Nikola Kalinić, Crvena zvezda i oproštaj navijača
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Nikola Kalinić se izvinio zbog svoje izjave od pre dve godine o Kosovu i Metohiji, a navijači Crvene zvezde su mu "oprostili ružnu prošlost" i u 21. veku objasnili ko vodi glavnu reč u jednom klubu.

Da li je Nikola Kalinić bio vređan zbog javno iznetog mišljenja pre dve godine, kada je rekao da treba rešiti pitanje Kosova, izvući šta se može i nastaviti dalje – jeste. Da li je to normalno – nije. Da li zbog toga nije pozvan u reprezentacije – zvanično nije, ali gotovo sigurno da je to bio razlog. Opet, svako ima pravo i da misli šta želi, i da bude svestan težine koju njegove reči nose, i da se to nekome ne svidi.

Međutim, možda ipak nije normalno da navijači, najtvrodokorniji ili koji god, određuju ko može da igra za klub.

PROČITAJTE JOŠ

Šta vi mislite? Ili ćeš biti takav i takav, ili nećeš igrati u našoj Zvezdi. Možeš ti da igraš, ali onda nema podrške, ili će biti red podrške, red uvreda, pa vi Zvezdane Terziću ili Nebojša Čoviću birajte. Čitaj pod Armin Đerlek (fudbaler koji je na putu ka Marakani skrenuo u Partizan), ili pod Alen Omić (kojeg su navijači vređali dok je igrao za Crvenu zvezdu). Dovoljno je, ne treba više.

Dakle, nije primarno da li je neko vrhunski igrač i čovek, neko ko će s ponosom braniti crveno-bele boje i ginuti za klub na terenu, neko ko se savršeno uklapa u trenerove zamisli ili je dobar za atmosferu u ekipi, već da li je ideološki podoban. Zato su tu moderni ultimatumi 21. veka.

Da li je veći patriota? Jeste. Zašto? Na primer, zato što je u najboljim igračkim godinama (8. novembra slavi 30. rođendan) rešio da se vrati u Crvenu zvezdu.

Zato što na početku sezone daje sve i davaće sve, za ekipu ranjenu povredama, igra u proseku 35(!) minuta po utakmici, dok se drugi ne vrate iz povreda ili rekovalescenti ne uhvate ritam.

Letos, dok je neko (četiri godine mlađi) bio umoran, rešio je da igra za reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Nema sumnje da su zvezdaši sigurno bili podeljeni po pitanju „iskrenog pokajanja koje su ‘delije’ prihvatile“.

Foto: Starsport/Xinhua/Predrag Milosavljevic

„Sada i zauvek, skrećemo pažnju da niko nikada neće biti dobrodošao u Zvezdu ako priča loše o Srbiji, Crkvi, Zvezdi, ‘delijama’! Crvena zvezda je ideologija! Poslednje upozorenje upravi da sledeći igrač koji dođe, a ideološki je nepodoban, biće znak da budemo protiv iste“, poručile su, između ostalog, „delije“ uoči utakmice 3. kola Evrolige između Zvezde i Žalgirisa.

Komentarišući odnose Beograda i Prištine, Kalinić je početkom 2019. godine rekao da je vreme da neko javno kaže „hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“.

„Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: ‘Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje’. Kosovski boj je bio pre 600 i više godina, a već dosta decenija to nije ‘naša’ teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi sveta. Ko mi ne veruje neka proputuje malo svetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživeo“, izjavio je Nikola Kalinić u intervjuu za „Blic“ januara 2019. godine.

Pola godine kasnije za BBC je pričao, između ostalog, na istu temu, pokušavši da stvarni problem stavi u centar pažnje.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Ni u jednom trenutku nisam rekao da treba predati Kosovo, već da treba naći rešenje i okrenuti se budućnosti. Ali dobro, uvek je dobro skrenuti pažnju sa neke druge stvari na Kalinu izdajnika. Patriotizam je biti dobar i častan čovek, pomoći komšiji i prijateljima, a ne da se busaš u grudi na internetu“, rekao je srpski košarkaš za BBC u julu 2019.

Ko je želeo, mogao je da shvati šta je čovek hteo da kaže. Međutim, da se otope najžešća srca, Kalinić se izvinio, zakopao ratne sekire zarad mira u kući i pokazao da su mu Zvezda i Srbija ispred svega. Ili Srbija i Zvezda. Iako su ga provlačili kroz blato…

„Žao mi je što je moja izjava oko Kosova i Metohije pogrešno preneta, shvaćena i protumačena. Zbog svega toga se loše osećam i to me kao mladog čoveka boli. Nisam imao nameru da bilo koga povredim, bilo kojom svojom izjavom i potezom, i ako se to dogodilo, izvinjavam se. Moram da naglasim da je za mene Kosovo i Metohija neizostavni deo Srbije i da tako treba da ostane zauvek“, rekao je Kalinić za Sport Klub pred meč sa Žalgirisom.

Provlačilo se da bi mogao da bude vređan sa tribina Arene, da bi košarkaši Zvezde bili uskraćeni za podršku „delija“, da bi na sjajan početak sezone mogla da bude bačena mrlja tek što je počela…

Oprostio mu je Đura što ga je tukao, oprošteno mu je što je imao svoje mišljenje, jer nije bitno kakav si igrač, već da li si ideološki podoban.

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare