Srbija, Italija, odbojka, Olimpijske igre, Pariz 2024
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je spisak učesnika Svetskog prvenstva u konkurenciji odbojkašica, koje će biti odigrano naredne godine na Tajlandu, objavio je Odbojkaški savez Srbije.

Takođe, saopšten je i spisak učesnika u muškoj konkurenciji.

U saopštenju se navodi da će tačan datum odigravanja šampionata sveta, kao i žreba biti naknadno određen. Na prvenstvu će igrati 32 reprezentacije, koje će biti podeljene u osam grupa sa po četiri selekcije.

Na osnovu odluka Saveta i Administrativnog Borda FIVB iz novembra prošle godine, plasman na SP 2025. izborili su domaćin prvenstva Tajland, aktuelni svetski prvak Srbija, po tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023: Turska, Holandija i Italija iz Evrope (CEV), Dominikanska Republika, SAD i Kanada iz Severne i Srednje Amerike (NORCECA), Brazil, Argentina i Kolumbija iz Južne Amerike (CSV), Kina, Japan i Vijetnam iz Azije (AVC) i Kenija, Egipat i Kamerun iz Afrike (CAVB).

Na prvenstvu će učestvovati i 15 reprezentacija na osnovu FIVB rang liste i to Poljska, Nemačka, Belgija, Češka, Portoriko, Ukrajina, Francuska, Bugarska, Kuba, Švedska, Meksiko, Slovenija, Slovačka, Španija i Grčka.

Reprezentacije će u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.

S druge strane, i muška odbojkaška reprezentacija Srbije izborila je plasman na Svetsko prvenstvo 2025. u Manili na osnovu rang liste FIVB.

SP će biti održano od 12. do 28. septembra naredne godine u Manili. Žreb za planetarni šampionat u konkurenciji odbojkaša biće održan 14. septembra od 13.30 časova u Manili.

Na SP 2025. u konkurenciji odbojkaša igraće 32 reprezentacije, koje će biti podeljene u osam grupa sa po četiri selekcije.

Na osnovu odluka Saveta i Administrativnog Borda FIVB iz novembra prošle godine, plasman na SP 2025. ostvarili su domaćin prvenstva Filipini, aktuelni svetski prvak Italija, po tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023: Poljska, Slovenija i Francuska iz Evrope (CEV), SAD, Kanada i Kuba iz Severne i Srednje Amerike (NORCECA), Argentina, Brazil i Kolumbija iz Južne Amerike (CSV), Japan, Iran i Katar iz Azije (AVC) i Egipat, Alžir i Libija iz Afrike (CAVB).

Na SP će učestvovati i 15 reprezentacija sa FIVB rang liste i to: Nemačka, Srbija, Holandija, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka, Bugarska, Portugalija, Finska, Tunis, Kina, Rumunija, Čile i Koreja. U saopštenju se navodi da će reprezentacije u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar