Janik Siner
Foto: Credit line: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Dobro pogledajte naslovnu fotografiju. Da li će sport ovog čoveka pamtiti kao prevaranta ili grend slem šampiona. Da li će Janik Siner doživeti sudbinu Lensa Armstronga? Već sada trpi da se šuška iza leđa.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Došao je i taj šesti septembar da li će WADA (Svetska antidoping agencija) u poslednji čas pokrenuti proces protiv Sinera i udaljiti ga sa US Opena? Teško mi je da zamislim bilo koji scenario po kom neće izaći na megdan Džeku Drejperu, ali teško je ne pomisliti da je šteta kako je sport ukaljan.

PROČITAJTE JOŠ

Tenis je godinama vadio za elitistički sport, ali se još jednom pokazala da i u eliti postoji elita koja ima barem malo bolje uslove. Siner sada mora da živi sa novom istinom da je prokazan. Verovatno je da se nije dopingovao i da je na neki banalan (možda čak i onaj opisani način) u njegovoj telu završio klostebol.

Ipak, još više bode oči kako je to urađeno tajnovito. Kako je čitava procedura za njega bila ekspresna, a Simoni Halep je potencijalno i uništila karijeru.

Janik Siner
Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Svi ovi momenti su doveli do toga da Italijan trpi da mu se svašta priča iza leđa. Ipak, pokazao je da je strašno mentalno jak i ovo bi moglo da mu dugoročno napravi veliku uslugu. Uspeo je da dođe do polufinala turnira u psihički izuzetno napornim uslovima, a moglo se čuti u neobaveznim razgovorima da se svašta priča u svlačionici. Niko nije zadovoljan kako je to rešeno, pa se priča čak i o mrlji koja je bačena na tenis. Slučaj Siner je više od običnog slučaja, pa je rešavan po hitnom postupku, ali i na nezadovoljstvo svih ostalih koji su čekali ili još čekaju sopstvena razrešenja.

Siner je napravio presedan time što je dobio dva pozitivna nalaza na doping (činjenica) i time što nije suspendovan (ne računama dva puta za ukupno šest dana). Napravio je presedan, naljutio pola planete, a opet uradio ono što nisu uspeli Zverev, Cicipas, Alkaraz, Tim, Dimitrov. Postao je prvi igrač rođen nakon 1988. godine koji je stigao do polufinala svakog grend slema (Alkarazu fali Australijan open, verovatno ste se to prvo zapitali), postao je jedan od retkih koji su stigli na svakom grend slemu u godini barem do četvrtfinala… Ma, porušio je sve moguće rekorde, a Daren Kejhil, njegov trener, sumnja da će se tu i zaustaviti.

AP Photo/Julia Nikhinson

Preživeo je najveći izazov u vidu Danila Medvedeva i tako se pobrinuo da u Americi dobijemo novog US Opena šampiona (nijedan polufinalista nikada nije osvojio poslednji grend slem u godini), ali i potencijalno novog grend slem šampiona. da se ovo potonje desi neophodno je da on ne osvoji titulu.

Ubedljivo je najveći favorit po svim igrama prikazanim ove godine. Džek Drejper je jedini igrač koji nije izgubio ni set na turniru, ali će (ne pre 19.00) protiv Italijana morati da igra na gornjim granicama da bi uspeo da ga ugrozi.

Siner želi da stigne i do druge grend slem titule, a zanimljivo je da tokom čitavog turnira nosi čarape na kojima piše AO. Simboli Australijan opena koji je osvojio početkom ove godine.

Siner je uspeo da natera čitavu svlačionicu protiv sebe. Deluje skromno, ali istovremeno i arogantno. Kada se to spoji u jednoj ovakvoj situaciji gde je očigledno da niko nije potpuno kriv, ni potpuno nevin gnev je sasvim opravdan.

Janik Siner
Foto: Marco Steinbrenner / Zuma Press / Profimedia

Italijanski teniser je ubedljivi favorit u završnici jer u polufinalu imamo dvojicu debitanata, a nijedan od preostala tri momka nikada nije stigao do borbe za titulu na grend slemu.

„Imam moj tim i moje ljude blizu do mene. Znate, oni me znaju i znaju da se uvek družim sa ljudima koji mi veruju. To je važan deo. Veoma sam srećan da ih imam što se tiče i trenerskog dela posla, ali i onog van terena. U početku je bila teška situacija, ali svaki dan je sve bolje. Srećan sam zbog toga. Videćemo šta mogu u polufinalu“, poručio je Siner.

Sada je svakako sve bolje jer je i mnogo manje igrača na turniru i priče o tenisu su jače nego ikada. Zanimljiv je i trenutak da bi Siner mogao posle Britanca da igra protiv Amerikanca, pa će biti zanimljivo da li će dobiti pomilovanje od medija ili upravo suprotno.

Polako… Dosta je vremena ostalo do osvajanja titule.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare