ne znači da je uradio najviše za tenis.

Kako je Federer povukao Nadala i Đokovića da budu bolji, tako su Srbin i Španac imali veći uticaj na mlađe generacije, koje polako, ali sigurno preuzimaju primat u tenisu, mada i to je teško reći s obzirom da im Novak još uvek „smeta“.

I kada pričamo o uticaju treba znati da je najveće rivalstvo tenisa ipak Đoković – Nadal, šta god ljudi pričali i hteli da istaknu.

Pored toga, Novak je svima pokazao kako može da se rasturi dominacija dvojice već unapred najboljih, kako nije bitno odakle dolazite ili šta drugi pričaju o vama – bitno je samo šta želite, kako radite i vizualizujete svoje uspehe. Đoković je svima dao nadu, iako je osporavan nebrojano puta iz nebrojano razloga, od kojih je zaista malo smislenih.

PROČITAJTE JOŠ:

„Novak je bolji jer je osvojio više titula od Rafe. Ako je Novak osvojio 24… Šta bi se desilo da se više igra na šljaci umesto na tvrdoj podlozi? Moj rođak igra tri grend slem turnira na podlozi koja mu nije omiljena, a samo jedan na svojoj omiljenoj šljaci. Isto je i sa mastersima“, nastavio je Toni Nadal u svom prepoznatljivom tonu.

A što se umesto ove priče, ne potencira više to kako Novak dominira na svim podlogama, umesto samo na jednoj kao Nadal? Zar i to ne bi trebalo da bude primer naslednicima „velike trojke“ kako na svim podlogama moraju da pokažu zašto su u teniskom vrhu?

Još jedna velika razlika u poređenju Novaka sa Nadalom i Federerom, jeste čuvena organizacija „PTPA“, koja se bori za prava igrača i što bolje uslove.

Da li su Federer i Nadal nekada napravili tako nešto za ostale tenisere kao Novak? Odgovor je jasan. Ne. Čak nisu ni podržali Đokovića u ovoj borbi.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Međutim, Srbin ne mari mnogo za to, već godinama istrajava u borbi i to najbolje osećaju njegove kolege i koleginice, koje imaju samo reči hvale.

Trebalo bi nam mnogo prostora i vremena da izdvojimo sve ili bar većinu komentara o Đokoviću kada je reč o pomenutoj temi, pa ćemo pomenuti samo nekoliko skorijih.

“Đoković je uradio mnogo za tenis, i to ne samo za sebe, već i za nas koji igramo protiv njega, ali i naše porodice. Svi smo veoma zahvalni Novaku. Želeo sam da ga pitam da mi potpiše majicu, ali nisam želeo previše da insistiram. On je sve nas toliko naučio, podigao je nivo. Brojevi ne lažu – Novak je najveći svih vremena. Spektakularno je što i u našem sportu postoji neko ko je na nivou Mesija i sličnih. Novak igra i pobeđuje, ali ni ne sanja koliko utiče na živote svih nas – njegovih protivnika. Tako je uticajan. Lično, ja sam mnogo radio kako bih dobio tu priliku”, rekao je Pedro Kaćin posle poraza od Novaka Na Vimbldonu.

„Sa Đokovićem imam samo lepa iskustva. Među onima iz ‘velike trojke’, on je ubedljivo najpopularniji među igračima, jer je uvek radio mnogo za druge. Kada neko treba da ustane i podigne glas, on je u prvim redovima“, ispričao je Dominik Hrbati, nekadašnji slovački teniser.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Da ne bude samo da muškarci pričaju ovako, navešćemo i reči Arine Sabalenke, koja je nekoliko puta smao u poslednjih par meseci istakla koliko se divi Novaku i onome što on radi.

„On je sjajan momak, veoma fin. Lako ga mogu pitati za savet i on će mi ga dati. Zaista cenim to. Dobro je imati prijatelja kao što je Novak Đoković. Uvek možete tražiti savet. Zaista cenim njegovu pomoć za mene“, istakla je Sabalenka.

Pošteno je reći da ima mnogo onih koji su se divili Federerovoj eleganciji u svakom smislu ili Nadalovoj mentalnoj snazi i istrajnosti, ali utisak je da se mnogo više komentarišu Novakove ljudske osobine, nego karakteristike njegovih najvećih rivala.

Postoji i priča kako Novak sve radi kako bi bio voljen. Ako sve radite iskreno i sa željom da drugima bude bolje i da im uvek i svuda ukazujete poštovanje, zašto je onda greh želeti biti voljen ili očekivati bar poštovanje zauzvrat?

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nikada Đoković nije bio izveštačen i neiskren na sceni, pogotovo ne prema kolegama, znao je da stane iza svojih reči i principa čak kada mu je to donosilo i štetu, dok Federer i Nadal nisu baš uvek imali toliko hrabrosti.

Uspesi Nadala i Federer teško će se ikada zaboraviti, ali Novakovi su ipak veći i po svemu sudeći samo će se podebljati u godinama pred nama. A kada je reč o samom uticaju, postoji mnogo faktora, svaki od pomenute trojice uradio je mnogo za razvoj tenisa i ničiji uspeh ne treba omalovažavati, ali čini se da je Novak i po tome nivo iznad.

To će se možda najbolje videti tek kada sva trojica budu u penziji i kada se ne bude sudilo samo kroz subjektivne ili navijačke slike.

BONUS VIDEO Novak Đoković – Kasper Rud, najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar