Husein Memić Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

RK Novi Pazar odlučio je da istupi iz Arhus Superlige Srbije, saznaje Nova.rs.

Kako je i najavljeno, Pazarci su rešili da istupe iz domaćeg prvenstva, nakon nemilih scena i incidenta u režiji navijača na utakmici sa Crvenom zvezdom, odnosno vređanja na nacionalnoj i verskoj osnovi.

PROČITAJTE JOŠ

Odluka o istupanju zvanično je doneta na vanrednoj sednici kluba koja je održana ovog četvrtka, zbog nereagovanja nadležnih institucija, saveza, delegata, sudija ali i policije i tužilaštva na fašističko navijanje koje je trajalo sve vreme utakmice a koje je bilo upućeno igračima Bošnjačke nacionalnosti i Islamske veroispovesti koji su nosili dres Novog Pazara, ali i svim ljudima koji pripadaju bošnjačkom narodu u Srbiji, saopštili su iz RK Novi Pazar.

Oni su naglasili da se od fudbalske utakmice FK Partizanom u Novom Pazaru nacionalizam na tribinama, koji je godinama unazad prisutan, sada samo povećao, i da od tada nema nijedne utakmice, pa čak i u mlađim selekecijama, a da se ekipama iz Novog Pazara ne skanidra na nacionalnoj osnovi i da više nema smisla biti deo tog nacionalističkog i šovinističkog kolorita u ovoj zemlji.

„Deset, dvadeset, trideset godina trpimo, ali nemamo više ne volje ni želje da budemo deo ovakve priče, trudićemo se da stvorimo reprezantativce, i pokazaćemo Srbiji kako se bori protiv nacionalizma“, rekao je Husein Memić, član upravnog odbora rukometne Arkus Superlige, koji je ranije najavio da će napustiti mesto člana upravnog odbora lige i da će podneti ostavku na funkciju koju obavlja u Rukometnom savezu Srbije

Sportski direktor kluba Samir Župljanin rekao je da mu je teško što se rukomet povlači, ali i drago jer je jednom za sva vremena pokazano da neće niko iz Novog Pazara tolerisati vređanja, i da se nada će ovo imati efekta i da se nikada više neće dešavati ovakve scene na terenima širom Srbije.

Ovakvu odluku kluba pozdravili su navijači sportskih klubova iz Novog Pazara.

„Dosta je bilo da se mi vređamo godinama unazad, a da država na preduzima ništa. Gledam ovih dana svi spominju parolu koju su podigli neodgovorni pojedinici iz naših redova i koji su bili u zatvoru zbog iste ‘Rešen rebus, srce bubreg pluća, živela žuta kuća’, a nijedan mediji neće da spomene da su nama navijači Rada utakmicu pre toga digli transparent ‘Rešite rebus, nož, žica, Srebrenica’ i da za to niko od njih nije odgovarao“, rekao je jedan od navijača Novog Pazara.

Pored navijača Novog Pazara, ovakvu odluku podržavaju i bivši igrači ovog kluba, jedan od njih je i Džanan Baćićanin, on je rekao „da su svi u Novom Pazaru svedoci da su od Miloševića pa do Vučića sportske ekipe iz ovog grada, XY puta bile mete nacionalističkog vređanja sa tribina, a neretko je bilo i fizičkih napada, pa je red da se posle 30-tak godina stane na put takvoj praksi od strane ovdašnjih klubova, kad već država non-stop žmuri, deli krivicu ili kažnjava oštećenu stranu“, i pozvao ostale klubove na solidarnost.

„Zbog takvog, hronično ponižavajućeg i licemernog stava države i matičnih saveza i liga, pozivam sve sportske klubove, tj. njihove uprave, da organizuju hitan sastanak i da izdaju zajedničko saopštenje o prekidu takmičenja u svojim ligama, ali na ograničeni period“, poručio je Baćićanin.

Što se tiče igrača koji sada nastupaju, prema saznanjima Nova.rs svima će biti isplaćena obećana primanja i ispoštovaće se sve ugovorne obaeveze. Nezvanično saznajemo i da je u sredu uveče održan oproštajni trening i da će neki od igrača već danas krenuti sa pregovorima oko novih angažmana. Lokalni igrači će karijeru verovatno nastaviti u ekipi Mokre Gore iz Zubinog Potoka koja kao domaćin utakmice igra u SD Pendik u Novom Pazaru. Iz kluba su rekli da će se praviti novi igrački kadar i da će im to biti jedini cilj.

BONUS VIDEO Tucak: Kad izgubite dete, sve ostalo je beznačajno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare