EPA-EFE/ANTONIO BAT

Vaterpolo reprezentacija Srbije će od 5. do 17. februara igrati na Svetskom prvenstvu u Dohi, gde "delfini" odlaze sa dva cilja - da obezbede plasman na Olimpijske igre u Parizu, i da makar pokušaju da dođu do borbe za titulu prvaka sveta.

Šta očekuje izabranike Uroša Stevanovića u Dohi, ko su potencijalni rivali i koji je minimum minimuma koji „delfini“ moraju da postignu kako bi obezbedili plasman na najveće sportsko takmičenje na svetu (26. jul – 11. avgust)?

No, pre svega toga, krenimo od odgovora na pitanje – koga je Uroš Stevanović poveo u Katar?

PROČITAJTE JOŠ...

Za razliku od nedavno završenog Evropskog prvenstva u Zagrebu i Dubrovniku, u sastavu Srbije neće biti tragičara meča protiv Mađara, Marka Radulovića (ispala mu lopta pri pokušaju šuta sa peterca u penal-seriji protiv Mađarske u četvrtfinalu), i talentovanog Vuka Milojevića, umesto kojih su „uskočili“ Đorđe Vučinić i Luka Gladović.

Stevanović je odlučio da na turnir povede sledećih 15 vaterpolista:

Branislav Mitrović (Turkvan), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Strahinja Rašović (Vašaš), Viktor Rašović (Nojzi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Nemanja Vico (Primorac), Đorđe Lazić (Breša), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Radoslav Filipović (Oradea), Luka Gladović (Partizan), Nikola Lukić (Novi Beograd) i Petar Jakšić (Partizan).

A što se tiče ciljeva koje su „delfini zacrtali“, iako je svetska titula u podsvesti, prvi je – odlazak na Olimpijske igre, o čemu svedoči i sam Stevanović:

„Ovo je drugo takmičenje u godini, za treće se još nismo izborili. Doha nam omogućava više prostora za prolaz. Sve smo pripremili za to takmičenje, nešto smo u Zagrebu i žrtvovali da bi sad obezbedili odlazak u Pariz“, rekao je pred odlazak u izjavi koju je objavio zvanični sajt Vaterpolo saveza Srbije.

„Delfini“ se nalaze u grupi C sa Japanom, Crnom Gorom i Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo tim redosledom će i odigrati mečeve – 5. februara protiv Japana od 14.00, zatim slede Crna Gora 7. februara od 15.30, te SAD sa početkom u 15.30, 9. februara.

Utisak je da su „delfini“ kvalitetniji od sve tri reprezentacije (uprkos tome što su na prošlom Evropskom prvenstvu bili slabije plasirani od Crne Gore (Srbija sedma, Crna Gora šesta), mada bi trebalo uzeti u obzir i to da su igrači Srbije na meču protiv Grčke u razigravanju za peto mesto izgledali kao „razbijena vojska“ posle bolnog poraza protiv Mađara.

Foto:EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Srbija će, u slučaju osvojenog prvog mesta u grupi, sem ukoliko se ne dogodi neka baš velika senzacija, kao četvrtfinalista Svetskog prvenstva obezbediti mesto i u Parizu, dok plasman u polufinale znači i sugurnu šansu u borbi za odbranu zlatne medalje sa prošlih Olimpijskih igara.

„Delfinima“ je potrebno da budu među četiri najbolje reprezentacije od osam koje nisu obezbedile prolaz u Pariz, a koje će igrati u Dohi, što su Hrvatska, Italija, Rumunija, Crna Gora, Kina, Kazahstan i Brazil.

Srbija se nalazi u istoj grupi sa Crnom Gorom, pa će Stevanović i momci pod kapicom Srbije već u grupi moći da propisno otežaju put direktnom konkurentu.

Srbiji „na ruku“ ide i žreb po grupama, s obzirom na to da je već sada jasno da će bar dve ekipe otpasti u grupnoj fazi.

U grupi A nalazi se Hrvatska koja ne bi trebalo da ima problema da prođe bar u osminu finala pored Južne Afrike i Australije, dok će se u reprizi finala Evropskog prvenstva boriti sa Španijom za prvo mesto.

U grupi B nalaze se Grčka, Francuska, Brazil i Kina. Grci su favoriti za prvo mesto, Francuzi bi trebalo da završe kao drugi jer su objektivno kvalitetniji od preostala dva rivala, dok će Brazilci i Kina igrati za osminu finala.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Konačno, grupa D je „zicer“ za moćne Mađare, koji odlaze u Katar kao aktuelni svetski šampioni, o prvom mestu u grupi sanjaju i Italijani, dok će Rumunija i Kazahstan igrati za treću poziciju (sve sem toga bi bilo čudo).

Dakle, ako favoriti opravdaju svoje, već u grupnoj fazi bi trebalo da „otpadnu“ Kina Ili Brazil, odnosno Rumunija i Kazahstan. A kako će ti ekipama potom sledi osmina finala i duel protiv neke selekcije iz samog vrha, potrebno je da se dogodi u najmanju ruku senzacija kako bi Srbija i u četvrtfinalu morala da se brine za prolaz dalje.

A ako brigu o prolazu u Pariz prebrinu ranije, Stevanovićevi izabranici će moguće utakmice protiv Hrvata (četvrtfinale), Mađara (polufinale) i Španaca (finale) dočekati bez ikakve rezultatske presije. Sem one naše. A ona se zna – zlato ili ništa.

Pa ako omanu, možda se zadovoljimo i srebrom…

Svetsko prvenstvo za vaterpoliste u Dohi, raspored grupa

Grupa A: Australija, Južna Afrika, Hrvatska, Španija

Grupa B: Grčka, Brazil, Kina, Francuska

Grupa C: Srbija, SAD, Crna Gora, Japan

Grupa D: Kazahstan, Rumunija, Italija, Mađarska

Raspored utakmica Srbije na Svetskom prvenstvu

Srbija – Japan (5. februar, 14.00)

Srbija – Crna Gora (7. februar, 15.30)

Srbija – SAD (9. februar, 15.30)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar