Nikola Jokić protiv Minesote
Foto: Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Denver i Minesota će 20. maja (noć između nedelje i ponedeljka) od dva sata posle ponoći igrati odlučujući sedmi meč serije druge runde NBA plej-ofa.

Nekako najpoštenije deluje da se baš u majstorici odluči ko će postati ovosezonski finalista Zapadne konferencije, a rival u toj fazi nekoj od ekipa biće Dalas ili Oklahoma.

Denver i Minesota pokazali su nam zaista mnogo kvalitetne košarke u zaista čudnoj seriji, punoj iznenađenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre su „vukovi“ poveli sa 0-2, napravivši dva brejka u Koloradu, ali onda se pokazao šampionski gen Nagetsa, koji su preokrenuli na 3-2. Baš kada su mnogi pomislili da će Denver zatvoriti seriju u Mineapolisu, desilo se suprotno – Timbervulvsi su deklasirali Nikolu Jokića i društvo sa 115:70.

Sada sve staje u jedan meč, u 48 minuta košarke (ili malo više), a teško je reći ko je favorit s obzirom na sve prikazano tokom sezone i plej-ofa.

Na Denveru je najpre da se resetuje posle teškog poraza u gostima, jer ako Nagetsima i dalje 45 razlike bude u glavi, neće se dobro provesti u sedmoj utakmici.

Foto: : USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Više puta do sada ekipa Majkla Melouna pokazala je da nije slučajno postala šampion prošle sezone, i to po prvi put u istoriji, a to Denver ne bi uspeo da nema pobednički mentalitet. Jokić je neko ko je odličan za svlačionicu, uz sebe ima momke koji su spremni da ga prate i slušaju, atmosfera je uglavnom veoma dobra poslednjih godina, pa su tako mentalitet i karakter ekipe jaki i čvrsti. Ukratko, Nagetsi mogu da se oporave nakon neuspeha veoma brzo, kao što su to već uradili u ovoj seriji, pa taj mentalni, odnosno psihički trenutak ne bi trebalo da bude problem.

Dva dana pred utakmicu pojavila se informacija da Džamal Marej, kao druga zvezda ekipe, možda neće igrati zbog povrede lakta. Na doktorima u Denveru je da učine sve moguće da Marej nastupi na poslednjem meču u seriji i da bude fizički na zadovoljavajućem nivou. Bez njega, teško će Denver bilo šta ozbiljno napraviti, mada je zaista mala verovatnoća da Kanađanina ne vidimo na terenu.

Što se tiče same utakmice, Denver od početka mora da pokaže zašto je bio šampion prošle sezone i koliko znači prednost domaćeg terena u ovakvim situacijama. Setimo se samo da su Nagetsi bili drugi na Zapadu, a Minesota treća i da se sve u vrhu konferencije odlučivalo u poslednjem kolu, a sada može biti presudno.

PROČITAJTE JOŠ:

Denver je godinama unazad jedna od najboljih ekipa na domaćem terenu, a sada uz podršku navijača juri novo finale konferencije, drugo uzastopno.

Od starta Jokić i njegovi saigrači moraju da uđu agresivno, da sportski prebiju rivala i odgovore na fizičke zahteve ove utakmice. Minesota je jedna od fizički najbolje uklopljenih ekipa u ligi, pod košem ima Gobera, Taunsa i Rida, dok i spoljna linija puca od snage i brzine. Međutim, pokazao je i Denver da „ima konje za takvu trku“, kako bi se kod nas u narodu reklo, a znamo kako Jokić sa njima barata.

Čak i u slučaju da Minesota povede, Denver ne sme da dopusti velike serije poput one od 29:2 kakva je viđena u šestom meču. Ne treba dozvoliti rivalu da se mnogo odlepi, čak i ako bude nešto bolji, jer Denver i po iskustvu ima prednost, pa bi mu možda malo više prijala neka neizvesna završnica.

Foto: David Berding / Getty images / Profimedia

Marej je već nekoliko puta u ovom plej-ofu rešavao utakmice, ni Jokiću to naravno nije strano, pa Denver u završnici pre svega preko njih dvojice može doći do prednosti.

Kada je reč o ostalim igračima Denvera biće potrebno da makar članovi prve petorke budu na najvišem nivou. Pored Jokića i Mareja, Eron Gordon je neko ko je najviše konstantan, ali svakako nije u prvom planu kada je napad u pitanju. Gordon mnogo zavisi od Jokićevih asistencija, pa će biti zanimljivo videti za koji otrov će se odlučiti u Minesoti – da li će pustiti Somborca da najviše igra sam ili će ga udvajati i terati da razigrava ostale, što mu često više odgovara.

Majkl Porter Džunior i Kentavijus Kaldvel-Poup su više puta tokom ove serije zakazali u napadu, što ne bi trebalo da im se desi u sedmoj utakmici, ako žele da zaista pomognu Denveru. Imali su obojica i blistavih trenutaka tokom serije, ali su veći utisak ostavili promašaji i nešto lošiji procenti, koji su u nekim navratima skupo koštali Denver.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako svi članovi prve petorke Denvera isporuče ono što se očekuje, Minesota zaista ima male šanse.

Pored toga biće važno da od Nagetsa neko i sa klupe iskoči sa bitnom ulogom. To pre svih može biti Kristijan Braun, kome je defanziva glavno oružje. Braun će sigurno biti taj koji će u nekom periodu utakmice čuvati Entonija Edvardsa, ponajboljeg igrača lige u ovom trenutku, pa ćemo videti koliko će on moći da se uspori i u kakvom će ritmu biti.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Pored Brauna, sa klupe možemo očekivati da će šansu dobiti i Redži Džekson, koji ne igra baš u skladu sa očekivanjima, ali ima veliki napadački potencijal, pa bi baš sada mogao da proradi. Tu su i Džastin Holidej i Pejton Votson, koji makar mogu da odrade koji minut dok se starter odmaraju.

Što se tiče ekipe Minesote, posebnu pažnju treba obratiti na Majka Konlija, koji je najiskusniji igrač ekipe i ume da vodi utakmicu baš kako treba. Ukoliko on bude izbačen iz koloseka, Denver će „raskinuti“ mnoge veze između unutrašnje i spoljašne linije Timbervulvsa, te će biti na dobrom putu da slavi.

U svakom slučaju čeka nas prava muška utakmica, pa neka bolji pobedi – neće biti nezasluženo ko god se bude plasirao u finale Zapada.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar