Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ne pamti se da je neko tako ekspresno osvojio navijače Crvene zvezde kao Luka Vildoza. Argentinski plejmejker (može da igra i "dvojku") stigao je sredinom oktobra i automatski podigao igru crveno-belih na viši nivo.

Pravo iz NBA došao je na evroligaške parkete i one u ABA ligi i demonstrirao magiju, uz to je bio i faktor dolaska Fakunda Kampaca u tabor srpskog i regionalnog šampiona.

Tako Zvezda sa najvećim i najskupljim pojačanjem, te argentinskim duom ima ambicije kao nikad, a Luka Vildoza je u prazničnom razgovoru za Nova.rs pričao malo atipično.

PROČITAJTE JOŠ

Setili smo se nekih ranijih okršaja srpske i argentinske košarke, radosnih i bolnih po obe reprezentacije, a opet dosta sličnih i pored razmaka od 15 ili 17 godina. Njemu sada igranje u Evropi nije ni najmanje strano, blistao je u Baskoniji od 2016. do 2021. pre NBA epizode.

„Sve je totalno drugačije u Evropi. Ljudi su drugačiji, teren, košarka, čak i pravila, ali snalazimo se svi. Potrebno je vreme za privikavanje, nekome više, nekome manje. Već dugo sam tu i prošao sam kroz ceo taj proces odavno u Baskoniji“, kaže Vildoza za Nova.rs.

Zvezdaši mnogo očekuju od tandema Kampaco – Vildoza, iako postoje peripetije… Kampaco još čeka na evroligaški debi u crveno-belom dresu, dok je Vildoza povredio zadnju ložu, ali je stiglo priznanje u vidu evroligaške MVP nagrade za decembar.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Treba nam nekoliko zajedničkih utakmica da se adaptiramo i prilagodimo, verujem da će sve biti kako treba. Raspitivao se dosta oko trenera Duška Ivanovića i tima pre nego što je došao, imamo sličan mentalitet kao Duško i zato sam siguran da će sve biti dobro“, naglasio je Vildoza i još jednom se osvrnuo na argentinske zastave koje donose navijači Zvezde:

„Nama je super ovde, kad vidim zastave i naše dresove u ‘Pioniru’ osećam se kao u Argentini“.

Argentinci do skoro nisu bili omiljeni srpskim navijačima, nekima i dalje nisu, jer su „gaučosi“ 2019. zaustavili „orlove“ (97:87) u četvrtfinalu na Svetskom prvenstvu u Kini.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Uf, bilo je sjajno. Žao mi je zbog vas, ljudi, stvarno mi je žao“, rekao je Vildoza uz blagi osmeh i stvarno je delovalo da mu je sad neprijatno što se taj trijumf desio baš protiv Srbije. Dalje je pogledom „našao“ Kampaca, upravo su njih dvojica bili najviše zaposelni tokom novogodišnjih intervjua.

„On je odigrao stvarno veliki meč tada, sve je stigao, sve ubacio. Bio je igrač utakmice (18 poena, 6 skokova, 12 asistencija). Mi smo se kao tim borili sjajno, a protiv Srbije mora tako“.

Lider te generacije (a i one pre nje) bio je legendarni Luis Skola za kojeg nije bilo rešenja te 2019. godine. Zabeležio je čudesnih 20 poena i pet skokova uz dve asistencije.

Foto: Starsport/Xinhua/Xue Yubin

„Neverovatno šta je radio u 40. godini i kako je igrao u to vreme. Pažljivo vodi brigu o telu svakog dana do najsitnijih detalja, i zato je tako i igrao taj turnir. Dao nam je primer, sve što je radio i što je govorio, meni je mnogo pomoglo“.

Luka Vildoza je rođen 1995. u Mar del Plati i, kako kaže, ne pamti baš najbolje duele naše i argentinske reprezentacije iz Indijanapolisa 2002, kada je Jugoslavija došla do svetskog zlata. Zato odlično pamti pobedu (83:82) u grupnoj fazi dve godine kasnije na putu ka istorijskom uspehu.

„Ne, ipak sam bio previše mali 2002. Ali, sećam se kako sam išao u školu i kako se slavila zlatna olimpijska medalja iz 2004. godine. To je prvi momenat koji baš pamtim, ali generalno, ti uspesi Argentine su pomogli u dodatnom interesovanju za košarku u kasnijim godinama“, završio je Vildoza za Nova.rs.

*

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

*

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

*

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

*

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

*

BONUS VIDEO Koreografija navijača Zvezde protiv Barselone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar