Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Teška situacija, ali se ne predaje.

Nekadašnjeg olimpijskog šampiona Roman Kostomarov koji je dugo bio u veštačkoj komi nakon rizične operacije, lekari su probudili što je naznaka oporavka ikao je situacija i dalje kritična.

Početkom godine čuveni ruski klizač primljen je na odeljenje intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih korona virusom. Zbog teške upale pluća stavljen je na respirator, da bi se zbog manjka kiseonika pojavila i gangrena zbog koje mu je odumiralo tikovo u stopalima, dok je imao i dva moždana udara.

PROČITAJTE JOŠ

Oni us prvo bili prinuđeni d amu amputiraju stopala, a potom i šake kako bi se sprečilo širenje bakterija i odumiranje drugih delova tela, sve u nadi da će uspeti da ga spasu.

Nakon operacije posle koje je indukovana veštačka koma su prognoze bile loše i davane su mu male šanse da preživi, ali je ruski sportista pokazao kakav je borac.

Nakon što su ga probudili iz veštačke kome, počeo je samostalno da diše, a iako je njegovo stanje i dalje kritično – doktori kažu da napreduje iz dana u dan. Postoji i dalje zabrinutost jer postoji i progresivna nekroza pri kojoj ćelije i tkivo nepovratno „umiru“.

Kostomarov još nije pri punoj svesti i ne zna šta mu se desilo, odnosno još nije svestan amputacije. Nezvanične informacije iz Rusije govore da je angažovan i psiholog koji prati njegovo „buđenje“ i koji će raditi sa njim da što bezbolnije prihvati novonastalu situaciju.

Podsetimo, Kostomarov je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine zajedno sa Tatjanom Navkom, dok ima i dva zlata sa Svetskog i tri sa Evropskog prvenstva.

BONUS VIDEO Lepe scene u Milanu, navijači i igrači Partizana pevali nakon poraza 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar