Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Denever Nagetsi su između četvrtka i petka još jednom uspeli da zabrinu svoje navijače porazom u šestom meču polufinala od Minesote Timbervulvs sa gotovo nepojmljivih 45 poena razlike.

To je šesta najveća razlika u istoriji NBA plej-ofa. Najveću razliku su pre 15 godina napravili upravo Nagetsi „ubivši“ Nju Orleans Hornetse sa 121:63.

PROČITAJTE JOŠ:

Tih 58 poena razlike u eri Karmela Entonija svakako nije značilo da će Denver nastaviti da gazi u istom ritmu, pa na kraju nije došao ni do titule.

Dakle, isto tako nije kraj sveta što je sada Denver bio taj koji je progutao džinovsko „L“, ali može da bude simptom određenih problema.

Aktuelni šampion NBA lige igra na nekom svom rolerkosteru između odličnog i očajnog i to radi kroz celu seriju sa Minesotom Timbervulvs.

Problem je što Denverovo odlično nije dovoljno da razbije Minesotu 45 razlike, dok je njegovo očajno i te kako bilo dovoljno da sa toliko izgubi šesti meč pred gostujućom publikom.

Iako je Drejmond Grin posle tri uzastopne pobede Nagetsa komotno poručio da je serija gotova, videli smo da to nije slučaj, pa su Timbervulvsi zadali bar još jedan „ugriz“ Nikoli Jokiću i drugovima.

Ovaj je bio prilično bolan jer je 115:70 tačno onaj rezultat koji više ubija u pojam nego što može da trgne jednu ekipu.

Kada je Minesota dobila prve dve utakmice u Denveru, Nagetsi su na iskustvo stečeno osvajanjem titule mogli da kažu sebi: „Ok, 26 razlike je strašno, ali mi smo i dalje šampioni“. Šta da kaže sebi ekipa koja izgubi 45 razlike? Možda: Dobro je da nije 50? Kako da ne.

Entoni Edvards i ekipa su pre desetak dana verovatno bili na nekom svom sedmom nebu i u oblacima zbog dve neočekivane pobede i možda ih je to koštalo u trećoj utakmici. A onda i u četvrtoj i petoj.

Sada se momentum promenio. Zato je šesta bila epski debakl Denvera. Ne zbog rezultata, već zato što šampion u ovakvim okolnostima zatvara seriju.

Minesota sada u sedmoj utakmici neće više da leti na krilima dve pobede, znaće da Denver za treptaj oka može da napravi seriju i da ode u finale Zapada, pa će biti opreznija.

Zbog toga će sedma utakmica izvesno biti drugačija od one treće, kada su „vukovi“ možda uhvaćeni na spavanju.

Mnogi u NBA će se saglasiti da pobednik ove serije ide u veliko finale NBA lige, smatrajući da ni Dalas ni Oklahoma neće moći da pariraju u finalu Zapada, zbog čega će sedmi meč Denvera i Minesote biti toliko važan.

Na listi najgorih poraza Džamal Marej i Nikola Jokić su se našli uz poraz Sent Luis Hoksa od Mineapolis Lejkersa iz 1956. godine kada je bilo 133:75 (isto 58 razlike).

Foto: : USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Los Anđeles Lejkersi su pobedili Golden Stejt Voriorse sa 126:70, davne 1973 (56 razlike), Čikago Bulsi su uništili Milvoki Bakse sa 120:66 pre devet godina (54 poena), Baksi su razbili Voriorse 1971 sa 136:86, dakle 50 razlike i Lejkersi San Antonio Sparse 1986. godine sa 135:88, što će reći 47 poena.

Gledano ukupno rezultat Denvera je osmi najgori, a gledano po razlici, šesti. Ako analiziramo još dalje, to je četvrti najgori rezultat u poslednjih 38 godina i najgori poraz u istoriji Denvera u plej-ofu.

Kad se na sve to doda da taj i takav tim nosi još uvek epitet šampiona… Nema sumnje da će se mnogi hvatati za ovaj poraz sve i da Nagetsi uspeju da odbrane titulu.

Jednostavno, jasno je da šampion tako ne sme da se ponaša, odnosno da ne sme ovako nešto da dozvoli sebi. Nikola Jokić je probao da umiri tenziju osmehom na konferenciji, dok je tokom četvrte četvrtine stajao uz teren i gledao pogledom prikovanim na teren.

Bilo je posle meča priče o tome kako je njegovo lice, lice čoveka koji će u sedmoj utakmici ubaciti 50 poena, podeliti 15 asistencija i imati 20 skokova.

To, naravno, nije tačno. Jokić je verovatno pokušavao da shvati kako je moguće da se desilo šta se desilo, dok će Džamal Marej dobro morati da razmisli zašto mu se dešava da u više utakmica ovogodišnjeg plej-ofa izgleda kao čovek koji ne bi mogao da prođe kvalitetom ni u nekoj od jačih ekipa ABA lige.

Njegovih 4/18 iz igre ne dešava se prvi put, bilo je i 3/18 pre neko veče i ako to nastavi da se ponavlja, Denver će moći malo šta da uradi protiv nabrijanih ekipa.

Povreda mišića noge teško može da se gleda tu kao pravo opravdanje, jer Luka Dončić sa spiskom povreda poput onog za kupovinu iz samoposluge ubacuje po 30 poena u tripl-dabl izdanjima.

Jasno je da Denver ne sme da ima ovoliko oscilacija, jer jedan šampion, osim što mora da bude najbolji, mora to da podseća protivnike svake večeri bez izuzetka.

BONUS VIDEO: Jokić nemo posmatrao debakl Nagetsa protiv Minesote u šestom meču polufinala zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare