Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA, REUTERS/Benoit Tessier

Samo najlepše reči za sada već velikog rivala

Novak Đoković uspeo je da prebrodi verovatno najveću prepreku na Rolan Garosu ove godine, pošto je u polufinalu bio bolji od Karlosa Alkaraza sa 3:1.

Srpski teniser će u nedelju igrati finale drugog grend slema u sezoni, a ka tom uspehu pogurala ga je i Alkarazova povreda, odnosno grčevi koje je imao početkom trećeg seta.

PROČITAJTE JOŠ:

„Alkaraz je sjajan momak, na mestu, sve što radi uvek odaje poštovanje prema rivalima, ovom slučaju prema meni. Zaslužio je aplauz i čestitke na borbi i odluci da odigra do kraja, evidentno je da se borio da dobije gem, a ipak je ostao do kraja. To govori o njemu i ljudima koji ga okružuju, Ferer tu ima veliki uticaj, i za publiku i za njega desilo se to što se desilo nažalost. I na vrhunskom nivou se dešava da dobiješ grčeve. Obojica smo imali pad na kraju drugog seta, pa sam morao da se presvučem. Morao sam da pobedim, da budem usesređen do kraja, u početku sam gledao kako se kreće šta se dešava. Nezgodno je igrati protiv protivnika koji se opusti i krene da udara, srecan sam i ponosan na veliki uspeh i novo finale grend slema“, istakao je Novak.

Objasnio je koliko je priprema važna.

„Vizualizacija je sastavni deo moje pripreme za svaki meč i sezonu, da bi se nešto ostvarilo čovek mora da zamisli to i vidi kako se ostvaruje. To je pokazatelj kakvu moć ima svaki čovek, naravno na tome što radi, naravno svevišnji Bog je tu, njemu se treba moliti i anđelima za zaštitu i pomoć. Veliki sam vernik i verujem u intervencije božje. Ali znam da držim sve konce u svojim rukama, od mene zavisi šta će se desiti. Više od 50 odsto je odrađeno pre nego što izađem na teren, sa boljom pripremom uradim sve što.

Nije hteo da priča Novak o tome ko mu je omiljeni teniser.

„Nemam pojma, u ovom trenutku navijam samo za sebe i naše tenisere. Kad završim karijeru videćemo“.

Nije ga iznenadilo što je Španac važio za favorita.

„On jeste bio favorit nije to čudno ili neočekivano. Velika želja i nervoza koju je osetio, možda prvi put na velikoj sceni da on bude favorit protiv mene, igra koju je pokazao na svojih pet mečeva bio je favorit. Imao je bolje rezultate od mene na šljaci u uvodnim mesecima, prihvatio sam tu okolnost i za mene je možda malo i olakšavajuca okolnost.“

PROČITAJTE JOŠ:

Pričao je i o potencijalnom narednom rivalu.

„Ne želim previše da opterećujem sebe mislima šta bi bilo kad bi bilo. Znam kako da pristupim pripremi, igrali su obojica finala grend slema. Zverev se vraća u prepoznatljivu formu, igrao je odličan tenis i doživeo povredu koja ga je sprečila da se takmiči šest meseci. Ako budem igrao finale s njim, znam kako da igram s njim, solidniji je bekhend, veoma se dobro kreće za svoju visinu. Nismo igrali skoro. Rud je specijalista za šljaku, ovde igra najbolji tenis, činjenica da je prošle godine bio u finalu govori o njegovom kvalitetu, očekujem da će biti dosta čvršći. Ko god da bude prekoputa znači šta da radim, prvo mi je bitno da regenerišem telo, šta god da se desi biću spreman da igram i pet setova.“

Detaljno je pričao o odnosu sa Alkarazom.

„Ne mogu da pričam u drugo ime, mogu samo u svoje ime. Jako sam cenio kada sam se probijao kada me neko od igrača tada pohvali, kada mi ispržite ruku, bilo je igrača koji su to radili, iako možda nisu bili u samom vrhu. Ja se trudim da ih Poštujem, to je temelj ljudskih vrednosti i normalnog ponašanja. Pa i da im pružim podršku kada je teško jer se i ja saosećam jer sam prolazio kroz slične stvari. Emocije su veoma jake i mogu da utiču na telo, nisam ih imao duži period, ali sam ih imao na početku karijere. Nasmejan je i ima sjajan karakter, što se tiče tenisa i kvaliteta je fantastičan. Ako mi neko ne da baš jak razlog da odreagujem negativno to neću uraditi nikad. Zašto bih to uradio? Bio sam u istim situacijama kao i oni, kada si mlad igrač kada su ti otvorena vrata najboljih igrača i kada se osećaš da si prihvaćen to je mnogo lepo. Kada sam bio mlad to sam priželjkivao, pa sada želim da to uradim da mladi igrači budu prihvaćeni“.

BONUS VIDEO Đoković dočekan ovacijama, pozdravio navijačicu i reagovala publika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar