Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde brane "Žućkovu levicu", Partizan je silno želi, a upravo je večiti derbi i viđen u finalu, ako ne bude velikih iznenađenja.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Završni turnir Кupa Radivoja Кoraća, koji se ponovo održava u Nišu, počinje danas i biće ovo 19. put da se završnica našeg najmasovnijeg takmičenja igra u dvorani „Čair“.

Učesnici finalnog turnira su Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, čačanski Borac i Čačak 94, Vojvodina i Hercegovac iz Gajdobre. Takmičenje od 17.00 otvaraju Borac i Čačak 94 specifičnim gradskim derbijem, a od 20 časova se sastaju Crvena zvezda i FMP.

Za četvrtak je zakazan drugi četvrtfinalni dan, u prvom terminu sastaju se Mega i Vojvodina, dok program zatvaraju Partizan i najveće iznenađenje Hercegovac, od 20 sati.

PROČITAJTE JOŠ

Pauze u Nišu nema, već su u petak na programu polufinalni okršaji, od 17.00 i 21.00, a veliko finale u subotu, 17. februara, od 21 čas. Žreb je bio poludirigovan, večiti rivali nisu mogli da se sastanu pre polufinala, ali su kuglice odlučile da derbi može da bude potencijalno tek u borbi za „Žućkovu levicu“ čije osvajanje u ogromnoj meri može da odredi nastavak sezone. Ko je osvoji, uhvatiće zalet za dalje, a ko ostane bez pehara, mogao bi propisno da padne…

Tako će Zvezda ili FMP na pobednika duela dva čačanska tima, dok će u drugom polufinalu igrati crno-beli, ukoliko debitant iz Gajdobre ne priredi istinsku senzaciju, protiv boljeg iz meča Mega – Vojvodina.

Treneri „večitih“ Janis Sferopulos i Željko Obradović bili su na najvećim mukama oko sastava tima, pošto pravila dozvoljavaju samo četvoricu stranaca u ekipi za takmičenje na Kupu.

Veću dilemu imao je trener Partizana. Pi Džej Doužer, Zek Ledej i Džejms Naneli bili su sigurni za Niš, dok je između Frenka Kaminskog i Bruna Kabokla izbor pao na prvopomenutog, pa je brazilski centar morao da bude višak. Kapiten Kevin Panter ima srpsko državljanstvo još iz vremena dok je branio boje crveno-belih.

Fot: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kaboklo je od sredine januara bio u velikoj krizi, ni u Evroligi ni u ABA ligi nije ličio na sebe, pa nije ni dobijao mnogo minuta na parketu. Deluje da je Kaminski trenutno u boljem ritmu i formi, te da na više načina može da pomogne crno-belima, čiji će drugi centar u Nišu biti Balša Koprivica, koji je nekako sličniji Kaboklu nego Kaminskom.

Pored brazilskog reprezentativca, van tima od stranaca su (očekivano) ostali i Mateuš Ponitka i Džejlen Smit, koji od dolaska u Partizan nije imao zapaženih partija, čak igra i ispod očekivanja, i nikako ne uspeva da pronađe pravu šutersku formu, ali i ulogu u ekipi.

Ponitka je takođe u promenljivoj formi čitave sezone, a imao je i povredu ramena koja ga je očigledno mnogo poremetila. Ponekad na terenu izgleda kao defanzivna zver, spreman je da pomogne i u napadu (protiv Igokee ubacio 16 poena), ali često ume da upadne i u „minus fazu“. Jednostavno, od poljskog asa se očekivalo više, što ne znači da u nastavku sezone neće podići formu, ali trenutno su Naneli i Doužer mnogo bolje opcije.

Trener Zvezde nije imao baš toliko nedoumica, mesta četvorice igrača bez srpskog pasoša popunili su Jago dos Santos, Rokas Giedraitis, Džoel Bolomboj i Adam Hanga. Provejavala je mogućnost da mesto iskusnog mađarskog beka zauzme Džavonte Smart, ali je prevagnulo Hangino iskustvo, kako po pitanju osvajanja trofeja, tako i višegodišnjeg igranja u Evropi na najvišem nivou.

Miloš Teodosić, Majk Tobi
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Uz Smarta, prekobrojni za Kup Koraća su ostali i Fredi Gilespi i Majk Tobi, očekivano i još nespremni Trej Tompkins. Sferopulos je odlučio da ekipi priključi trojicu juniora – Andrej Lučić, Stefan Marjanović i Andrej Kostić – pa će ukupno imati 14 igrača na raspolaganju.

Dobre vesti za branioca „Žućkove levice“ jesu da se Teodosić oporavio od povrede, te da će verovatno biti spreman da pomogne saigračima u Nišu, ali ostaje upitno koliko će kapiten Lazić moći da pomogne.

Dakle, grčki stručnjak nije eksperimentisao i rizikovao sa sastavom, u Niš vodi igrače kojima u ovom trenutku najviše veruje. Verovatno je imao i dilemu da li da povede nekog centra pre nego beka, na raspolaganju je imao Tobija ili Gilespija, ali i dalje nisu na nivou na kom se očekivalo. Njihov izostanak znači da će Zvezda na pozicijama krilnog centra i centra imati samo Davidovca, Ilića, Bolomboja i Mitrovića, ako ne računamo juniore, i Giedraitisa i Lazarevića koji po potrebi mogu da pokriju „četvorku“.


KUP RADIVOJA KORAĆA

Sreda

Borac Čačak – Čačak 94 17.00

C. zvezda – FMP 20.00

Četvrtak

Mega – Vojvodina 17.00

Partizan – Hercegovac 20.00

POLUFINALE, PETAK

C. zvezda/FMP – Borac Čačak/Čačak 94 17.00

Partizan/Hercegovac – Mega/Vojvodina 21.00

FINALE

Subota 21.00


BONUS VIDEO „Pick and roll“ s Mićom Berićem: Od Zvezde lošiji samo najgori, a Željko vezao pet poraza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar