Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Možda bi u nedelju, ako Srbija postane šampion sveta, moglo da se pripazi ko nosi pehar.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaška reprezentacija Srbije u petak je pobedila Kanadu sa 95:86 u polufinalu Svetskog prvenstva i plasirala se u finale gde će u nedelju igrati za zlato od 14.40.

PROČITAJTE JOŠ:

Bogdan Bogdanović je protiv Kanađana kapitenski dirigovao napadom, Aleksa Avramović je uštopovao Šeja Gildžes-Aleksandera, a Nikola Milutinov je „zidao“ u reketu i tu pravio probleme.

Duško Vujošević, čuveni trener Partizana podelio je zanimljivu anegdotu zbog čega će se selektor Srbije Svetislav Pešić i ostali iz ekipe dobro zamisliti pre nego što Bogdanu ostave pehar na čuvanje, ako ga se domognu.

Vujošević je ispričao priču od pre desetak godina kada se Partizan vraćao iz Fuenlabrade i nosio pehar namenjen prvaku Evrope iz 1992. godine.

Taj pehar je upravo Bogdanović zaturio na aerodromu u Nemačkoj, posle čega je u klubu završila replika.

„Da kažem ovo za nošenje trofeja. Ide Partizan, ono kad sam se ja vratio posle dva meseca u CSKA, pa posle dve sezone i sad idemo na neki turnir, da li to Fuenlabrada organizuje neki turnir i nosi se iz 1992. pehar. I Bogdan hoće on da ga nosi, meni bilo drago, mlad igrač. I nosi on pehar, mislim da je bio Frankfurt, ili Minhen, veći od ta dva aerodroma gde se presedalo i sad mi polećemo ili slećemo za Madrid i dolazi autobus, a on kod mene stiže i kaže: ‘Izgubio sam pehar’. Bože me sačuvaj… Nisam odmah rekao ovima. Mislio sam da postoji neka šansa, zvao sam drugove koji imaju vešte veze u Nemačkoj, pa da vide. Gledao da ga zaštitim. To je bio original pehar“, ispričao je Vujošević u emisiji na Sport klubu.

Duško je hteo da zaštiti Bogdana, ali je informacija stigla i do kluba i do medija, a Vujošević je verovao da će se Predrag Danilović naljutiti zbog izgubljenog pehara.

„Kako sam zvao klub, e onda su oni javili nekome, da li Mlađanu Šilobadu i dolaze do mene kao: ‘Nema pehara’. Zaboravio dečko. Kad idu ekipe, nemaš pojma šta se tu radi… Šta je tu još bilo interesantno, sad sam ja mislio da će Saša Danilović da pop***i, a on se nasmeje i kaže: ‘Saša Đorđević će da pop***i’. Onda su pehar tražili i napravili repliku i u klubu je sad replika“, rekao je Vujošević.

Teško da bi se u Srbiji bilo ko bunio da Bogdan zaturi i pehar sa Svetskog prvenstva – dok god ga reprezentacija osvoji, jer se zlato piše u košarkaškim knjigama i umovima ljudi, a mi ga čekamo 21 godinu.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Srbija je u finalu Mundobasketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar