Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH, PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Pravda ume da bude spora, ali je dostižna.

Aleks Hok, ministar za imigracije u vladi Australije i čovek koji je, uz bivšeg premijera ove zemlje Skota Morisona, najzaslužniji za deportaciju Novaka Đokovića, otpušten je sa te pozicije, što je izazvalo talas oduševljenja među ljubiteljima tenisa.

PROČITAJTE JOŠ...

Hok je mesto na kom je bio dve godine napustio krajem maja, dok je za njegovog zamenika izabran Endrju Džajls, a brojni ljubitelji „belog sporta“ su ovakav rasplet okarakterisali kao „karmu koja uzvraća udarac“:

Podsećamo, Hok je u januaru doneo odluku da Đoković bude deportovan iz Australije uprkos tome što je prvobitno sud doneo presudu u korist Đokovića. Uprkos tome, Hok je iskoristio diskreciono pravo kako bi Đokovića prvo vratio u pritvor, a potom ga udaljio iz zemlje, zbog čega Novak nije imao priliku da se nadmeće na Australijan openu.

Ta odluka je izazvala izuzetno burne reakcije širom teniskog sveta, pa je otkaz koji je dobio ujedno poslužio kao razlog za slavlje među navijačima doskorašnjeg najboljeg igrača planete.

Ko je Aleks Hok

Aleksandar Džorž Hok, kako glasi puno ime australijskog ministra, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007., kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007., kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019. imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020. postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Vodi poreklo sa Balkana

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao deo migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac, navedeno je u biografiji.

Pohađao je Hils gimnaziju, a zatim srednju školu Кamberlend. Hok je zatim studirao na Univerzitetu u Sidneju, gde diplomirao umetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gde je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare