Foto: Daniel Lea/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia; Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia; Mickael Chavet / Zuma Press / Profimedia; Ferenc ISZA / AFP / Profimedia; IAN STEPHEN / AFP / Profimedia

Do početka Olimpijskih igara ostala su 73 dana, Srbija grabi ka 100 sportista u Parizu, a svoje mesto u avionu odavno je obezbedila Ivana Španović.

Srpska atletičarka ima 34 godine, iza sebe ima neverovatnu karijeru i sada će na Olimpijskim igrama u Parizu pokušati da je kruniše najbolje što može.

Ivana se takmiči u disciplini skok udalj, baš kao i Milica Gardašević, dok će Srbiju u Parizu od atletičarki predstavljati i Angelina Topić u disciplini skok uvis. Do ovog trenutka Srbija ima tri predstavnice u atletici, a videćemo da li će se taj broj povećati do 26. jula, kada i zvanično počinju Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ:

One će gotovo sigurno biti poslednja prilika za Ivanu Španović da osvoji olimpijsko zlato, pošto je to praktično jedino što joj fali.

Najbolji rezultat do sada na olimpijskim igrama za Ivanu bila je bronza u Riju 2016. godine, dok je u Tokiju pet godina kasnije završila kao četvrta. Srpska rekorderka je najbolji rezultat tada u finalu ostvarila u drugoj seriji kada je skočila šest metara i 91 centimetar, što je za devet centimetra manje nego što je skakala u kvalifikacijama. Zlatnu medalju osvojila je Nemica Malaika Mihambo s preskočenih sedam metara u poslednjoj seriji. Srebro je pripalo Amerikanki Britni Ris koja je skočila 6,97 metara, dok je skok od 6,91 doneo bronzu Esi Brume iz Nigerije.

„Kada ne uradiš ono što si planirao, onda ti je sasvim svejedno koji je plasman. Bila je ovo ‘najjeftinija’ zlatna medalja koja je mogla da se osvoji. Nemam potrebu bilo šta da kažem – završilo se kako se završilo. Verovatno ću sutra znati šta da kažem, prvo sebi pa onda i svima ostalima. U svakom slučaju, hvala na podršci“, rekla je Španović 2021. godine za RTS, vidno razočarana zbog toga što je ostala bez medalje.

Ivana Vuleta
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT/®©/2023

Međutim, kao i svaka prava šampionka, Ivana je taj (ne)uspeh uspela da prebrodi, nastavila je dalje i nanizala nove uspehe. Trebalo bi nam mnogo vremena i prostora da nabrojimo sve uspehe naše slavne atletičarke, pa ćemo zbog toga pomenuti samo neke od njih: zlato sa Svetskog prvenstva 2023 (na otvorenom), dve bronze sa svetskih prvenstava, dva zlata sa svetskih prvenstava u zatvorenom, na to dodajte još srebro i bronzu, dva zlata sa evropskih prvenstava na otvorenom, još tri sa istih takmičenja na zatvorenom, pet puta je bila osvajačica Dijamantske lige…

Kada sve to saberemo i pogledamo koliko Ivana Španović traje na najvećoj sceni, sa sigurnošću možemo reći da je ona jedna od najboljih istoriji sporta u Srbiji.

Ivana je vlasnica mnogo državnih rekorda, a mesto na OI u Parizu zaradila je osvojenim trećim mestom na mitingu Dijamantske lige u Monaku u julu 2023. godine rezultatom 6,86. Španović će imati priliku da se po peti put takmiči na Olimpijskim igrama, a cilj joj je jasan, iako do njega nema lakog puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Španović se već odavno sa svojim trenerom Goranom Obradovićem sprema za nastup u Parizu, pa je zbog toga propustila i Svetsko prvenstvo ove godine, kako bi smanjila rizik od povreda.

„Konačno sam zdrava, cele godine sam imala problema sa Ahilovom tetivom, ali to je konačno sanirano. Zvanično sam počela pripreme bez bola, motivisana, i iskreno jedva čekam da 2024. godina krene. Branim titulu svetske prvakinje iz dvorane, branim titulu evropske prvakinje na otvorenom i nastupam na svojim poslednjim Olimpijskim igrama, tako da ne znam za šta pre da se uhvatim, a jedva čekam. Ponavljam, najbitnije mi je da budem zdrava, motivacije imam i više nego dovoljno, i za sebe, i za ceo tim“, rekla je Španović krajem prošle godine za Nova.rs.

Pored pomenutih atletičkarki, srpski navijači još uvek čekaju Adrianu Vilagošu (bacanje koplja, trenutno 11. na svetu na rang listi), dok Olimpijske igre od muških takmičara „ciljaju“ Asmir Kolašinac (bacanje kugle, 35. na svetu), Strahinja Jovančević (skok udalj, 50. na svetu), Lazar Anić (skok udalj, 55. na svetu), Elzan Bibić (trčanje na 5,000 metara, 72. na svetu), Armin Sinančević (bacanje kugle, 15. na svetu)…

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Evo koliko novca može da zaradi Ivana Španović na Olimpijskim igrama u Parizu

Svetska atletika je postala prva međunarodna organizacija koja će takmičarima svog sporta dodeljivati novčane nagrade za uspeh na Olimpijskim igrama.

Ukupan fond iznosi 2,4 miliona dolara, a to će podeliti 48 osvajača zlata u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Dakle, svakome će pripasti po 50.000 dolara. Srbija se nada da će Španović osvojiti jedino zlato koje joj nedostaje u fantastičnoj karijeri, a tada bi i njen račun bio bogatiji.

Takođe, i država Srbija će nagrađivati osvajače medalje. Svaka zlatna medalja vredeće čak 200.000 evra, pa i to moće da bude dodatni motiv za Ivanu i ostale takmičar(k)e.

Ivana Vuleta Španović Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ivana Španović o razvodu, rakiji, slatkišima…

Bez problema Ivana priznaje da voli atmosferu u kafani, a s vremena na vreme voli da se osladi i okusi rakiju.

„Mnogo stvari sam se odrekla zbog karijere, ali ne žive sportisti ceo život na brokoliju i ribi. Ne volim pečenje, nisam ni fan roštilja, ali volim slatkiše. Nuteli i rakiji mi je najteže da odolim kad sam na posebnom režimu ishrane. Ali rakija mora da bude domaća, kajsija. Što da ne? Šta fali da se popije alkohol“, rekla je Španovićeva u aprilu ove godine.

Ona je gostovala u emisiji „Balkanskom ulicom“ i kaže da voli da izađe u provod, ali i da nekada nije važila za jednu od najlepših sportistkinja i u šali objasnila zbog čega.

„Ne, pa kako mogu biti kad sam se šišala kod istog frizera gde i moj stariji brat. Znači, kec-trojka. Dakle, ne, nije bio taj slučaj, ali hvala na komplimentima. Mene je tata kao malu zvao Tasmanijski đavo“, istakla je kroz osmeh naša atletičarka.

Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Ona je svoje devojačko prezime vratila zimus nakon što se razvela od fitnes trenera Marka Vulete sa kojim je provela nekoliko godina. Zajedno su trenirali, delili strast ka teretani, ali nije sve išlo kao podmazano.

„Pa mislim, u ovom trenutku je apsolutno nebitno, jer završeno je i to je to… Imala sam rolerkostere više puta u životu, ali nijednom toliko da nije prošlo. Jednostavno mislim da tajna u svemu tome jeste proces prihvatanja, odbacivanja i nastavka, tako da, to je to, toliko je jednostavno“, priča Ivana.

Posle Pariza će verovatno završiti karijeru.

„Ovo je samo jedan segment života u kom sam se pronašla, jer sam osetila da postoji neki talenat i nešto za šta se vredi boriti i u šta treba ulagati. Sve što radim mimo toga je vreme koje mi je dato da radim na sebi u nekim drugim sferama i da se pripremim za neka sledeća interesovanja posle karijere. Eto, jedva čekam da postanem majka i to su neke lepe stvari, ali život je imao druge planove za mene“, rekla je Ivana Španović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar