Janik Siner
Foto: KENA BETANCUR / AFP / Profimedia

Treći međusobni grend slem susret u godini pripao je Janiku Sineru koji je sa 6:2, 1:6, 6:1, 6:4 srušio Danila Medvedeva i plasirao se u polufinale US Opena.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

U žrebu je i zvanično ostao samo jedan grend slem šampion. Akutelni šampion Australijan opena je u reprizi tog finala (i četvrtfinala Vimbldona) uspeo da sruši ruskog tenisera.

PROČITAJTE JOŠ

Zaista deluje neverovatno da ni u jednom trenutku u meču njihova najbolja igra nije uspela da se preklopi. Uvek je jedan bio dominantan, ali najbolji Medvedev je trajao tek jedan jedini set.

Utisak je da je previše defanzivni pristup i koštao Medvedeva. Retko kada je vršio dovoljan pritisak na servis Sinera tim odlascima od po dva i tri metra od osnovne linije, tu nije uspevao da napravi nikakvu prednost, već eventualno da uđe u razmene. Tamo nije bio siguran kao što je to obično slučaj.

Zvuči neverovatno za Medvedeva, pogotovo u ovoj fazi turnira, ali napravi je čak 55 neiznuđenih grešaka naspram „samo“ 37 Sinera. Kada se uzme u obzir da su u vinerima bili izjednačeni (30:30) jasno je šta je odlučilo susret.

Bilo je i nekih fantastičnih poena, pa su čak i poznate ličnosti poput pevača Sila skakale na noge.

U međusobnom skoru je sada 7-6 za Medvedeva (prvih šest mečeva dobio Rus, onda pet Italijan, a od tada je skor 1-1). Izvesno je da ćemo dobiti novog kralja US Opena jer nijedan od preostalih igrača nije nikada podizao trofej. Zapravo će Siner igrati u polufinalu protiv debitanta u ovoj fazi Džeka Drejpera koji je ujedno i jedini igrač koji nije izgubio ni set na putu dovde.

U drugom polufinalu će snage odmeriti Amerikanci Frensis Tijafo i Tejlor Fric (SAD prvi put od 2003. godine imaju četiri predstavnika u polufinalima dama i muškaraca).

Zanimljiv pogled na tenis iz ptičije perspektive. Doduše, bez ovakvih grafika bilo bi nemoguće pratiti.

Siner je uspeo sada da stigne do polufinala svakog od četiri grend slema čime je postao četvrti među aktivnim igračima koji je to uradio i prvi rođen nakon 1988. godine koji je to uradio. Nestvaran podatak. Preostala tri? Novak Đoković, Rafael Nadal i Marin Čilić.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare