Foto: Starsport

Od kada su žrebom bili određeni parovi za Kup Radivoja Koraća, svi su uglavnom čekali samo jedno finale.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

I do njega i dalje može da dođe – Crvena zvezda i Partizan su smešteni na kontra strane i mogu da se sretnu samo u direktnoj borbi za trofej „Žućkove levice“, koja će svog novog vlasnika dobiti u subotu uveče, negde iza 23 sata.

Međutim, kad kao novinar odete na jedan ovakav događaj, a onda vidite neke stvari koje se dese mimo svih očekivanja i šansi, utisak se menja.

PROČITAJTE JOŠ:

A do sada je najjači utisak taj što je figurativno u toj nekoj borbi Davida i Golijata, ovaj prvi odneo pobedu više puta samo tokom ovog turnira i pred Kup.

Ako ne pitate Zvezdu i Partizan, svim ostalim favoritima je išlo naopako…

„Da li ja ličim na čoveka sa planom? Znaš li šta sam ja? Ja sam pas koji juri za automobilima. Ne bih znao šta da uradim sa jednim ni kad bih ga uhvatio! Ja jednostavno radim stvari“, rekao je Hit Ledžer u ulozi Džokera pre 16 godina u kultnom filmskom ostvarenju „Dark Knight“.

Kup Radivoja Koraća Foto: KSS / STARSPORT ; Oliver Mijušković/Nova.rs

Kad to prenesemo na ono što gledamo u poslednje vreme gde drugoligaš izbacuje klubove iz Košarkaške lige Srbije, a klubovi iz KLS izbacuju klubove iz ABA lige to podseti na još jedan čuveni Džokerov citat.

„Samo sam uradio ono što radim najbolje, uzeo sam vaš mali plan i okrenuo ga naglavačke“, kaže Džoker i dodaje da „niko ne paniči kad sve ide u skladu sa planom – čak i kad je taj plan užasan“.

„Ubacite malo anarhije, poremetite ustaljeni red i sve postaje haos. Ja sam agent haosa. A da, znaš li šta je dobro kod haosa? Pošten je“, zaključio je čuveni negativac.

Ovih dana taj „haos“ koji je nastao kad je Hercegovac iz Gajdobre pobeđivao OKK Beograd i Čačak 94 pre Niša, ili kada je Čačak 94 u četvrtfinalu Kupa pobedio Borac iz istog grada, ili kad je Vojvodina u četvrtfinalu pobedila Megu, je samo razlog zbog kog volimo košarku.

Foto: Nova.rs

Kad se malo poremeti taj ustaljeni neki redosled dešavanja. Zvezda i Partizan teško da će dozvoliti neke anomalije u tom smislu, prosto razlika je prevelika i pitanje je samo u kom trenutku će ona doći do izražaja.

Videli smo to i u Partizanovom meču sa Hercegovcem, gde su se momci iz Gajdobre žestoko opirali tokom prvog poluvremena, u čiji se smiraj videlo kako će se meč dalje odvijati kad je Pi Džej Doužer mrtav hladan pogodio onu trojku.

Takve trojke donosi jedna posebna sigurnost kad znate da imate kontrolu. Hercegovac je radio ono što je bilo do njegovih igrača – momci su se trudili, bacali za lopte, delili loptu u napadu i kad ne bi nekim pojedinačnim potezom mogli da naprave razliku.

Dok je ulazilo, ulazilo je, kad je prestalo zbog Balše Koprivice i odbrane Partizana, stvari su se promenile.

Foto: Starsport

Eto i tu se pokazalo da džokeri, bar oni u košarci, mogu da se probude i u igračima od kojih se to u tom trenutku možda ne bi očekivalo.

Balša je bio taj primer i zaslužio je da odigra jednu dabl-dabl partiju, nešto slično što je dan ranije uradio Ognjen Kuzmić.

Samo što Kuzmić u tom nekom „kreiranju haosa“, nije uspeo da sa FMP-om pobedi Crvenu zvezdu, evroligaša, mada nije bio ni daleko.

Hercegovac je okupio dobar tim od igrača koji već imaju nekog iskustva u KLS i ABA, Vojvodina je protiv Mege znala šta hoće od prvog minuta i kad je već i šut krenuo, nije bilo zaustavljanja.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Mozzart Sport (@mozzartsport)

Mladi igrači Mege su od parketa, pa do tribina zračili nekom letargijom, mogla je u „Čairu“ da se opipa.

Posle su se malo podigli, ali onda je već bilo prekasno, jer su dopustili Voši da ode na 20+ razlike i kad juriš toliki minus, nisu baš veliki izgledi da ćeš se vratiti, protiv koga god da igraš.

„Za Petra Grojića znaju svi koji prate te niže lige, momak je odličan šuter, a takvih imamo sve manje“, otprilike su reči Aleksandra Komnenića, trenera Hercegovca, koji nam je opisao šta se desilo na meču između Čačka 94 i Borca.

Grojić je ubacio 20 poena Borcu i u nekim momentima baš nije delovao kao momak koji igra KLS. Kad se digne na šut, a onda u okretu uspe da održi strašan balans da vi kad gledate sa strane, vidite da ta lopta ulazi i pre nego što se odlepila od ruke, to je onda znak da taj dečko nešto u svojim treninzima radi dobro.

Foto: Nova.rs

Naravno, ne znači to da je on neki Peđa Stojaković, ali da može i sam da poremeti neku ustaljenu hijerarhiju, videli smo da može.

Sada se još jasnije nekako „crta“ to finale Partizana i Zvezde, u kom bi Zvezda probala da odbrani trofej Kupa.

Negde je bilo očekivano da Mega i Borac budu jači rivali i krupniji zalogaj za večite kao klubovi koji protiv njih igraju i u regionalnom takmičenju, jer je jaz između Zvezde i Čačka 94, odnosno Partizana i Vojvodine veći, nego između crveno i crno-belih i Borca i Mege.

Bar na papiru. I tu ima jedan problem. Što se košarka dešava na parketu i sam parket ima odgovor ko će na kraju izaći s osmehom, a ko pognute glave. Zato i volimo košarku.

BONUS VIDEO: Trener Hercegovca Aleksandar Komnenić za Nova.rs o čudu ekipe iz Gajdobre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar