Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Da je Rafael Nadal bio zdrav imao bi duplo više grend slem titula (čak 25 puta se povlačio sa grend slema zbog povreda). Da se igrao još jedan grend slem na šljaci imao bi barem 10 titula više. Ovakvih priča je sve više u poslednje vreme kada god se započne GOAT debata, ali malo ko zna za ono što Nadal radi, pazite sad, gotovo 18 punih godina.

Ovog ponedeljka je teniska vest broj 1 činjenica da je Novak Đoković uspeo da izjednači rekord Štefi Graf po broju sedmica na vrhu teniske liste. Sada su Đoković i Graf po 377 sedmica bili na vrhu ATP, odnosno WTA liste. Novaka od apsolutnog rekorda u ovom trenutku deli samo sedam dana i ništa više (matematički niko ne može da ga ugrozi).

PROČITAJTE JOŠ

Samo je neophodno da sačeka sledeći ponedeljak i da sve proslavi. Postaće čovek koji je najduže u obe konkurencije bio na vrhu ATP liste, više od 7,5 godina! Zaista neverovatno deluje da je od juna 2011. godine do februara 2023. godine Novak proveo na vrhu sedam i po godina.

I naravno da se promenio i odnos svetskih medija. Ranije je rekord Štefi Graf prikazivan kao večan, kao rekord koji nikada neće biti oboren, a sada u danu kada je izjednačen pojavljuje se ova nova lista. Odjednom je način gledanja na prvog tenisera sveta promenjen.

Sada je odjednom izračunato da bi Bil Tilden proveo na vrhu 723 nedelje da je to računato u periodu dok je nastupao. Jedini problem je što je Veliki Bil bio dominantan u amaterskom sportu i što do sada niko nije pominjao njegov rekord. Jeste Tilden osvojio 138 od 192 amaterska turnira na kojima se takmičio kao amater, ali do sada to nije bilo bitno.

Ipak, Đokoviću prvo mesto niko ne može da oduzme niti da ospori (ima i 22 nedelje nepriznatih u trenutku kada je bila zamrznuta ATP lista zbog koronavirusa), sada je pitanje koliko će dugo ostati na vrhu sa obzirom na činjenicu da i dalje ne znamo da li će se takmičiti u Indijan Velsu i Majamiju.

Jeste impresivno što je Đoković proveo 377 nedelja na vrhu (jer tu može biti samo jedan), ali i Nadal ima rekord koji će teško bili ko oboriti ikada. U zemlji iz koje je Đoković često se sa nipodaštavanjem govori o Nadalu. Govori se o tome da lažira povrede, umanjuju se uspesi, osporava mnogo stvari (uvek aktuelna priča o dopingu), a da nismo ni svesni da se time umanjuje uspeh srpskog tenisera. Istina je samo jedna da nikada nismo gledali veće tenisere od Nadala i od Đokovića i da smo dobili čak 59 međusobnih mečeva iz tog rivalstva. Svaki sledeći će biti zlata vredan jer zbog različitih afiniteta i povreda sa kojima se sve češće bore (uz zabrane) sada se sve ređe sreću na najvećoj sceni.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Nadal trenutno broji 909. nedelju u Top 10 ATP liste zaredom!

Niko nikada to nije uradio, Španac je prvi koji je prešao magičnu granicu od 900, ali bi to uskoro moglo da se prekine. Zapravo, ukoliko se ne bude takmičio u Indijan Velsu, a Janik Siner bude popravio svoj rezultat od prošlog puta (predao osminu finala Niku Kirjosu) gotovo sigurno će ispasti iz Top 10 i matematički. Posle verovatno 913 sedmica Nadal će biti van najboljih 10 na svetu, prvi put od 25. aprila 2005. godine. Zadnji put je Top 10 lista bez Nadala objavljena pre 18 godina…

Đoković je na toj listi stao na 555 sedmica od 19. marta 2007. do 29. oktobra 2017. godine kada ga je povreda lakta usporila i bacila na 22. mesto ATP liste. Nadal je uprkos svim povredama uspevao da ostane u Top 10, ali se od Vimbldona prošle godine Španac nalazi u velikom problemu. Upisao je samo pet pobeda… Samo na Australijan openu je primera radi Novak upisao sedam.

To je veliki problem jer se problem sa stopalom, najpre preneo na kolena, a sada je stradao i kuk nakon višegodišnjih pokušaja da se amortizuje bol u stopalu. Ovo uzima danak Španca koji pokušava da bude potpuno spreman za sezonu na šljaci.

Upravo se očekuje da od Monte Karla (od 10. do 16. aprila) vidimo Nadala na terenu, a vrhunac forme će tempirati za Rolan Garos od 28. maja do 11. juna.

Da samo još jednom vidimo Nadala i Đokovića na vrhuncu forme.

BONUS VIDEO Nadal držao predavanje Sonegu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar