Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Janik Siner, italijanski teniser, osvojio je US Open, ali je umesto naklona u ovom trenutku najboljem teniseru sveta ovaj uspeh obeležen doping-skandalom.

Siner je naime u martu bio pozitivan dva puta uzastopno na antidoping testu (prvo 10. pa 18), i oba puta je pronađena gotovo identična količina klostebola u jednom mililitru urina – prvo 121 pikogram, potom 122.

PROČITAJTE JOŠ....

A šta znači to „pikogram“, i koliko je zapravo to grama?

Prevedeno u metričku skalu, 122 pikograma je jednako 0.0000000001 grama.

O tome je govorio i sam Siner:

Sigurno, bio sam zabrinut jer mi se ovo dešava prvi, i nadam se poslednji put, da sam u ovoj situaciji. Još jedna stvar koju moramo da pogledamo je količina u mom telu, koja se je bila optrilike 0.000000001 procenat, mnogo nula je bilo pre te jedinice. Bio sam zabrinut jer sam uvek ovim stvarima prilazio sa pažnjom i jer sam fer igrač, i van terena i na njemu. Da, tako se sve odvijalo“, rekao je Italijan na konferenciji pred početak US Opena.

Iako u teoriji zaista zvuči malo, u svetu dopinga to je zapravo i više nego dovoljno, jer se upravo te skale – nanogrami i pikogrami – koriste kako bi bila pronađena (zlo)upotreba nedozvoljenih sredstava.

S obzirom na dobro uigranu priču o načinu na koji je uzeo ovaj steroid, čini se da ovaj istup Sinera nikako nije bio slučajan, već je Italijan radio sve kako bi svoj greh što je moguće više umanjio.

Zvanična žalba Svetske antidoping agencije na Sinerovu „slobodu“ mogla bi da usledi u narednim danima (imaju vremena praktično do kraja septembra).

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare