Foto: Profimedia.rs

Godina se bliži kraju, pravi je trenutak da podvučemo crtu i osvrnemo se na neke od velikih uspeha koje su srpski sportisti postigli, a nije da nema materijala za tako nešto. Ipak, uspeli smo da izdvojimo nekoliko događaja koji su obeležili 2023. godinu na polju sporta.

I stvar je ličnog ukusa šta vam više paše i šta je kome bitnije, jer ćemo se saglasiti da je nekom tenis bitniji od košarke, a drugi fudbal zaista gledaju kao najvažniju stvar na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Neko će vam reći da su mu Partizan ili Crvena zvezda bitniji od bilo kog reprezentativnog uspeha, pa je izvesno jedino da se „svijetu ne može ugoditi“.

Zbog toga nećemo razvrstavati uspehe po nekoj listi po brojevima, nema svrhe, dovoljno je lepo da konstatujemo da ih je bilo i prizovemo u sebi ono kako smo se osećali dok su se te stvari dešavale uživo.

Bilo da smo na tim događajima bili lično, ili smo ih pratili preko TV ekrana, neki događaji ostaju zapisani i bez memorijskih kartica i video snimaka – u kolektivnom sećanju.

Tako ćemo početi od onoga što je možda bilo najneočekivanije. A pošto se Svetsko prvenstvo u košarci igra na svake četiri godine, onda je bilo verovatno i najiščekivanije.

Košarkaško srebro u Manili

Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Reprezentacija Srbije je na Mundobasket u Indoneziji, Japanu i na Filipinama otišla sa ciljem da se domogne mesta koje će omogućiti kvalifikacije za Olimpijske igre, a ako uspeju da zabeleže neki bolji rezultat – savršeno.

Umesto toga, usledila je košarkaška rapsodija izabranika Svetislava Pešića. Redom su „padali“ Portoriko, Južni Sudan, Kina, zatim je u drugoj fazi savladana Dominikanska Republika uz poraz od Italije, te Litvanija u četvrtfinalu, Kanada u polufinalu, da bi Nemačka ipak uspela da odnese trijumf u borbi za zlato. A nama ostaje da se pitamo šta bi bilo da je Marko Gudurić pogodio onu trojku iz ćoška.

Treba reći i da se u finalu povredio Ognjen Dobrić, da je Bogdan Bogdanović pred taj meč bio bolestan, a Nikola Milutinov povređen, a Boriša Simanić je ostao bez bubrega posle Južnog Sudana. Srbija je svakako na Mundobasket otišla bez prevelikih ambicija u očima navijača, a vratila se ovenčana zasluženom slavom iako ćemo na zlato da sačekamo još neko vreme. Čekamo od Indijanapolisa i 2002, biće prilike u Parizu.

Plasman fudbalera na Evropsko prvenstvo

Foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Čekala je Srbija 24 godine da ode na smotru najboljih selekcija Evrope, a izabranici Dragana Stojkovića su, uz doduše nešto više muka nego što je bilo očekivano, uspeli da zauzmu drugo mesto u grupi iza Mađarske, a ispred Crne Gore.

Gorka je pilula to što je Srbija poražena u oba meča od Mađarske i što ni u jednom nije mogla da pobedi Bugarsku. Mađarska kvalitetom nije najviši ešalon evropskog fudbala, ali je nama svejedno Evro godinama bio nedohvatljiv.

Aleksandar Mitrović je još jednom potvrdio koliko znači ovom timu, Luka Jović je sada proigrao u Milanu i mogao bi da se vrati među reprezentativce i pitanje je samo kako će se i koliko utegnuti odbrana do prvenstva.

Borba za nemačku vizu je završena, cilj je ispunjen, a s obzirom na gotovo četvrtinu veka bez Evropskog prvenstva,
Piksi i njegovi izabranici su postigli rezultat vredan poštovanja. Ostaje nam da se nadamo da u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom mogu i do drugog kruga.

Novakov rekord za večnost i tačku u „GOAT“ trci

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ako nekom nije bilo jasno i ako je mogao da se kobelja, onda to posle 2023. više ne može. Nema prostora za manevar i sateran je uza zid kad ga pitaju ko je najbolji teniser svih vremena – GOAT.

Novak Đoković je u 2023. godini osvojio tri grend slema sa 36 godina, na Rolan Garosu, omiljenom Nadalovom turniru je nadmašio rekord Španca i do kraja godine uzeo US open.

Postao je prvi sa po bar tri titule na svakom grend slemu, prebacio je 400 nedelja na vrhu ATP liste i postavio je novi rekord po broju titula sa Završnih mastersa.

Tu je pretekao Rodžera Federera sedmim trofejem, a onda je propustio jedino šansu za kalendarski slem jer je igrao finale Vimbldona i tu na jednu loptu pao od Karlosa Alkaraza. Slično se desilo i protiv Janika Sinera u polufinalu Dejvis kupa. Sve ostalo je bilo praktično savršeno, pa možemo samo jedva da čekamo olimpijsku godinu i Pariz.

Ivana nije samo atletska kraljica Srbije, nego i planete

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Možda joj je kraj godine protekao turbulentno u privatnom životu gde je rekla da se razvodi od fitner trenera Marka Vulete i vratila je prepoznatjivo prezime Španović, ali je takmičarski ostvarila jedan od najvećih snova karijere.

Ivani je sve stalo u nekoliko skokova na Svetskom prvenstvu u Budimpešti na kom je sa 7,14 metara prosto oduvala konkurenciju i uzela prvo zlato na svetu.

Do sada je imala dve bronze, a treće mesto joj je pripalo na Evropskom prvenstvu u dvorani u Istanbulu. Sjajnu godinu je zaokružila zlatom u Dijamantskoj ligi.

Raduje što je već pred kraj godine najavila napad na zlato u Parizu, čime bi zaokružila neverovatnu karijeru. Do sada je na Olimpijskim igrama imala bronzu iz Rija.

Zlato „orlića“ u Nišu

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Ono što nije uspelo starijim kolegama jeste dečacima do 18 godina. Štaviše, to je bilo uvertira za ono što će uraditi seniori na Mundobasketu.

Srbija je u Nišu odigrala fantastičan turnir, redom razbila Češku, Finsku i Sloveniju za prvo mesto u grupi, a zatim preko Danske, Izraela, Nemačke stigla do finala i pobede nad Španijom 81:71. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Nikola Topić.

Uzalud je Nemcima u polufinalu bio nalet, uzalud su se i Španci u finalu bacakali i pokušavali da kopiraju poteze i gestove nekih starijih i oprobanih generacija. Sve to nije bilo dovoljno.

Srbija je i tu bila oslabljena, jer nisu svi bili na raspolaganju selektoru Nenadu Stefanoviću, ali oni koji jesu, pokazali su šta znači tim.

Nema dileme da srpska košarka ima čemu da se nada kada je u pitanju budućnost, te da će nadogradnja na uspeh iz Manile tek uslediti na takmičenjima koja slede.

Basketaši pokazali kako se pokoravaju svet i Evropa

Foto: DIRK WAEM / AFP / Profimedia

Na takmičenjima u Beču (Svetsko prvenstvo) i Jerusalimu (Evropsko prvenstvo) momci pod državnim grbom Srbije predvođeni Strahinjom Stojačićem zabeležili su 12 pobeda na isto toliko mečeva.

Do titule prvaka sveta stigli su trijumfom nad Sjedinjenim Američkim Državama 21:19, a evropska titula osvojena je protiv Litvanije, 22:20.

Da stvar bude još veličanstvenija, i jedna i druga titula su odbranjene, a Srbija je od 2012. godine došla do 11. zlata – od toga petog vezanog evropskog, a drugog svetskog. Sledeća stanica je Pariz i pokušaj osvajanja jedinog zlata koje nedostaje.

Srebro odbojkašica pozlaćeno olimpijskom vizom

Foto: TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Srbija je na Evropsko prvenstvo otišla sa namerom da objedini titule prvaka Evrope i sveta. Protutnjale su kroz preliminarnu fazu sa samo dva izgibljena seta na pet mečeva, zatim su i u nokaut-fazi redom „gazile“ Švedsku, Češku, Holandiju, da bi Turska u finalu ipak bila bolja sa 3:2.

No, ono što je uspehu Srbije donelo težinu jeste činjenica da je Evropsko prvenstvo zapravo poslužilo kao najbolja moguća priprema za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Tamo su izabranice Đovanija Gvidetija odigrale gotovo savršen turnir, uz samo jedan izgubljen set dobile prva četiri meča, potom je usledio trenutak slabosti protiv Dominikanki i na kraju potvrda mesta u Parizu ubedljivim trijumfom nad Dominikanskom Republikom, pa će Tijana Bošković i ostale devojke imati šansu da se bore za tron na najvećem svetskom takmičenju.

Jokić posle venčanog, uzeo još jedan prsten

Foto: Al Diaz / Newscom / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Megan Briggs / Getty images / Profimedia

Ovaj prvi je burma kupljena pre sklapanja braka sa suprugom Natalijom koju obično nosi na pertlama patika tokom utakmica, dok je ovaj drugi natopljen znojem zajedno sa ostalim saigračima.

Denver Nagetsi su tokom 2023. godine postali šampioni NBA lige, Jokić je možda uskraćen za treći uzastopni MVP naslov u regularnom delu sezone, ali je plej-of odigrao kao u transu.

Nagetsi su redom izbacivali Minesotu sa Entonijem Edvardsom i Karl-Entoni Taunsom, Finiks sa Durenom i Bukerom, Lejkerse na čijem je čelu bio „kralj“ Džejms i na kraju u velikom finalu Majami Hit predvođen Džimijem Batlerom.

Čitav plej-of spakovan je u 20 utakmica, a Denver je uzeo prvu titulu u istoriji lige, dok je Jokić već sada obezbedio sebi košarkašku besmrtnost i naterao je praktično na silu Amerikance da ga gledaju drugačijim očima.

Može da im se ne dopada što ne skače visoko, što ne trči toliko brzo ili što ne zakucava kao Džulijus Irving, ali ne mogu da poreknu da je uzimao MVP priznanje za finale zapada i „metlanje“ Lejkersa u četiri utakmice i MVP velikog finala u kom je Majami jednostavno bio nedorastao.

Jokić će verovatno nastaviti da venčani prsten nosi kao taliju na patikama tokom utakmica, dok će ove druge sa parketa pokušavati da nosi kući i tamo ih čuva u vitrinama.

BONUS VIDEO: Nikola Jović spektakularno otvorio finale Mundobasketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar