Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije, zakazao je prozivku za 18.00 i tada će se po mišljenju mnogih ljubitelja košarke okupiti najbolji sastav reprezentacije u 21. veku.

Pešić će na raspolaganju imati bivšeg dvostrukog MVP Evrolige Vasilija Micića, člana najboljeg tima Evroliga od 2010. do 2020. godine Bogdana Bogdanovića, aktuelnog MVP NBA lige Nikolu Jokića, te niz igrača koji su nosioci u evropskim klubovima i koji se nalaze u najboljim takmičarskim godinama.

PROČITAJTE JOŠ

Širi spisak reprezentacije Srbije: Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić.

Srbija ima strašan tim i po mnogima je najbolju u 21. veku, čak i bolji od onog koji je zaigrao u Indijanapolisu 2002. godine i postao prvak planete.

„Orlovi“ ovog ponedeljka kreću sa treninzima i napad na košarkaški Mont Everest – osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama od 26. jula do 11. avgusta.

Foto: Starsport.rs

U istoriji su SAD najdominantnije i samo su uz nju još SSSR, Argentina i Jugoslavija uspele da dođu do zlata. Upravo zbog toga se to smatra najtežim zadatkom u modernoj košarci.

Pešić je u karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti kako klupski, tako i reprezentativno. Bio je prvak sveta (Indijanapolis 2002. godine), dva puta prvak Evrope (1993. godine sa Nemačkom i 2001. godine sa Jugoslavijom), pa mu u karijeri nedostaje samo olimpijska medalja.

Upravo to će biti dodatni motiv izabranicima da zaokruže jednu od najboljih trenerskih karijera u istoriji, a ukoliko bude podignuto zlato Pešić će postati prvi srpski (ranije jugoslovenski) selektor koji je osvojio zlato na olimpijskom, svetskom i evropskom prvenstvu. Ranko Žeravica je jedini koji ima olimpijsko zlato, a uz to ima i svetsko zlato. Na Evropskom prvenstvu je izgubio finale od SSSR najpre 1969. godine, a onda i dve godine kasnije.

Srpski košarkaši će odigrati 5. i 7. jula pripremne mečeve protiv Holandije i Turske. Zatim sledi put u Francusku i meč 12. jula, a onda let za Abu Dabi gde će igrati protiv Australije 16. jula i dan kasnije sa SAD (sa njima će igrati i u grupnoj fazi Olimpijskih igara uz Južni Sudan i pobednika kvalifikacionog turnira u Portoriku).

Generalna proba će biti 21. jula u Beogradu protiv Japana, a onda je put za Pariz na programu od 24. jula.

BONUS VIDEO Uroš Plavšić za Nova.rs: Zove me nepoznat broj, selektor Pešić s druge strane – nisam znao kako da reagujem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare