Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Dobili smo novu "veliku četvorku" svetskog tenisa, ali ovog puta zbog toga što je razlika između njih toliko mala. Upravo bi ta četvorica tenisera trebalo da podele sve titule ove sezone između sebe, a to će učiniti posao Novaka Đokovića još komplikovanijim.

Srpski teniser je eliminisan u trećem kolu mastersa u Indijan Velsu od tada 123. tenisera sveta Luke Nardija, a onda je odlučio da se u Majamiju pojavio na plaži, ne i na terenu.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je otišao na Floridu, umesto možda na početak priprema za šljaku u Evropu i tamo proveo vreme na plaži. Tako je na dva turnira na kojima je bodovni saldo mogao da popravi za 2.000 bodova, popravio za tek 50. Nije uvećao razliku, pa će to biti dodatni pritisak za njega tokom evropske sezone na šljaci.

Srpski teniser sada ni masterse ne doživljava kao turnire koji su vredni da se previše na njima zapinje osim oni koji neposredno prethode grend slem turnirima – Rim pre Rolan Garosa i Sinsinati pre US Opena. Ta razlika u perspektivi je očekivana, ali daleko od toga da će do kraja sezone imati lak zadatak da odbrani prvo mesto.

Najveći pritisak može da izvrši Karlos Alkaraz, čija je konferencija u Kaliforniji hitno prekinuta, u slučaju da uspe da kompletira „Sanšajn dabl“, od aktuelnih igrača je to uspeo da uradi samo Đoković i to čak četiri puta, najviše u istoriji tenisa. Osvojio je već Indijan Vels, a to je ujedno dobra i loša vest za Đokovića.

Đoković trenutno ima 9.725 bodova, a Alkaraz je na 8.805 na poslednjoj ATP listi. Ipak, u Majamiju brani tek 360, što znači da će svoj saldo moći da uveća za 640 bodova i doći do 9.445 i da samo 280 zaostaje za Srbinom. To bi značilo da tokom sezone na šljaci treba da napravi samo jedan korak više u završnici Monte Karla i da dođe potencijalno do prvog mesta na planeti.

To će staviti ozbiljan pritisak na Đokovića, koji želi da nastavi dominaciju, uostalom sledećeg ponedeljka će proslaviti 418. sedmicu na vrhu, pa će imati čak dva puta više nedelja od Rafaela Nadala.

Neće samo Karlitos pretiti Novaku, već i Janik Siner, koji svoj bodovni saldo u Majamiju može da uveća za 400 bodova. Prošle godine je u finalu poražen od Danila Medvedeva (brani 1.000 bodova), a sada bi osvajanjem titule stigao do 8.710 bodova, pa bi bio na 1.015 od srpskog asa. Kako je imao slabu sezonu na šljaci, ukoliko ove godine podigne formu, mogao bi ozbiljno da zapreti Đokoviću.

Sve ovo će možda naterati Srbina da odigra nešto više turnira nego što je planirao, ali je pitanje koliki mu je prioritet u ovom trenutku da bude na mestu broj 1. Uostalom, to mesto bi mogao da sačuva i solidnim rezultatima i osvajanjem grend slem titula.

Đoković je u prethodne dve godine imao samo jednog rivala za mesto broj 1 na ATP listi – Alkaraza, ali bi sada potencijalno mogao da dobije trojicu. Uz Španca su tu i Medvedev i Siner, koji su potpuno igrački sazreli i spremni su da u kontinuitetu igraju na visokom nivou.

Ipak, od poslednje dvojice se ne očekuje spektakl na šljaci (iako je Medvedev neočekivano osvojio Rim prošle godine), pa bi najveća pretnja mogao da bude upravo Alkaraz.

Španac nije igrao u Monte Karlu prošle godine, pa bi tu mogao da napadne svih 1.000 bodova. Kasnije će braniti titulu u Barseloni (500 bodova) i mastersu u Madridu (1.000), dok je u Rimu neočekivano ispao u drugom kolu.

Proigrala su sva trojica od početka sezone i deluje gotovo izvesno da će se ova četvorka redovno nalaziti u polufinalima kao nekada Nadal, Federer i Mari. Jedina konstanta u prethodnih 16 godina je upravo Đoković.

BONUS VIDEO Senzacija na Indijan Velsu – Đoković poražen od laki luzera Luke Nardija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar