EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković je šokirao javnost odlukom da se povuče sa Rolan Garosa zbog povrede kolena, a očekuje nas period velike neizvesnosti oko statusa najboljeg tenisera u istoriji "belog sporta".

Đoković se tokom meča protiv Fransiska Serundola žalio na problem sa kolenom, ali je uspeo da meč preokrene i od 2:1 i brejka manje u četvrtom setu dođe do preokreta, a potom u petom slavi sa 6:3 i prođe u narednu rundu.

PROČITAJTE JOŠ...

No, odmah po završetku meča Đoković je najavio da će biti podvrgnut magnetnoj rezonanci, a nakon izvršenog pregleda usledila je potvrda loših vesti – Novak je zbog povrede meniskusa prinuđen da završi učešće na turniru.

A pored toga što je izgubio mesto prvog igrača planete, Đokovićevi navijači su postali zabrinuti i zbog njegovog potencijalnog nastupa na Vimbldonu i, što je za ljubitelje sporta u Srbiji možda i važnije, Olimpijskim igrama, gde je Novak trebalo da napadne jedinu titulu koja mu u svetu tenisa nedostaje.

Iako još uvek nema informacija o stepenu povrede, postoje indicije da bi Novak mogao da ipak zaigra u Parizu.

Naime, povreda meniskusa u mnogome zavisi od stepena – da li je u pitanju potpuno kidanje ili samo ruptura, a da je povratak moguć pokazuje i primer Tejlora Frica.

Fric je meč druge runde Rolan Garosa 2021. godine protiv Dominika Kefera izgubio sa 3:1, ali je meč napustio u kolicima zbog kidanja meniskusa.

Usledila je operacija, a onda i šok – Fric je najavio da će se vratiti na vreme za Vimbldon. Mesec dana kasnije, Fric je u Londonu igrao meč treće runde protiv tada četvrtog igrača sveta, Aleksandera Zvereva.

Fric je tada imao 23 godine. Novak, u trenutku kada se bori sa povredom meniskusa, ima 14 više, pa bi i to trebalo uzeti u obzir, ali šanse za nastup na Olimpiijskim igrama svakako postoje.

A od čega zavisi da li će se Novak naći na terenu u Parizu kad započnu borbe za olimpijsko zlato? Prosto i jednostavno – od težine povrede. Ukoliko je problem sa meniskusom nižeg stepena, oporavak može da potraje oko mesec dana, što bi Đokoviću dalo dovoljno vremena da se vrati na teren na vreme za nastup na najvećoj sportskoj smotri – turnir u Parizu počinje 25. jula, a teniseri na teren izlaze dva dana kasnije.

Ukoliko je, pak, on ozbiljnije prirode, onda je pred Đokovićem duža pauza, a pod znakom pitanja je ne samo olimpijski turnir, već i sve ono što posle njega dolazi, kada je u pitanju ova sezona.

Nama ostaje da se nadamo i verujemo u čudo…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar