Selidba, nestrpljenje i neko potpuno novo lice Manile

Ispraćamo još jedan dan na Mundobasketu, dan pauze pred ono glavno – kreće nokaut faza. Neko će u borbu za medalje (nadamo se Srbija), a neko u razigravanje od petog do osmog mesta.

Ponedeljak je bio i košarkašima i nama izveštačima rezervisan za selidbu. Neke ekipe su dolazile iz Japana, poput Slovenije, dok su košarkaši Kanade stigli iz Indonezije, a „orlovi“ su samo promenili lokaciju u Manili.

Završnica Mundobasketa igraće se na Filipinima, u „MOA areni“, hali koja se nalazi u Pasaju (deo grada). I dosta je drugačija od „Aranete“ u kojoj je Srbija igrala grupnu fazu.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo, smeštena je pokraj okeana, na drugom kraju grada neuporedivo bogatijem od Kubaoa (deo manilskog Kezon sitija), u kojem pretežno vlada siromaštvo. Pasaj je drugi univerzum, sa neboderima, blještavim svetlima, širokim ulicama u kojima se gradi punom parom, i raskoš i bogatstvo mogu da se vide skoro na svakom ćošku.

Sve apsolutno suportno od onoga što smo do sada viđali na Filipinima… Kako su sve ekipe konačno na jednom mestu, to je omogućilo da se ode i na trening Litvanije, rivala u četvrtfinalu, ali i Slovenije, jer su Luka Dončić i ekipa trenirali posle „orlova“.

Tako vas je toliko toga čekalo na Nova.rs, i tek će, pošto idemo ka samoj završnici Svetskog prvenstva i temperatura dodatno raste u Manili…

Foto:

Zato je sve više i srpskih navijača, samim tim i obeležja, ali jedna trobojka se izdvaja od drugih. Posebna je i drugačija, verovatno i najvrednija srpska zastava na svetu.

O njoj bi mogao da se snimi jedan baš dobar film, i od početka privlači posebnu pažnju.

U glavnoj ulozi vlasnik, Bane Ivanović, čija je trobojka prošla ceo svet i ima neverovatan broj sportista sa raznih takmičenja.

Od Novaka Đokovića, zlatnih „orlića“ sa Novog Zelanda, košarkaši sa ovog Mundobasketa… Kolekcija za ponos.

Foto:Nebojša Todorović/Privatna arhiva

“Ima jedno pet, šest Noletovih potpisa, i sa Svetskog prventstva u fudbalu, u Južnoj Africi 2010. godine… Tu su potpisi i svih mladih fudbalera koji su postali prvaci sveta 2015. na Novom Zelandu. Ima i naših košarkaša sa Mundobasketa u Kini 2019. i ovih sada koji igraju“, otkrio nam je Ivanović.

Kako kaže čika Bane, inače rođen u Despotovcu, svuda krstari svetom sa njim, i iz Australije u kojoj je godinama živeo vratio se u Zemun i ni za šta ga ne bi menjao.

Zato i iz srca priča o momcima koji nose dres reprezentacije.

„Hvala im brane boje naše zemlje sa čašću i što su ponosni. Verujem u njih i neka im bog da sreću da osvoje medalju”, dodao je Bane.

Utorak, 10.45 po srpskom vremenu, 16.45 po lokalnom, Srbija – Litvanija, četvrtfinale i velika utakmica za ovu generaciju.

Foto:Nebojša Todorović/Privatna arhiva

BONUS VIDEO Jaka poruka Slovenca za Nova.rs: U polufinalu protiv Srbije, pa da se ponovi 2017.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar