Foto: Starsport

Sa više minuta na terenu mogao bi da dobija i sve veću ulogu

Košarkaška reprezentacija Srbije se već uveliko priprema za Mundobasket, a na Akropolis kupu u Atini pobeđena je selekcija Grčke rezultatom 71:64.

Možda rezultat jeste u drugom planu u pripremnim utakmicama, ali Pešić je na meču protiv Grčke mogao da radi na detaljima sa svojim izabranicima, a u Nikoli Joviću Srbija dobija veoma važnu snagu i kvalitet za ono što je čeka.

PROČITAJTE JOŠ:

Jović je već ranije imao iskustvo u seniorskoj reprezentaciji, ali ovo je daleko ozbiljniji nivo i očekuje se da mladi igrač bude i u 12 koje će Pešić izabrati za Svetsko prvenstvo.

Protiv Grčke Nikola nije upisao nijedan poen, promašio je sva četiri šuta iz igre (po dva za dva i tri poena), ali je oduševio veliki broj navijača iz više razloga, dok i Pešić zadovoljno može da trlja ruke.

Jović je upisao osam skokova za 16 minuta na parketu (sedam u odbrani), imao je i jednu sjajnu blokadu, a pokazao je da poseduje raznovrsnost u igri i da može da pomogne na više načina oslabljenoj reprezentaciji Srbije.

Pešić ga je uglavnom koristio kao krilnog centra, ali je Jović pokazao da je sposoban da prenese i vodi loptu kada je to potrebno, a uz to zna da otvori kontru i pasom i driblingom, dok u napadu ne srlja mnogo, već ume da pronađe slobodnog saigrača, čak i kada je u zaletu.

Foto: Starsport

Zbog izostanka Nikole Jokića, ali i Luke Mitrovića i neizvesnog nastupa Alena Smailagića, bitno je da Srbija ima igrača koji može da odgovori zahtevima na poziciji krilnog centra, a deluje da se Jović uklapa i u petorkama sa Dušanom Ristićem i ako je na terenu Nikolom Milutinovim.

Pešića posebno može da raduje Jovića prisutnost u odbrani, sposoban je da odbrani obruč i uhvati skok, što je veoma važno za otvaranje kontre i igru u tranziciji, koju će naš tim sigurno tražiti na Prvenstvu sveta.

Međutim, glavna stvar kod Jovića kojom je „kupio“ veliki broj navijača jeste želja za igrom i dokazivanjem, ali u isto vreme bez srljanja. Svakome se dogodi poneka loša odluka u napadu ili višak želje da se postigne koš, ali Jović je u nekoliko navrata „leteo“ po terenu i pokazao da po svaku cenu želi da se nametne kao pouzdana opcija u Pešićevom timu, koji juri medalju na Mundobasketu.

Možda šut nije hteo Jovića na meču protiv Grčke, ali nema sumnje da će početi da pogađa, a trojke mu svakako nisu strane.

Treba imati u vidu da Jović nije mnogo igrao u dresu Majamija prošle sezone, da mu je potrebno vremena na parketu kako bi uhvatio formu, ali želju i kvalitet svakako ima i to treba nagraditi.

Do Mundobasketa ima još 15-ak dana, Srbija igra još nekoliko pripremnih utakmica, a Jović može da iskristališe svoju poziciju u timu i dobije veću ulogu, te se možda pojavi i kao „x-faktor“ za „orlove“ na Mundobasketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Jović nije od onih igrača koji se plaše da potegnu ili imaju prepreku u glavi. Poznat je kao veoma hrabar igrač koji se ne plaši odgovornosti, a to sada treba da dokaže i na najvećem reprezentativnom nivou.

Srbija se uzda u njega, a na njemu je da opravda ukazano poverenje i pokaže zašto je jedan od najboljih mladih igrača na svetu.

Foto: Starsport

BONUS VIDEO Dejan Milojević o razvoju Nikole Jokića: On je jedan od pet najjačih igrača u NBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar