Grent Hil
Foto: LE PICTORIUM / Alamy / Alamy / Profimedia

Sjedinjene Američke Države su ubedljivo najuspešniji tim kada je olimpijski košarkaški turnir u pitanju jer samo četiri puta nije uspeo da dođe do zlata (jednom ga je osvojila Jugoslavija). Zbog te dominacije kolaju mnoge teorije zavere da li se zapravo testiraju na doping.

Grent Hil, današnji direktor reprezentacije, otkrio je kakva je situacija bila tokom Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine kada je nosio dres reprezentacije i osvojio zlato.

PROČITAJTE JOŠ

Samo je jedan igrač bio u obavezi da odradi doping kontrolu posle svakog meča, a košarkaši su usred turnira i shvatili ko bi mogao to da bude posle susreta.

„Bilo je sjajno, osvojili smo zlato, imali smo sjajan tim, ali ima jedna istinita priča. Niko nije hteo da bude najbolji strelac na utakmici jer niko nije hteo da ide na doping test posle. Shvatili smo sistem, uvek su testirali najboljeg strelca. Obično je to bio Karl Meloun. Zato smo u finišu svake utakmice samo dobacivali loptu jedan drugom, niko nije hteo da postigne koš. Svi su mislili da igramo nesebičnu i timsku košarku, a zapravo samo nismo hteli da idemo da doping test i ostajemo još sat vremena posle utakmice u dvorani jer sve to zaista traje dugo“, rekao je Hil.

Posle svakog susreta je testiran samo jedan igrač, a nije poznato koliko su često bili testirani u Parizu.

Te 1996. godine dres reprezentacije su pored Hila i Melouna nosili i Čarls Barkli, Šekil O’Nil, Hakim Olajdžuvon, Skoti Pipen, Redži Miler, Geri Pejton i Dejvid Robinson. U velikom finalu su savladali Jugoslaviju koja je tada bila aktuelni prvak Evrope iz Atine.

BONUS VIDEO Navijači Srbije su hit, imali slike sa uplakanim Lebronom Džejmsom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar