Foto: fiba.basketball

Mladi košarkaši Srbije do 18 godina plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva u Nišu pobedom nad Izraelom u poslednjoj četvrtfinalnoj utakmici - 83:65.

„Orlići“ su svojim rivalima pokazali kako se igra košarka i timskim rešenjima su izlazili na kraj sa nadahnutim pojedincima iz tabora Izraela.

PROČITAJTE JOŠ:

Tim Nenada Stefanovića je imao više raspoloženih igrača i skršio je otpor žilavog protivnika sredinom četvrte četvrtine kada su seriju Srbije pokrenuli Đorđe Ćurčić građenjem u reketu za dva, a onda i Andrej Mušicki, trojkom posle asistencije Nikole Topića za +15 na četiri i po minuta pre kraja.

Izrael je dotle imao jedan ozbiljan nalet i šansu da se vrati, napravio je seriju od deset poena, ali nije mogao protiv kvalitetnijeg tima, čim je Srbija zaigrala kako ume.

„Orlićima“ je sledeći rival ekipa Nemačke, koja je u svom četvrtfinalnom meču iz borbe za medalje izbacila selekciju Grčke.

Najefikasniji kod pobednika bili su Bogoljub Marković i Pavle Mišić. Prvi je imao 18 poena i deset skokova (tri u napadu), drugi 14 poena, a pratio ih je Nikola Topić sa 13 poena.

Andrej Mušicki i Pavle Nikolić su imali po osam poena, a Topić je imao i po pet skokova i asistencija. U timu Izraela je blistao Šahar Doron sa 20 poena, dok su Omer Majer i Alon Mihaeli imali po deset poena.

Hrabro, timski nesebično, čvrsto i u odbrani veoma angažovano, mada ne konstantno – tako je izgledala igra Srbije protiv Izraela.

Foto: fiba.basketball

Nikola Topić je od starta meča, kada god bi bio na parketu imao loptu u rukama i bio je uz Mitra Bošnjakovića jedan od najboljih pojedinaca na parketu.

Skoro sve što su njih dvojica, ali i ostali izabranici Nenada Stefanovića radili na parketu, pretvaralo se u zlato, pa nije čudo što gotovo da nije bilo prostora drami i u meču sa Izraelcima.

Samo u prva dva minuta gosti, koji su u niškoj dvorani Čair imali bučnu podršku grupe svojih navijača, imali su prednost.

Foto: fiba.basketball

Utakmicu su lepom akcijom otvorili Mišić i Mušicki, da bi posle mini-serije Izraela usledio furiozni odgovor Srbije u režiji Bošnjakovića i Topića.

Marković je asistirao Bošnjakoviću, Topić je ubacio trojku, onda se trojkom nadovezao i Bošnjaković za 10:4.

Serija od 8:0 je prekinuta, ali je Topić u dva uzastopna napada ukrao dve lopte, a posle kucanja Markovića Srbija je otišla na 18:8 i prvu dvocifrenu prednost posle šest minuta.

Do kraja prvog perioda Izraelci su serijom od pet poena uspeli da smanje zaostatak, da bi se u drugoj četvrtini igrači Srbije uozbiljili.

Foto: fiba.basketball

Zaigrali su agresivnije i na sredini te deonice ušli u bonus, što im nije smetalo da uz nekoliko promašenih šuteva Dolinskog i Omera Majera dođu do 35:19 posle 16 minuta košarke.

Izrael je potom uspeo da se stabilizuje i „klacka“ se tu između deset i 15 poena minusa, sve dok Pavle Nikolić u poslednjim trenucima poluvremena polaganjem nije za četiri sekunde akciju završio polaganjem za 43:29.

Topić je sjajnim prodorom otvroio drugo poluvreme, a onda je Nikolić nastavio gde je stao na kraju prvog dela igre.

Ćurčiću je falilo i malo sreće da iz polaganja donese Srbiji novu najveću prednost, pa je ona posle 22 minuta iznosila 47:31.

Foto: fiba.basketball

Korektna odbrana i tek sporadično dobar napad je do sredine trećeg perioda prikazivala Srbija koja je održavala prednost od petnaestak poena.

Međutim, tri minuta koja su usledila bila su kao iz noćne more za Srbiju. Prvo je Naveh ubacio trojku, a onda se razigrao Doron koji je posle ukradene lopte Filonenka trojkom zaokružio seriju 10:0.

Izarel je, dva minuta pre kraja treće četvrtine prišao na sedam poena minusa i tek onda je Topić zbog faula Filonenka i tehničke klupi gostiju, prekinut horor period „orlića“ koji su sa 58:48 završili treću četvrtinu.

U njoj je Doron ubacio 14 poena, a onda je odmah u prvom napadu napravio nesportski faul posle izvrsne odbrane Ristića i Mišića.

Foto: fiba.basketball

Topić je na isteku napada pogodio bitnu trojku na sedam minuta pre kraja, prethodno je Mišić pod košem uhvatio svoj promašaj i vratio ga u obruč, dok je Nikolić lepo završio akciju rolingom i polaganjem za 66:54 na šest minuta pre kraja meča.

Ključni momenti su se desili na pet minuta pre kraja kada je Ćurčić bio siguran za dva, dok je Mušicki ubacio veoma bitnu trojku za 71:56. Usledile su dve uzastopne „banane“ Markovića, koji se ubrzo našao na liniji za slobodna bacanja i na četiri i po minuta pre kraja Srbija je imala 73:56.

To je bio prelomni trenutak posle kog Izraelu više nije bilo povratka, pa je srpski tim Markovićevim poenima otišao i na 77:58, što je ostalo najveća razlika protiv Izraelaca koji su do kraja za poen ublažili poraz. Srbija meč sa Nemačkom igra u subotu uveče od 20 sati i 30 minuta.


Srbija – Izrael 83:65 (20:15, 23:14, 15:19, 25:17)

Dvorana: Čair (Niš); Sudije: Luis Kastiljo (Španija), Mičal Proč (Poljska), Mehmet Sahin (Turska)

Srbija: Topić 13, Bošnjaković 7, Nikolić 8, Ristić 5, Ćurčić 6, Marković 18, Mušicki 8, Milošević 2, Mišić 14, Romić 2, Kostić 0.

Izrael: Doron 20, Majer 10, Naveh 7, Koen 6, Mihaeli 10, Vitlem 3, Avneri 0, Filonenko 0, Behar 0, Dolinski 6, Kokotek 3, Belaga 0.


Srbija - Izrael 83:65 (20:15, 23:14, 15:19, 25:17)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar