Kevin Panter Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Kapitenska partija

Košarkaši Partizana pobedili su Panatinaikos sa 92:87 u 11. kolu Evrolige, a jedan od junaka utakmice bio je povratnik Kevin Panter, koji je konačno zdrav i spreman za nadmetanje na najvećoj evropskoj sceni.

Američki bek je relativno loše ušao u sezonu, mučio se sa procentima šuta i pronalaskom otvorenih pozicija, deluje da su i odbrane bile bolje pripremljene za njega, a na sve to došle su povrede obe noge, zbog kojih je propustio tačno mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je došlo vreme za povratak, Panter je bio izuzetno fokusiran i pokazao zašto je jedan od najboljih igrača u završnicama mečeva i to na evroligaškom nivou.

Crno-beli su se mnogo mučili protiv Panatinaikosa, utakmica je imala čudan tok i nekoliko preokreta, a grčkom timu nije bilo dovoljno ni tri puta po 10 poena razlike u poslednjoj deonici.

Jedan od glavnih razloga preokreta Partizana bio je upravo Panter. Kapiten je do pre četiri i po minuta pred kraj četvrte deonice imao 0 poena na svom kontu, uz 0/5 iz igre, ali je onda „upalio mašinu“.

Počeo je da zatrpava koš rivala od minusa od 10 poena, do kraja četvrtog perioda postigao je tri dvojke i jednu trojku i tako Partizan odveo u produžetak u kom je PAO konačno srušen. Od tih devet poena za manje od pet minuta, jedna trojka je bila preko ruke Matijasa Lesora za 76:78, a onda u narednom napadu prodor za izjednačenje.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Istini za volju, imao je Panter i loptu u rukama u napadu za pobedu u regularnom delu, ali mu je Džerijan Grent izbio, međutim, Marijus Grigonis nije stigao da šutne na vreme na drugoj strani.

To nije mnogo omelo Pantera, koji je i u produžetku nastavio u sličnom ritmu, pa je dodao još četiri poena i tako pogurao svoj tim ka velikoj pobedi.

Kevin je meč završio sa 13 poena (4/7 za dva, 1/5 za tri, 2/2 sa penala), imao je i tri asistencije i dva skoka, a u završnici je ponovo preuzimao odgovornost kao što nas je navikao prošle sezone i to se ponovo isplatilo. U igri je proveo više od 26 minuta, možda i više nego što je planirano, ali je bio jedan od trojice najzaslužnijih za pobedu, tako da se sve isplatilo.

Pre ovog meča postojala je opravdana bojazan oko toga šta će biti kada se Panter vrati, koliko će mu biti potrebno vremena da pronađe pravu formu, ali je on već na prvom meču pokazao koliko je falio Partizanu u prethodnom periodu i da su neke utakmice izgubljene možda baš zbog njegovog izostanka.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povratnički Panterov ples bio je uspešan, nema sumnje da bi u nastavku sezone mogao još više da podigne procente šuta, a u završnicama će ponovo biti čovek odluke. Tome se raduju i „grobari“, ali i Obradović, koji ponovo ima produženu ruku na parketu.

Kako je izgledao život bez Pantera?

Panteru je poslednji meč pre Panatinaikosa bio derbi protiv Crvene zvezde. Tog 26. oktobra tim Željka Obradovića u prepunoj Areni u dramatičnoj utakmici savladao je večitog rivala, a Kevin je igrao ispod proseka – za skoro 28 minuta u igri ubacio je osam poena (3/7 iz igre), dve asistencije, dve ukradene i čak sedam izgubljenih.

PROČITAJTE JOŠ:

Bez prvog kapitena Partizan je imao skor 5-5.

– 30. oktobar – ABA: Partizan – Crvena zvezda 98:87;

– 3. novembar – Evroliga: Baskonija – Partizan 84:83;

– 5. novembar – ABA: Split – Partizan 53:76;

– 9. novembar – Evroliga: Partizan – Fenerbahče 85:84;

– 12. novembar – ABA: Partizan – Igokea 89:91;

– 15. novembar – Evroliga: Bajern – Partizan 94:85;

– 17. novembar – Evroliga: Partizan – Alba 89:74;

– 20. novembar – ABA: Cedevita Olimpija – Partizan 95:91;

– 24. novembar – Evroliga: Efes – Partizan 100:94;

– 27. novembar – ABA: Partizan – Borac 101:56.

Kevin Panter
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Praktično u svim mečevima Evrolige, pa i u ABA ligi protiv Cedevite i Igokee, i te kako se osetio izostanak Pantera, pa su neizvesne završnice uglavnom bile rešene u korist Partizanovih rivala.

Bez Pantera se hijerarhija u timu se donekle poremetila. Džejms Naneli i Danilo Anđušić, odlični šuteri, pomereni su iz zone komfora i dobili su uloge koje su podrazumevale više igre sa loptom i više pik-en-rola. Sposobni su bili da do neke mere iznesu te zadatke, ali to jednostavno nije ono u čemu su najbolji, što se odrazilo i na rezultate tima.

Dodatni problemi za crno-bele stigli su zbog oscilacija Alekse Avramovića, a onda i njegove povrede, dok je i Uroš Trifunović morao na pauzu, pa je bekovska linija Partizana bila skraćena.

Jednostavno, Partizan sa i bez Pantera nije ista ekipa i to iz više razloga. Čak i kada ne igra dobro i ne ubacuje veliki broj šuteva, Panter je u stanju da vezuje odbranu, da iznudi preuzimanja i udvajanja, koja otvaraju prostor drugim igračima Partizana. Ako Panter pravovremeno podeli pas i raširi odbranu, ostatak tima ima veliku šansu da dođe do lakih poena ili makar do otvorenog šuta.

Kevin Panter
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Napadački potencijal i snaga Partizana su među najvećima, ako ne i najveći u Evropi, a prostora za napredak i te kako ima, tako da će Panter sigurno biti vođa u još jednom pohodu na Top 8, zašto ne i Fajnal-for, pa i titulu u ABA ligi i Kupu Radivoja Koraća.

Pred Partizanom je sada meč sa FMP u ABA ligi (subota, 21 sat), a onda sledi duplo kolo u Evroligi i crno-beli oba meča igraju u kod kuće, najpre protiv Monaka, pa Olimpije iz Milana. Na krilima ove senzacionalne pobede nad Panatinaikosom, Partizan je u sjajnoj poziciji da konačno veže tri pobede ove sezone u elitnom evropskom takmičenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar