EPA-EFE/Claudio Bresciani

Novak Đoković, ako izuzmemo Olimpijske igre, za svoje standarde ima veoma lošu sezonu, ali šta tek onda reći za Stefanosa Cicipasa i Holgera Runea.

Srpski teniser nije osvojio nijednu titulu u 2024, osim zlata na Olimpijskim igrama, dok su Cicipas i Rune ukupno uzeli tek jedan trofej.

Iako su i dalje obojica u 15 najboljih tenisera na svetu (što se nekad uzima zdravo za gotovo), jasno je da trenutno nisu ni blizu maksimuma do kog mogu da dođu.

Obojica su tokom dosadašnje karijere imali momente u kojima su mučili Đokovića, ali sada mu praktično uopšte nisu pretnja, čak i kada je u ovako slaboj formi.

PROČITAJTE JOŠ:

Umesto da slabe Novakove dane i lošu formu iskoriste kako bi se dokopali neke titule ili makar završnice velikih turnira, Rune i Cicipas us krenuli potpuno drugim putem, pa imaju još slabije rezultate od Srbina.

Nećemo upoređivati neuporedivo (Đokovića sa bilo kim drugim), ali ćemo se malo pozabaviti ovim što se trenutno dešava na tensikoj sceni, a tiče se Runea i Cicipasa.

Ispao je Danac već u prvom kolu US Opena, od Brendona Nakašime i to sa ubedljivih 3:0, a prethodno je dogurao do polufinala Sinsinatija, što je daleko od lošeg rezultata, ali to je bio tek jedan bljesak ove godine. Pre toga je ispao u osmini finala Montreala, nije igrao na Olimpijskim igrama, dok je na Vimbldonu glaatko izgubio od Đokovića sa 3:0.

Nije Rune imao mnogo uspeha ni u Hamburgu, Kvinsu, na Rolan Garosu, u Rimu, Madridu, Minhenu, Monte Karlu, Majamiju, Indijan Velsu, Akapulku, Roterdamu, Monpeljeu, dok je na Australijan openu poražen u drugoj rundi, a igrao je samo finale Brizbejna, gde je izgubio od Grigora Dimitrova.

Foto: Dylan Buell / Getty images / Profimedia

Skor Danca ove sezone je tek 33-17, kada god deluje da je podigao formu, on doživi težak poraz, a van terena se muči sa odabirom trenera.

Krajem prošle godine radio je sa Severinom Lutijem, bivšim trenerom Rodžera Federera, uz njih je bio i Boris Beker, ali ta saradnja nije dugo potrajala. Pokušao je Rune da obnovi saradnju sa Patrikom Muratogluom, ali ovog puta nisu našli zajednički jezik, pa su se brzo rastali.

Problem sa pomenutom trojicom bio je taj što nisu mogli dovoljno da se posvete, a 21-godišnjem Dancu je to očigledno potrebno više nego bilo šta. Na sajtu ATP-a stoji da trenutno radi sa Kenetom Karlsenom, pa ćemo videti da li će ta saradnja uroditi plodom.

PROČITAJTE JOŠ:

Rune u međusobnom skoru sa Đokovićem gubi sa 4-2, ali te svoje dve pobede dobro pamti. Prva je bila u finalu Mastersa u Parizu 2022. godine, a onda naredna u Rimu sredinom 2023. Osvojio je Rune do sada četiri titule u karijeri (najveća upravo ta u Parizu), ali s obzirom da su ga mnogi videli kao člana „nove velike trojke“ zajedno sa Alkarazom i Sinerom, za sada je podbacio.

Pred njim je dug put, ali isto tako ne treba zaboraviti da ima tek 21 godinu, pa prostora i vremena za napredak ima. U ovom trenutku nije dobro, možda posle US Opena ispadne iz 15 najboljih na svetu, ali dva vezana dobra turnira ponovo mogu da ga vinu u teniska nebesa.

Potrebno je Dancu malo više konstantnosti i vezanih dobrih rezultata kako bi dobio krila, a deluje i da na menatlnom planu može mnogo da napreduje.

Sa Cicipasom je situacija nešto drugačija, on je osvojio jednu veliku titutlu ove godine (u Monte Karlu), ali skor sa Đokovićem mu je 12-2. Poslednji poraz od Novaka doživeo je na Olimpijskim igrama u četvrtfinalu, gde posao za Srbina nije bio lak uopšte, dok su jedine pobede Grka viđene 2018. i 2019. godine.

Stefanos Cicipas Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Međutim, nekako prva asocijacija na mečeve Cicipasa i Đokovića mi je ono finale Rolan Garosa 2021, kada je Stefanos imao 2:0 u setovima, ali je Novak preokrenuo i podigao još jedan grend slem trofej. Zanimljivo je i da su godinu dana ranije takođe igrali pet setova na Rolan Garosu, samo tada u polufinalu, a sastali su se i u borbi za titulu na Australijan openu 2023, pa je Cicipas imao tu čast da bude deo istorije i Novakove nezaboravne titule i slavlja.

Koliko je Cicipas u lošoj formi trenutno najbolje pokazuju tri poslednja turnira i porazi u prvim kolima US Opena i Montreala, odnosno neuspeh u drugoj rundi Sinsinatija. Pre toga grčki teniser se nije proslavio ni u Gštadu, na Vimbldonu je igrao drugu rundu, u Haleu takođe, četvrtfinale RG je bilo kobno po njega, a titule nije osvajao ni u Rimu, Madridu, Barseloni, Majamiju, Indijan Velsu, Akapulku, Los Kabosu, dok je ispao u osmini finala Australijan opena.

„Ja sam ništa u odnosu na igrača kakav sam bio. Pamtim kako sam igrao kada sam bio mlađi, sa kakvim sa adrenalinom izlazio na teren, osećao se kao da moj život zavisi od ishoda meča. Sve to mi se sada čini kao da je izbledelo, da moj nivo više nije tako veliki kao ranije“, rekao je Cicipas nakon eliminacije sa US Opena.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je i dalje 11. na ATP listi, jasno je da nije ni blizu najboljima na svetu u ovom trenutku.

„Pamtim da mi je koncentracija bila uvek na najvišem nivou. I to osećam da je u padu. Znam da sve ovo zvuči čudno, ali meni je potrebna glad za uspesima, da proizvedem glad koju sam imao. Ja nisam osoba koja oseća da je u redu da se zadovolji uobičajenim stvarima. Zaista želim da vratim sve što sam imao u moj tenis kako bih se osećao na terenu kao nekada. Nije mi uopšte jasno šta se dogodilo u poslednjim mesecima da sam toliko pao. Čak mi se čini da se tako osećam već godinu-dve, ali sam ranije uspevao to bolje da kamufliram.“

Tražio je savet i od stručnih ljudi u nadi da će što pre izaći iz krize.

„Nisam ekspert ali sam razgovarao sa ljudima koji se u to razumeju i kažu da je verovatno u pitanju zasićenost. Osećam to od početka godine i mislim da se to ne može rešiti odmorom. Mislim da moram da igrom to savladam.“

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Nedavno je otpustio i oca koji mu je bio trener, ali napretka u igri i dalje nema.

„Pre dve-tri godine sam redovno igrao završnice velikih turnira. Sada sam daleko od toga i moram da nađem način da se vratim u tu formu“, ističe Cicipas.

Koliko je loša ova sezona za Cicipasa, pokazuje podatak da prvi put od 2018. godine nije stigao makar do polufinala nekog grend slema.

Cicipas ima 26 godina, ima on još dugo da igra, ali moraće da promeni ploču. Možda mu u tome pomogne devojka Paula Badosa, inače španska teniserka, s kojom je već raskidao, ali se i pomirio. Badosa igra odlično na US Openu i to nakon teškog perioda, tokom kog joj je čak bila ugrožena i karijera. Možda baš uz nju Cicipas ponovo postane pretnja i po najbolje tenisere na svetu – trenutno to nije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar