Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Hrvatski trener Neven Spahija pričao je o Nikoli Jokiću, koji je ispod radara stigao u NBA ligu, gde je napravio pometnju i trenutno juriša kao trećoj MVP nagradi u karijeri.

Prisetio se kako je to bilo kada je prvi put video šta Jokić radi na terenu i za šta je sve sposoban.

„Nikola Jokić je čudo. Iste godine smo došli u NBA, on u Denver, ja u Atlantu kao pomoćni trener Majku Budenholzeru. Kako sam tek došao, dobio sam zadatak da skautiram ekipe koje su bile u rebildingu, Filadelfiju, Netse, Denver… Na njima sam se učio posao. Kad sam video šta već tada radi Jokić, nisam mogao da poverujem. Kunem se životom, Jokićeve klipove nisam želeo da pokazujem igračima, samo Majku, nisam želeo da ih frustriram. U NBA je praksa da skautiraš neku ekipu na način da pogledaš poslednjih pet njihovih utakmica pre nego što će igrati protiv tvoje ekipe. Ni ja ni Budenholzer nismo mogli da verujemo što upravo gledamo“, rekao je Spahija u intervjuu za „Indeks“.

PROČITAJTE JOŠ:

Menadžer Miško Ražnatović uspeo je da „sakrije“ Jokića od ostalih ekipa, te ga je Denver na draftu izabrao tek sa 41. mesta.

„Tog dečka nisam poznavao. Nisam ga nikad gledao, znao sam samo da postoji i da igra u Megi. Kasnije sam shvatio da je Miško Ražnatović uspeo da napravi nešto što niko nikad nije u istoriji košarke. Bila je to najveća prevara u istoriji košarke. I dalje mi nije jasno kako je takvog talenta uspeo da sakrije. Nikome nije palo na pamet da ga draftuje, a Miško je u međuvremenu sve dogovorio s Denverom čiji su skauti stalno bili na treninzima Mege. Ogroman posao napravio je Ognjen Stojaković, koji je i sada pomoćni trener u Denveru. Da se jedan takav talent sakrije u 21. veku, ne mogu da poverujem. Do dana današnjeg to mi je misterija. Denver danas slobodno može da da prsten prvaka Mišku Ražnatoviću. Zaslužio je. Uspeo je da napravi da niko u Evropi nije imao pojma šta ovaj ima u Megi. Da je samo neko posumnjao, da je došao da pogleda neki trening ili utakmicu, pa Nikola bi bio među prva tri pika na draftu.“

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Odmah je Spahija shvatio o kakvom se igraču radi, ali mu mnogi nisu verovali.

„Zvao me tada neki novinar iz Srbije i pitao me što mislim o Jokiću. Rekao sam mu da je Nikola poboljšana verzija Divca. Ovaj me počeo uveravati da to nije baš tako, da preterujem. Samo sam mu rekao: ‘Slobodno vi tako napišite.’ Kad sam prvi put vidio što Nikola može i što radi, bio sam zapanjen, uzeo sam telefon, okrenuo sam par brojeva da se raspitam. Bolje da ne kažem kakva sam razmišljanja i kakve sam komentare dobio. Međutim, bilo mi je jasno o kakvom se igraču radi. Takvo razumevanje igre sam video možda samo kod Sabonisa. Vlade Divac je bio veliki igrač, ali ovo je bilo nešto sasvim drugo. Totalno druga dimenzija.“

Spahija je kroz karijeru vodio veliki broj timova u Evropi, poput Cibnoe, Krke, Makabija, Valensija, Fenerbahčea i drugih, dok se u NBA oprobao kao asistent u Atlanti i Memfisu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar