Foto: Starsport

Zašto ste dozvolili navijačima da se nadaju najvećim rezultatima do sada, ako to nije imalo ama baš nikakvo utemeljenje. Zašto ste dozvolili da baš ovako peku rane usred decembra. Zašto, zašto, zašto?

Dokle sa „izmišljenim ratovima i neprijateljima“, dokle sa saopštenjima i izgovorima. Svaki navijač Crvene zvezde želi istu stvar – da crveno-beli igraju maksimalno dobro (u skladu sa mogućnostima) i da uživaju. Obe stvari su im uskraćene.

Svaki pravi navijač je navikao na bol. Navikao je da prolazi kroz teške momente i da te rane peku. Zbog toga su oni trenuci osvajanja trofeja još slađi i večni. Ipak, nijedan navijač ne želi da dođe u situaciju da na kraju ismeva svoj klub, da svoj nataloženi bes kanališe na jednog ili na drugog, a neće ni žrtveni jarac (Barak Bahar ili Duško Ivanović) pomoći da se situacija pogleda mirnije.

PROČITAJTE JOŠ

Došli smo do toga da se istovremeno na internetu podsmevaju Branimiru Nestoroviću koji govori o vanzemaljskom poreklu plavookih ljudi i Crvenoj zvezdi.

„Najsmešnija ekipa Zvezde u istoriji“, stajao je čuveni citat dan za danom na internetu.

Zapitajte se malo zbog čega nema toliko peckanja navijača Partizana prema Zvezdi – došlo se do toga da u nekoj meri navijači protivničkog tima sažaljevaju druge… Empatija nije baš osobina koja je poznata među navijačima, ali se eto došlo do tog nivoa. Znaju sada svi koliko je teško biti navijač Zvezde, ali oni i dalje veruju. U Evroligi 4-11? Ma idemo u plej-of, samo serija od sedam, osam pobeda kao ranije u januaru… Jesenja titula izgubljena? Nema veze tu je Zvezdino proleće. Ali, čemu da se raduju navijači sada?

KK Crvena zvezda, Dejan Davidovac, Rokas Gidratis i Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Trebalo je da već sada uveliko traje fešta, a umesto toga se luta u mraku. Zvezda ratuje sa pravim i izmišljenim rivalima, ne može da ometla ni sopstveno dvorište, a gleda u tuđe. Zvezda ne zna gde su joj igrači (Nejpir i Kangva), ali se to predstavlja kao u redu. Dokle?

I zašto se sada kao spasilac dovodi Vladan Milojević koji je pre nekoliko godina ocenjen kao prevaziđen trener. Zbog čega se poseže za populističkim rešenjem koje će umiriti navijače. Pa, niko od navijača ne želi da bude srećan tri dana, već godinama. I to je glavni problem, što i kada je predstavljeno da postoji vizija ona zapravo nije postojala. Milojević je pravi populistički potez, omiljeni lik navijača, Zvezdin Supermen, čovek iza čijih leđa je moguće sakriti se. Sve je urađeno smisleno, baš kao i svojevremeno dolazak Roberta Prosinečkog na „Marakanu“.

Dovesti veličinu i prepustiti se tom kormilaru, iako imamo čoveka koji je očigledno dobro upoznat sa Lujem IV i onim čuvenim „Država, to sam ja“. Samo jedan čovek može da kaže i to je za sebe rekao na drugi način: Zvezda, to sam ja. Ukoliko ne možete da rešite rebus samo dodajte N negde i rešićete ga bez problema.

Zvezda je dovodila najskuplje igrače u istoriji u košarci i fudbalu i time se ponosila. A onda su najskuplji pojedinci… Upotrebite reč koju god želite da dopunite rečenicu, ali probajte da ne bude psovka. Neće biti lako.

Šerif Endiaje – najbolji revolveraš koji ne zna da pogodi metu koštao je četiri miliona evra.

Simpatični Hvang je postao rekorder sa transferom od 5,5 miliona evra, a više se u Atini slavio njegov odlazak, nego dolazak u Zvezdu.

PROČITAJTE JOŠ

Tu je i Šabaz Nejpir koji je doživeo podršku kakvu nije imao nijedan stranac u istoriji, pa zamislite da se njemu nije zviždalo a jeste Majku Tobiju?! Nejpir je umesto aure Fakunda Kampaca, Džordana Lojda, Milana Gurovića ili Tadije Dragićevića doneo auru Luke Vildoze koji je zbog privatnih stvari i lude glave „spalio“ Zvezdinu sezonu.

Drugu godinu zaredom se Zvezdi to dešava, sa tim što je ovo začinjeno i takozvanim „šilbovanjem“, odnosno raskidom sa projektovanim vođom usred sezone.

Ta velika očekivanja su dovela do nagomilane frustracije, pa će se među nekim navijačima Zvezde sada pričati o tome da su „najgori navijači“. Koliko ste videli teranja igrača i ono čuveno „Marš iz Zvezde“? Vratimo se poreklu toga, upravo od onih koji bi trebalo da postavljaju ciljeve. Kada tako nešto dođe sa najviše instance onda i ne čudi ovakva ogorčenost i bol među navijačima. Ali, kao u onoj priči o dve kutije, otvorite kada ste srećni i naći ćete poruku „I to će proći“. Ovog 21. decembra sve izgleda bezizlazno, ali se u sportu, baš kao i u životu stvari brzo promene. Samo da li će i kada jer je Janis Sferopulos za Gilespija rekao da je „najbolji koji je hteo da dođe“. Zbog čega igrači radije dolaze u Partizan, nego u Zvezdu? To je još jedno pitanje koje peče javnost.

Kako da se oseća navijač koji je mislio da crveno-beli imaju viziju? Kako da ne oseti bol kada su Bahar i Ivanović dovedeni sa idejom da se napravi dinastija, da se izgradi imperija, da snovi postanu stvarnost. Nažalost, na svetlo dana su izašli samo košmari, duhovi iz ormara, razne zakulisne priče… Košmar za košmarom…

Barak Bahar
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Koliko strpljenja se očekuje od navijača Zvezde kada je najavljen napad na nokaut fazu Lige šampiona i prvo mesto Evrolige. Kada su te odluke stizale kao ciljevi sa sednica Uprava i tako dobijali legitimitet. Izgleda da su sanjari u Zvezdi ne čine ništa više da viziju ostvare od toga da je predstave. Kako to da je atomska energija Duljaja uspela da zaseni prebogati tim Zvezde od 73 miliona evra?

Šta sada očekivati od navijača kada su se oni iskreni pobunili tako da ni vođe nisu mogle da umire nezadovoljstvo. Zašto ste dozvolili da se navijači ujedine – u tuzi. I nije ovo žalopojka, već samo priča o tome da nije zaboravljeno ono što se pričalo u uvodu u sezonu.

Bahar je zaista doneo inovaciju u srpski fudbal – njegove naočare su uvek bile ružičaste (i to ne one koje je nosio Aleksandar Đorđević na pres konferencije neku godinu ranije). Do te mere da mu nisu ni javili da je i on „šilbovan“.

Daleko od toga da su to najgore ili najteže sezone ikada, ali su svakako najgorče. Teško je progutati bundevu ako vam najave čizkejk iz kuhinje sa Mišelinovom zvezdicom.

Teško je sesti u Jugo kada ste gledali Mercedes na oglasu.

Teško je… Shvatate već i sami i to je ono što žele svi navijači. I žele još mnogo toga, da nema takvih ekstremnih poruka i obećanja kula i gradova, već realnost.

Očekuje se kontinuitet, očekuje se realnost. Očekivanja navijača su ogromna, ali ona proističu iz toga što su i obećanja baš takva. Uvek se priča o budućnosti, a onda se ne ispoštuju sistematska rešenja. Uvek se govori o naučenim lekcijama…

Zvezda je i sreća i bol. Uostalom nema velike radosti bez velike tuge (prepoznaćete i sami odakle su ove reči), ali istovremeno se ne obrećava Dubai, ako se dobije – unesite koji god grad vam se ne dopada.

BONUS VIDEO Nemanja Nikolić nakon derbija Partizan – Zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare