Foto: Tanjug-AP Photo/Lee Jin-man

Veslački klub Partizan oglasio se saopštenjem revoltiran jer najbolji veslači ne mogu da idu u Lucern na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Sporna je konkurencija u dubl skulu, gde iz Partizana tvrde da bi Martin Mačković i Nikolaj Pimenov imali najbolji rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:

Umesto toga, iz tabora crno-belih navode da Veslački savez Srbije šalje tandem Beđik-Rajković, iako su bili poslednji na Evropskom prvenstvu. Čitavu ovu situaciju iz Partizana opisuju kao nezabeleženu u srpskom sportu do sada.

„Nakon osvajanja istorijske zlatne medalje Jovane Arsić u skifu na Evropskom prvenstvu u Segedinu i ubedljivog zlata Nikolaja Pimenova koji je Srbiji doneo još jednu normu za OI, prvu ikada u muškom skifu, najbolji veslači Srbije su se našli u situaciji koja je nezabeležena u srpskom sportu do danas. Posle izuzetnih rezultata Martina Mačkovića i Nikolaja Pimenova postignutih na međunarodnoj sceni, višestrukih pobeda nad olimpijskim pobednikom i osvajačima medalja iz Tokija, kao i pored jasne stručne procene njihovog kvaliteta od strane našeg najtrofejnijeg trenera Nikole Stojića, naši najbolji veslači sprečeni su da na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu Srbiji donesu normu u još jednoj disciplini, dubl skulu“, počinje saopštenje Partizana.

Iz istog kluba kritikuju odluku saveza da se pošalje dubl skul za koji tvrde da ne bi bio jednako konkurentan kao onaj koji Partizan ima na umu.

„Naime, po odluci rukovodstva VSS, na kvalifikacijama u Lucernu, Srbiju će predstavljati dubl skul u sastavu Beđik/Rajković i pored toga što su na tek održanom Evropskom prvenstvu zauzeli ubedljivo poslednje mesto. Po svim sportskim kriterijumima i pokazanom visokom kvalitetu, dubl skul Mačković/Pimenov imao bi šansu za najviši plasman i na samim OI. VSS je, međutim, ostao pri svojoj odluci i pored očigledne i svima poznate ogromne razlike u kvalitetu pomenutih ekipa“, ističu iz Partizana.

Jovana Arsić, Foto: OKS

Jovana Arsić kaže da je razočarana ovakvom odlukom Veslačkog saveza.

„Pored velikog ponosa zbog osvojene zlatne medalje za Srbiju na EP, u isto vreme osećam ogromnu tugu, ali i bes zbog odluke VSS da oduzme olimpijske snove mojim drugovima iz reprezentacije“, kazala je Arsićeva, a prenosi veslački klub Partizan.

Pimenov ističe da je posle velikog uspeha i osvajanja norme za Srbiju u skifu, želeo da sa Martinom donesem Srbiji još jednu normu.

„Duboko verujem i medalju u Parizu u dubl skulu, ali sam u tome sprečen ovom zaista neobjašnjivom odlukom VSS“, kazao je ruski veslač koji se takmiči za Srbiju.

Nikola Stojić, trener veslačkog olimpijskog tima, potpuno je devastiran odlukom VSS.

Nikola Stojić (desno)/Foto: EPA/JOSE MANUEL VIDAL

„Ovo su najteži dani u mojoj veslačkoj i trenerskoj karijeri. Odluka VSS da kod kuće ostave najbržu ekipu u dubl skulu koju je Srbija ikada imala Mačković/Pimenov, a umesto njih na kvalifikacije pošalje dubl skul Beđik/Rajković, koji su po svim stručnim parametrima bez ikakve šanse da se kvalifikuju za Olimpijske igre, potpuno je neverovatna. Ovo je veliki i težak udarac za ceo tim sportista koji vodim, a pogotovo za Martina, jer je uzimanje prava na takmičenje najboljima što Srbija ima, potpuno neprihvatljivo i neshvatljivo. Stojim iza svojih stručnih procena, kao neko ko upravo sa ovim sportistima jedini u Srbiji donosi rezultate i medalje sa seniorskih takmičenja u poslednje četiri godine. Moje reči ostaju zapisane i ukoliko sam u pravu, a to će se nažalost pokazati već za vikend u Lucernu, zaista se nadam da će svi odgovorni u VSS snositi ozbiljne posledice za nesagledivu štetu koju su naneli Martinovoj i Nikolajevoj karijeri, ali i srpskom sportu uopšte“, revoltiran je Stojić.

Iz Partizana podsećaju da je „još jedna u nizu loših odluka VSS i ta što je godinama najuspešniji veslač Srbije, Miloš Vasić, potpuno izbrisan od strane Veslačkog Saveza Srbije i iz planova reprezentacije“.

„Podrška cenjenih ljudi iz sveta sporta nam daje vetar u leđa da istrajemo u borbi, vratimo ugled veslačkom sportu u Srbiji i sportiste cenimo po ostvarenim rezultatima“, zaključili su iz Partizana.

Foto: Printscreen VK Partizan

BONUS VIDEO: Veslači iz Novog Sada kreću u trodnevno veslanje za pomoć deci saoštećenjem sluh

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare