Jedno ime je često nepravedno zapostavljeno kada se govori o uspehu Novaka Đokovića.

Dejan Petrović je odlučio da završi sopstvenu karijeru jer je video veliki potencijal u tada perspektivnom srpskom teniseru. Njegovo ime je Novak Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

Petroviću koji je bio i 157. igrač na ATP listi brzo je zapalo za oko kakav je ovaj mladi teniser. Odlučio je te 2004. godine da završi sopstvenu karijeru i da se posveti radu sa Novakom. Počeli su da rade kada je Novak imao samo 16 godina i pod njegovim vođstvom je Đoković brzo stigao do Top 100, za manje od godinu dana.

Pojasnio je kako je čovek koji je odrastao u Australiji i koji je prijatelj Lejtona Hjuita kako je počeo saradnju sa Đokovićem.

„Došao sam u Srbiju 2003. godine, tada je Nenad Zimonjić bio selektor naše reprezentacije, nakon godinu i po dana mog života došao je Srđan i pitao me da mu budem trener. I pre toga sam imao sparing sa Novakom na terenima Partizana. Došao je u Adelejd, moj rodni grad, kada je imao 16 godina, te godine je igrao polufinale juniorskog Australijan opena protiv Monfisa. Bili smo već kolege u reprezentaciji“, poručio je Petrović u podcastu „Reketiranje„.

Novak Đoković Australijan open 2008. Foto: EPA/JULIAN ABRAM WAINWRIGHT

Bilo je to pravo čudo u Srbiji u tom trenutku jer nije viđen Top 100 igrač od Bobe Živojinovića koji je igrao na takvom nivou.

„Verovatno je Srđan video u meni to što jesam – odgovornost, pristup tenisu, tenisko znanje. Kad sam došao u Srbiju sam posle Bobe Živojinovića bio najbolje rangirani srpski igrač na ATP listi, posle 20 godina možemo da se pohvalimo rezultatima u srpskom tenisu. Dosta sam doprineo Novaku na terenu i van njega, forhend mu nije bio najveće oružje kao danas, na sredini terena je češće udarao bekhend nego forhend. Servis mu nije bio jača strana, nije bio loš, ali nije dobijao toliko poena na prvi servis.

„Kada smo radili zajedno, Novak je non stop pokušavao da bude bolji zato jeste i najboljih svih vremena. Kako baš on? Lejton Hjuit je živeo 500 metara od mene, odrastao je uz mene i tako da znam kad se on kvalifikovao za Australijan open sa 15 godina, ja sam tada isto učestvovao na AO. Tu paralelu sam pravio sa Lejtonom koji mrzi da izgubi, a Novak voli da pobedi. Druga psihologija, ali isti cilj. Novak jednostavno ko god mu dolazi u tim traži maksimalno od te osobe.“

Pojasnio je i kako je došlo do rastanka kasnije što možete pogledati u snimku na početku teksta.

Petrović je u karijeri bio i trener Ane Ivanović, Jelene Jankovića, Lasla Đerea, Nikole Milojevića, Ivane Jorović…

BONUS VIDEO Novak Đoković: Ove godine mi je drugačiji osećaj, videćemo na Rolan Garosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar