Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Iako je izgledalo da je gotovo i da se Janik Siner izvukao, čini se da još uvek nije kraj te da bi suspenzija ipak mogla da usledi.

Svet je sa nestrpljenjem čekao 6. septembar kada je, prema rokovima, trebalo da bude rešeno pitanje sudbine Janika Sinera povodom afere „doping“, ali je taj dan prošao bez ikakvih tenzija, oglašavanja… Kako je izostala reakcija Svetske antidoping agencije (WADA), činilo se da je to – to.

No, po svemu sudeći, afera nije gotova.

Štaviše, prava bura bi trebalo da usledi tek posle US Opena.

PROČITAJTE JOŠ...

Da ne bude zabune, da, WADA je imala pravo da se žali na samu odluku od strane Agencije za integritet tenisa (ITIA), i taj rok je istakao 6. septembra.

Ali, problem za Sinera je to što nije samo ta odluka ono na šta bi mogla da se žali.

No, vratimo se za početak na 5. septembar, dan pred istek roka za žalbu.

Italijanski portal „Fanpage.it“ iz Napulja, inače jedan od najvećih i najpouzadinijh medija iz ove zemlje, objavio je odgovor koji je dobio od WADA na pitanje šta se dešava sa Sinerovim slučajem:

„Kao što radimo sa svakim slučajem, pažljivo ispitujemo ovu presudu i čuvamo pravo da se žalimo Sudu za sportsku arbitražu, ako je potrebno.“

Na prvi pogled uobičajena izjava, ali na drugi pogled u najmanju ruku čudna. Jer, da je WADA donela odluku o Sineru, zbog čega bi tu odluku krila samo dan pre isteka roka za žalbu? Takođe, ukoliko je ta odluka pozitivna po Sinera, zbog čega ovom portalu nije rečeno da će zvanična odluka biti saopštena 6. septembra, i time bila zvanično stavljena tačka na celu situaciju?

Kako nema zvanične informacije još uvek od strane samih tela, mediji se bave spekulacijama, a neke od njih itekako „piju vodu“.

Jedna od njih tvrdi da postoji mogućnost da je WADA zatražila dodatni rok, ili da je sa CAS dogovoreno da on bude pomeren na period po završetku US Opena. Ovo ima smisla iz nekoliko razloga. Pre svega, da bi bi ne samo Siner, već i ostali teniseri bili zaštićeni od gotovo izvesnog haosa do kog bi došlo na samom turniru.

Druga stvar jeste Sinerova dostupnost. Kako se nalazi u SAD, a US Open je ušao u samu završnicu (Italijan igra finale), ne bi trebalo isključiti ni mogućnost da je rok za produžetak dat jer je WADA tražila da i njeni predstavnici razgovaraju sa Sinerom, što će biti moguće tek po završetku turnira.

Treća teorija kojom se bave mediji u Italiji jeste opcija WADA da se žali ne na presudu Sineru kao takvu, već na sve ono što je nju okruživalo, što bi značilo predavanje kompletnog dosijea koji je kreirala ITIA.

Zanimljivo je takođe i to da se ni WADA, ni CAS ni ITIA, ali ni Tenis i padel savez Italije nisu oglašavali povodom SInerovog slučaja, pogotovo jer je u pitaju najbolji teniser sveta, te je malo verovatno da bi tek tako propustili celu situaciju.

Bilo kako bilo, ceo slučaj bi trebalo da bude razrešen u narednim nedeljama.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare