Foto: Kristof Van Accom / Zuma Press / Profimedia; BOB STRONG / UPI / Profimedia; PEDRO PARDO / AFP / Profimedia

Do početka Olimpijskih igara ostalo je još 76 dana, Srbija veruje da će oboriti rekord po broju medalja (9), a velike nade polažemo u odbojkašice.

Trenutno, Srbija je obezbedila 84 vize za Pariz, a nije nemoguće da u glavnog gradu Francuske od 26. jula do 11. avgusta imamo i preko 100 sportista.

Što se tiče naših odbojkašica, ona zauzimaju 12 od ukupno 83 mesta u avionu za Pariz, a do sada su nas mnogo puta obradovale na različitim velikim takmičenjima, pa zašto ne bi i ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je plasman na Olimpijske igre obezbedila preko kvalifikacionog turnira u kineskom Nungbu, pošto je tamo pobeđivala Meksiko, Ukrajinu, Kanadu, Češku i Holandiju, dok su Dominikanska Republika i Kina bile bolje od nas rezultatom 3:1.

Međutim, dva pomenuta poraza nisu mnogo uticala na stanje na tabeli, pošto je Srbija završila kao druga (iza Dominikanske Republike), dok su Kanada i Kina ostale iza sa po bodom manje, dok je Holandija imala dva boda zaostatka. Dakle, sa turnira u Kini na Olimpijske igre prošle su samo dve selekcije, dok su sa preostala dva kvalifikaciona turnira mesta u avionu za Pariz obezbedile još reprezentacije Turske, Brazila, Poljske i SAD.

Na ovih šest selekcija treba dodati i Francusku, kao domaćina, dok će preostalih pet učesnika OI biti poznato 17. juna, prema tadašnjem svetskom poretku.

Zašto se uzdamo u naše devojke?

Kada gledate takmičenja i osvojene medalje naše ženske odbojkaške reprezentacije preko ekrana, sigurno morate nekoliko puta da skrolujete kako biste došli do kraja.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Sa svetskih prvenstava dva zlata i jedna bronza, sa Svetskog kupa jedno srebro, sa svetskih gran prija tri bronze, sa evropskih šampionata tri zlata, tri srebra i dve bronze, iz Lige nacija i sa Evropskih igara po jedna bronza, iz evropske lige tri zlata i jedna bronza… Kada bismo išli dalje u prošlost, došli bismo i do medalja sa Mediteranskih igara, univerzijada, raznih kupova…

Međutim, kada dođemo do Olimpijskih igara, Srbija kao samostalna zemlja ima srebro iz Rija 2016. godine i bronzu iz Tokija 2021. Dakle, fali zlato i siguran sam da ga naše devojke mnogo žele, da će sve uraditi da do njega dođu i da to apsolutno mogu da učine.

Na prošlim OI zlato je ugrabila Amerika, dok su do srebra došle Brazilke, a iza nas je ostala Južna Koreja. U Riju je poredak bio malo drugačiji, jer nas je Kina sa 3:1 pobedila u borbi za zlato, dok su Amerikanke istim rezultatom savladale Holandiju za treće mesto.

Dakle, samo se nameće da će SAD i Brazil biti ozbiljni kandidati za medalju, ali nikoga od 12 selekcija ne treba otpisati i svako gaji svoje nade.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveća snaga naše reprezentacije je bez ikakve sumnje Tijana Bošković, koja je jedna od, ako ne i najbolje odbojkašica na planeti. Pored nje u kvalifikacijama igrale su još Maja Ognjenović kao kapitenka, Jovana Stevanović, Aleksandra Uzelac, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Bianka Buša, Aleksandra Jegdić, Hena Kurtagić, Katarina Lazović, Sara Lozo, Slađana Mirković i Mina Popović.

Sličan ili isti sastav možemo očekivati i na Olimpijskim igrama u Parizu.

Na klupi je kao selektor Đovani Gvideti, koji sa Srbijom ima tek jedno srebro, pa je sigurno željan novih uspeha.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare