Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni, EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO, EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mnogo teniskih velikana je napustilo profesionalni sport u 2022. godini

Tekuća teniska sezona izuzetno je teška na emotivnom nivou, a neuobičajeno veliki broj igrača u obe konkurencije je u kratkom vremenskom roku otišao u sportsku penziju ili najavio istu.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpoznatiji među takvima je sigurno Huan Martin del Potro, koji je poslednji meč odigrao u Buenos Ajresu, kada je u prvom kolu poražen od Federika Delbonisa sa 2:0 (6:1, 6:3).

Malo je ljubitelja tenisa, kojima „Div iz Tandila“ nije prirastao k srcu tokom 17 godina duge profesionalne karijere.

Najveći uspeh mu je bilo osvajanje US Opena 2009. godine, ali i osvajanje dve olimpijske medalje (bronza 2012. i srebro 2016. godine). U karijeri je osvojio 22 titule u singlu, a najbolje je bio rangiran u avgustu 2018. godine kada je bio treći.

Argentinac je tokom karijere doživeo veliki broj povreda, telo mu je bilo izranjavano na deset mesta, a najveći problem predstavljao mu je koleno, koje je operisao nekoliko puta, te je najviše i zbog njega morao da odustane od tenisa.

Na oproštajnom meču plakao je on i njegova majka i veliki broj fanova širom sveta, koji su baš tad poželeli da makar još koji put vide razoran forhend i pobedu protiv nekog iz „velike trojke“.

Del Potro je u Srbiji poznat i kao veliki prijatelj Novaka Đokovića, koga je savladao četiri puta, od toga dvaput na Olimpijskim igrama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

„Pokušavam da nađem snagu da nastavim dalje. Koleno mi stvara noćne more. Već nekoliko godina pokušavam da nađem razne alternative, intervencije, lekarsku pomoć. Ni dan danas nisam u tome uspeo. Nikada nisam zamišljao da se predam i da odustanem, a da ne igram. Zato sam odlučio da to bude u Buenos Ajresu. Ovaj trenutak ću pamtiti ceo život. Ispunio sam sve snove koje sam imao u tenisu, sport mi je doneo svu ljubav naroda, što je moj najbolji trofej. Ovo je moj poslednji meč. Srećan sam što sam ga igrao pred svojim narodom“, rekao je Del Potro između ostalog na oproštaju.

U ženskoj konkurenciji tenis se oprostio od Ešli Barti, u trenutku kada je bila ubedljivo prva na ATP listi.

Barti je učinila ponosnim sve Australijance, nakon što je osvojila prvi grend slem u sezoni. Na taj način postala je prva Ausralijanka nakon 44 godine koja je trijumfovala u Melburnu.

Krajem marta usledio je nezapamćeni šok, kada je 25-godišnjak teniserka odlučila da se povuče iz tenisa. Svi su mislili da je početak 2022. bio zapravo početak „Barti ere“, ali je Australijanka odlučila da kaže zbogom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Bake

Barti je pojasnila da je potpuno istrošena, da fizički više ne može da se da tenisu i da želi „da juri druge snove“.

Pre povlačenja Ešli je tri godine zaredom završila kao najbolja igračica sveta, a osvojila je 15 titula u singlu, od čega tri na grend slemovima.

Suza se ove godine mogla pustiti i zbog Žo-Vilfreda Conge, koji je poslednji meč odigrao na Rolan Garosu, gde je izgubio od Kaspera Ruda nakon velike borbe i četiri seta.

Francuskog tenisera nisu zaobišle povrede tokom bogate karijere, a poruku mu je poslao i Đoković, sa kojim je vodio velike borbe na terenu, od kojih će ostati upamćena ona 2008. u finalu Australijan opena, kada je Srbin slavio sa 3:1.

„Jedan od najharizmatinčijih tenisera ikada, imao sam sreću da delimo teren zajedno. Njegova ličnost je donela mnogo popularnosti tenisu, velika je žalost što se penzionisao, ali je ostavio veliki trag u istoriji našeg sporta“, rekao je Đoković o Congi.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Najbolji plasman u karijeri Conga je ostvario 2012. godine kada je bio peti na svetu, a postao je jedan od trojice tenisera koji je savladao Novaka, Nadala i Rodžera Federera dok su bili prvi na svetu (ostala dvojica su Huan Martin del Potro i Endi Mari).

Nekadašnji peti teniser sveta Kevin Anderson povukao se iz profesionalnog tenisa u 36. godini. Anderson se dugo mučio sa povredama, a poslednji meč odigrao je u martu, kada je izgubio od Argentinca Serundola sa 2:1.

„Ne sećam se doba u svom životu kada nisam igrao tenis. Počeo sam ovo putovanje pre trideset godina, kada mi je otac stavio reket u ruke i rekao mi da mogu da budem jedan od najboljih igrača na svetu ako radim naporno. Otad me je tenis vodio daleko od mojih korena u Johanesburgu i dao mi je ceo svet. Iskusio sam toliko različitih emocija i izazova – ovaj sport može da izazove euforiju, ali i da bude usamljenički. Imao sam uspone i padove, ali ne bih sve to menja ni za šta. Zbog puta koji sam prešao čovek sam kakav sam danas“, napisao je Anderson u oproštajnoj poruci.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Južnoafrikanac je igrao u dva grend slem finala u karijeri – na US openu 2017. godine izgubio je od Nadala, a godinu dana kasnije na Vimbldonu od Novaka Đokovića. Osvojio je sedam ATP titula i zaradio 17,7 miliona dolara od tenisa.

Zbogom „belom sportu“ bar u igračkom smislu rekla je i Monika Puig, koja je iznenadila svet osvajanem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije Puig važila za sam vrh ženskog tenisa, u karijeri je osvojila dve titule, ali će ostati upamćena kao druga teniserka-nenosilac u istoriji koja je stigla do najsjanijeg odličja na Olimpijskim igrama.

„Nakon tri godine borbe sa povredama i četiri operacije, moje telo je reklo ‘Dosta’. Odluka nije laka jer sam želela da se povučem po svojim uslovima, ali život nekad ima drugačije planove, i moramo da otvorimo druga vrata koja vode ka uzbudljivim mogućnostima“, napisala je Portorikanka.

Puig je istakla da će se preseliti u novinarske vode, te da će raditi na ESPN-u.

Pažnju javnosti u 2022. godini privukla je i Šuaj Peng, koja je u februaru objavila da se povlači iz tenisa. Ona je i neposredno pre toga bila u fokusu javnosti nakon što je nestala, a sumnjalo se da je u priču uključen i kineski političar Džan Gaoli.

Peng je upravo njega optužila za seksualno zlostavljanje, ali se nakon dva meseca istrage ispostavilo da je sve sa njom u redu, te da je živa i zdrava.

Kraj karijere po završetku sezone najavio je i Žil Simon. Francuz ima 37 godina i najbolji plasman u karijeri mu je šesto mesto. Njega su povrede uglavnom zaobišle tokom karijere, ali godine mu ne dozvoljavaju da igra vrhunski tenis.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U sportskoj penziji je zvanično Tomi Robredo, takođe zbog godina (40). Španac je poslednji meč odigrao u Barseloni, gde je ispao u prvom kolu od Zapate Miralješa, a u karijeri se domogao 12 titula.

Od tenisa u muškoj konkurenciji ove godine oprostili su se još i Mark Lopez i Rožer Tekau.

Što se devojaka tiče zbogom su rekle i Samanta Stosur (u singlu samo, dubl još uvek igra), Kim Klajsters, Kvjeta Peške, Laura Robson, Kristi An i Sisi Belis.

BONUS VIDEO Vila Novaka Đokovića na Kosmaju

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar