foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nikola Topić, mladi i talentovani srpski plejmejker, biće 26. juna na NBA draftu u Njujorku, gde će biti određena njegova dalja košarkaška sudbina.

Već mesecima je poznato da će Topić izaći na NBA draft, na kom ima nekoliko veoma zanimljivh košarkaša sa područja Evrope, koji su visoko rangirani. Među njima je i Nikola, koji će uskoro postati treći Srbin sa tim imenom u NBA, posle Jokića i Jovića. Mada, očekuje se da uskoro u NBA bude i Nikoka Đurišić, ali o tom potom.

Kada se pojavila informacija da će Topić izaći na draft, analitičari i novinari, uglavnom iz Amerike, počeli su i sa projekcijama za ovu godinu. U startu je srpski biser bio visoko rangiran, motao se najpre među prvih 10, onda je bio viđen i u pet, čak u nekom trenutku i kao drugi pik, što se verovatno neće desiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Topić fenomenalan prvi deo sezone u ekipi Mege, gde je u proseku imao 18,6 poena uz 6,9 asistencija i 3,7 skokova u ABa ligi, a pre toga je iskustvo sticao u KLS, ali i kroz nastupe za Zvezdu. Kako su crveno-beli uvideli da je Topić mnogo napredovao i stekao samopouzdanje, vratili su ga sa pozajmice usred ove sezone, preciznije krajem decembra.

Ubrzo nakon toga došlo je do problema. Topić je povredio koleno na utakmici sa Partizanom početkom januara, a umesto najavljenih četiri do šest nedelja, pauzirao je više meseci. Kada se vratio na teren, u plej-ofu ABA lige, bila mu je dozirana minutaža, a onda se u prvom meču finala protiv Partizana ponovo povredio.

Iako je moglo biti i gore, nema sumnje da je povreda već sada ostavila traga na Topiću, koji ima tek 18 godina i neće žuriti sa povratkom na teren dok se potpuno ne oporavi. Propustio je Topić one najvažnije mečeve u sezoni, ali to je manje važno od njegovog oporavka, jer Srbija u njemu ima plejmejkera i nosioca reprezentacije za budućih 15-ak godina.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prošle nedelje Topić je otputovao u Trevizo u Italiji, gde se pridružio globalnom NBA kampu, ali tamo nije mogao da trenira punom parom, već je obavljao medijske aktivnosti i sve ostalo prateće. Ipak, ubrzo su stigle nove, loše vesti o njegovoj povredi. Kako je preneo američki portal ESPN reči menadžera Miška Ražnatovića, mladi košarkaš je doživeo parcijalno kidanje prednjih ukrštenih ligamenata.

To nije bilo sve. Iz Sjedinjenih Država stižu signali da bi Topić mogao da propusti čitavu narednu sezonu kako bi što bolje zalečio koleno i operisao ligamente, iako su informacije iz Treviza glasile da je koleno u relativno dobrom stanju.

Džonatan Dživoni, specijalista za draft, smatra da će zbog toga Topić biti u situaciji da padne za neko mesto na NBA „pijaci“. Srbin je smatran jednim od najtalentovanijih u klasi i dugo je držao mesto među pet prvih pikova, ali je sada pitanje da li će zadržati tako visoku poziciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Dužinu oporavka će morati da odrede lekari-specijalisti u SAD, ali situacija uopšte nije bezazlena.

Prema već odavno utvrđenom rasporedu prva na draftu ove godine će birati Atlanta, koja svakako ne bi trebalo da ima Topića u planovima. Osim povreda, razlog za to su i Tre Jang i Džavonte Marej, koji pokrivaju plejmejkerske pozicije u timu, tako da za Srbina ne bi bilo mnogo mesta.

Drugi na draftu će birati Vašington, koji već godinama nema ekipu za najviše domete, pa možda baš naredne sezone pokuša da sastavi nešto ozbiljnije. Međutim, u ovom trenutku se ne nazire ko bi mogao da bude lider te ekipe, a deluje da ni trenutno igračko osoblje nije sposobno da uđe ni u plej-of, dok ni atmosfera oko tima nije baš najbolja.

Trećeg pika ima Hjuston, koji je tim sa dobrom perspektivom, pa bi to bila zanimljiva sredina za Topića, koji bi odlično mogao da se uklopi sa Alperenom Šengunom, koga mnogi nazivaju „malim Jokićem“.

Sa četvrte pozicije bira San Antonio, koji se pominjao kao najrealnija destinacija za Topića, jer Sparsi imaju i osmog pika. Trener San Anotnija je Greg Popovič, poznat pod nadimkom „Ludi Srbin“, koji bi sigurno mnogo pomogao u Topićevom razvoju, a znao bi i kako da ga upari sa Viktorom Vembanjamom, najvećom mladom zvezdom u NBA. Iz sadašnje perspektive deluje da bi se Topić odlično uklopio u kompoziciju San Antonija, kome svakako nedostaje jedan takav perspektivan mladi plejmejker.

Dalje, na petoj i šestoj poziciji su Detroit i Šarlot, koji će verovatno tražiti košarkaše drugačijih karakteristika, onda ide Portland, takođe ekipa sa dna tabele, dok je na devetom mestu Memfis, koji na poziciji organizatora igre ima Dža Morenta, kome bi Topić mogao da bude zamena, ali pitanje sa kakvom minutažom.

Sa desetog mesta će birati Juta, koja se takođe pominje kao veoma interesantna opcija. Džezeri nisu uspeli da uđu u plej-of ove godine, ali imaju nekoliko perspektivnih igrača, pre svega Laurija Markanena, pa uz malo ulaganja to može biti ozbiljno konkurentan tim za plej-of i u njemu.

Foto: STARSPORT

Od 11. do 15. mesta redom idu Čikago, Oklahoma, Sakramento, Portland i Majami, a teško da će neka ekipa ispod imati uopšte priliku da „ulovi“ Topića, mada bi zbog povrede moglo da dođe i do velikog pomeranja.

Dakle, kao najbolje opcije za Topića nameću se San Antonio i Juta, tu je i Hjuston, onda dolaze Memfis, Portland i Vašington, iznenađenje bi bilo da ga izaberu Atlanta, Detroit, Oklahoma ili Vašington, dok iz drugog plana dolaze Čikago, Sakramento i Majami.

„Ne razmišljam mnogo unapred, gde god da odem pristup će biti isti, da dam 150% sebe i budem najbolja verzija sebe. Gde god to bilo i za koga god. Lepo je čuti kada se neki trener poput Grega Popoviča spominje i tako ta interesovanja, osećaj je fenomenalan, ali gde god da odem pristup je isti“, rekao je Topić.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare