Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Janik Siner odigrao je odličan turnir u Melburnu, te je postao prvi Italijan još od Adrijana Panate koji je uspeo da osvoji grend slem titulu.

Siner do polufinala prošao bez izgubljenog seta, zatim je pobedio Novaka Đokovića sa 3:1, da bi u finalu napravio veliki preokret protiv Danila Medvedeva i slavio sa 3:2.

Panata je pričao o Sinerovom stilu igre i napretku u poslednjih šest meseci.

„Pre svega jer sada servira kao najbolji serveri i ima ritern vredan Đokovićevog“, kaže Panata za „Korijere dela Sera“.

PROČITAJTE JOŠ:

Mentalnom snagom ga podseća na Rafaela Nadala.

„Kompletan je teniser, ima mentalitet koji mu omogućava da se više ne plaši nikoga. Hladan je, ne drhti ni zbog čega. Glava, sve dolazi iz glave. S te tačke gledišta, Janik me podseća na Nadala, nekog ko se ne predaje, ko se za prvi poen u meču bori kao da je poslednji. I lepa stvar je što sa 22 godine ima još prostora da napreduje“, dodao je Panata.

Pričao je i o Janikovim ljudskim vrednostima i kvalitetima.

„Janik je odličan izvozni proizvod naše zemlje, on samo prenosi vrednosti: pristojan je, inteligentan, poštuje svakoga, sa smislom za humor, što ne škodi. On je pristojna osoba, nikad preterano. Čak i oni koji veruju da se tenis igra kašikom, pričaju o njemu! Ali teniski šampion koji donosi dobre poruke dobar je za sve. Njegov primer pomaže društvu“, zaključio je Panata.

Inače, Panata je krajem prošle godine bio uveren da Siner može da bude „Novakova noćna mora“.

„Ako Siner pobedi Đokovića dva ili tri puta u 2024, postaće noćna mora za beogradskog šampiona i gurnuti ga ka povlačenju. Istorija nas uči da se sve ponavlja. Borg je prestao da igra pojavom Mekinroa, Mekinro se povukao kada je stigao Boris Beker“, rekao je tada Panata.

Odmah je istakao da smatra da će Siner biti prvi na svetu.

„Da, naravno da hoće. U ‘novom tenisu’, kako ja to nazivam, verujem da će Siner postati najbolji igrač na svetu. Znam ga pomalo, ali pretpostavljam da će njegovo obrazovanje, njegova skromnost, odlučnost i jasne ideje dovesti ga do toga da bude apsolutni protagonista dugo vremena“.

Panata je osvojio Rolan Garos 1976. On je jedini igrač koji je uspeo da na Rolan Garosu pobedi Bjorna Borga. Takođe, osvojio je i Dejvis kup 1976.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare