Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Prva pobeda Denvera u finalu Zapada! Fantastična utakmica pripala je Nagetsima posle dramatične završnice u kojoj je Džamal Marej sa dve trojke presudio Los Anđeles Lejkersima - 114:106.

Još jedno NBA jutrenje sa Nikolom Jokićem, ovaj put trijumfalno i Nagetsi su smanjili na 2-1 u borbi za veliko finale.

„Džoker” i saigrači pokazali su da mogu više protiv Lebrona Džejmsa, Entonija Dejvisa i družine – prvih favorita za šampionsko NBA prstenje.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, „grumenja“ su u prethodnim serijama plej-ofa, i protiv Jute i protiv Klipersa, pokazala od čega su satkana. Dvaput su se vraćala nakon što su gubila 1-3, kao nikada pre u istoriji NBA, i to daje nadu da su kadri za novo čudo.

I jesu, to su sada osetili i Lejkersi, koji kao da su pomislili da će se rival predati posle onakvog poraza u drugom meču, ali… Jokićeva družina obezbedila je još najmanje dve utakmice posle još jedne o kojoj bi moglo dugo da se priča.

U najkraćem – odigrao je Denver fantastično prvo poluvreme, vodio sa 18 razlike, Lejkersi su prišli na minus šest, ali je sjajni Džeremi Grent ličnim rekordom plej-ofa odbio nalet. Zasijalo je velikih plus 20 i 97:77 posle moćnog zakucavanja Džamala Mareja na početku poslednje četvrtine i onda je viđen potpuni raspad ekipe iz Kolorada. Za četiri minuta se tim iz Los Anđelesa serijom 18-2 potpuno vratio u meč i priredio novu završnicu koja nije za one sa slabijim srcem – 101:98.

Opet je vrlo bitne pogotke dao pomenuti Grent, a za veliko slavlje „grumenja“ zadužen je bio Marej – pogodio je dve čudesne trojke u ključnim trenucima, u poslednja dva minuta i Denver je ostvario prvi trijumf u finalnoj seriji Zapada. Sledeći okršaj zakazan je u noći između četvrtka i petka, takođe od 3 sata posle ponoći.

Učinak pomenutog tandema upotpunio je Nikola Jokić dabl-dablom od 22 poena i 10 skokova, uz 5 asistencija i po jednom „krađom“ i blokadom. I Marej je imao dabl-dabl od 28 poena i 12 asistencija, dok je Grent postigao 26. Dvocifren je bio i Monte Moris sa 14 poena, pa je ključ u tome što su vodeći igrači Denvera, Jokić i Marej, imali preko potrebnu podršku sa klupe da se sruše Lejkersi.

PROČITAJTE JOŠ Jokiću, kako? Magija iz Sombora odgovor na provokacije VIDEO

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Šta se dešavalo do raspleta? Poveli su Lejkersi na samom startu (8:2), ali su Nagetsi sprečili da se rezultatski odlepe, malo srećno, malo trojkama Grenta (5 ranih poena) i dobrim sekvencama Mareja i Jokića.

Preko im je bila potrebna pomoć upravo Grenta, Gerija Herisa i(li) Majkl Porter juniora, koju su i dobili, pa su i vodili 24:20 u prvoj četvrtini, na šta je odgovorio Dejvis šutirajući precizno preko trojice čuvara.

Ipak, nisu saigrali ostavili na cedilu Mareja i Jokića, koji su odradili šta je do njih sa zbirno 50 poena, već su zablistali u drugoj četvrtini, naročito ofanzivno, i u drugom delu treće četvrtine.

PROČITAJTE JOŠ

Kao da su Lejkersi pomislili da će igrači Denvera sami pasti. Klupa je našla odgovor, rezervisti su vodili „grumenja“ do velikih plus 18, kasnije i maksimalnih 20 razlike, i lekcije „jezerašima“ do kraja poluvremena. Serija 17-2 s kraj prve i početkom druge četvrtine omogućila je da uživamo u ofanzivnoj rapsodiji, i to dok je Jokić odmarao na klupi.

Punio je baterije i sačuvao smirenost prilikom provokacija Dvajta Hauarda, na koje je odgovorio magijom u svom stilu i košem kakav samo on može da priredi.

Da ne budu sva svetla na čudesnom momku iz Sombora, pobrinuo se rekoder Grent, sa najboljim učinkom plej-ofu. Morao je neko da proradi i to je bio on sa čak 21 poenom do kraja treće deonice u kojoj je Denver posle pretnje Lejkresa (65:59) uspeo da ode na onih maksimalnih plus 20.

Do kraja još jedan dramatičan finiš i već opisan trijumf u režiji magičnog Jokića, rekordera Grenta i junaka Mareja s dve ključne trojke u poslednjim trenucima.

Treći meč finala Zapada između Denvera i Lejkersa mogli ste da pratite u blogu uživo uz Nova.rs.

TREĆI MEČ FINALA ZAPADNE KONFERENCIJE

Denver Nagets – LA Lejkers 114:106 (29:27, 34:26, 30:22, 21:31)

(1-2 u seriji)

Denver: Marej 28, Jokić 22, Grent 26, Heris 7, Milsap 6, Porter junior 9, Krejg 2, Moris 14, Plamli, Dozir, Bol, Bejts-Diop, Denijels.

LA Lejkers: Dejvis 27, Džejms 30, Kaldvel-Poup 12, Grin 4, Moris 3, Kuzma 11, Karuzo 2, Rondo 9, Horton-Taker, Dadli, Hauard 4, Smit, Mekgi 4, Vejters, Kuk

KRAJ! Denver smanjio vođstvo Lejkersa na 2-1

48′ MAREEEEJ, TROJKA!

Zakucao je Milsap pred poslednji minut, Rondo je promašio trojku i Denver je u odličnoj situaciji, i onda – kakva trojka Mareja za 111:99! Nagetsi pred pobedom da smanje na 2-1 u finalu Zapada.

46′ TROJKA MAREJA!

Grent čuva prednost Denvera sa dva slobodna bacanja… Jokić uzima defanzivni skok, Gerija Herisa izblokirala je tabla, ali Marej daje ludu trojku za vođstvo Denvera 106:99.

44′ Jokić promašuje, ali krade loptu

Lebron je na 11 poena u ovoj četvrtini, a Džeremi Grent je konačno prekinuo seriju Lejkersa za 101:98, nešto više od četiri minuta do kraja. Jokić je promašio, ali i ukrao loptu uz mnogo sreće za Denver.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

42′ Nagetsi se raspali!

Raspada se Denver… Rondo je oteo loptu Mareju i omogućio lako zakucavanje Lebronu, nakon čega greši i Jokić u dodavanju, a Džejms kroz sredinu smanjuje na 99:95. Serija Lejkersa je produžena na 18-2 za četiri i po minuta, nema rešenja Nagetsa za zonsku odbranu rivala.

41′ Ekspresnih 14-2

Vraćaju se Lejkersi, smanjili su na jednocifrenu razliku! Ne tako davno bilo je 97:77 posle onog zakucavanja Mareja, sada je samo 99:91, posle gluposti Portera koji je dirao loptu na obruču i ponišio pogodak Nagetsa. Tajm-aut Meloun.

39′ Brzih 6-0 Lejkersa

Tri slobodna bacanja Dejvisa i trojka Lebrona za brzu mini seriju Lejkersa koju prekida Marej, u svom stilu, toliko teškim šutem – 99:83.

37′ Počela je poslednja četvrtina!

Entoni Dejvis nema nijedan skok, Dvajt Hauard samo jedan!? Od koša do koša prolazi i fantastično zakucava Džamal Marej za 97:77, još dva skoka mu nedostaju za tripl-dabl. Tajm-aut uzima Vogel…

KRAJ TREĆE ČETVRTINE Lejkersi prvi put gubili 20 razlike – 93:75 (29:27, 34:26)

Ne staje Džamal Marej, već cepa mrežicu i prvi put su Lejkersi ove godine gubili u plej-ofu sa 20 razlike. Bilo je 91:71 za Denver, kao sjajan odgovor na prilaženje rivala koji je bio smanji na 65:59. Maestralna partija Džeremija Grenta – 21 poen, po 2 skoka i ukradene lopte. Izraz lica Frenka Vogela sve govori…

33′ Jokić najefikasniji

Jokić stiže do 20. poena i najefikasniji je u dresu Denvera, Marej ima dabl-dabl sa 14 poena i 10 asistencija, a Monte Moris sa 5/6 iz igre pokazuje da pauza nije ostavila traga na njegov košgeterski učinak – 87:69. Još tri minuta i dve sekunde do kraja treće deonice.

31′ Odgovor Lebrona, trojka Jokića

Lebron Džejms sa šest poena vraća Lejkerse u igru, ali ne da se Denver, opet je dvocifrena razlika. Glavni krivci za to su Jokić i Geri Heris koji su pogodili trojke za 79:67.

28′ Denver opet na plus 12, Grent blista

Džeremi Grent igra sam u ovoj četvrtini… Pogodio je jedan od dva penala, zatim i trojku, pa položio u kontri pored Lebrona da Denver vrati dvocifreno vođstvo – 71:59. Svih osam poena za Nagetse u trećoj deonici delo su Grenta, tajm-aut uzima trener Lejkersa Frenk Vogel.

27′ Jokić iznudio četvrtu ličnu Hauarda

Smeje se, nije mu jasno zašto je dobio četvrtu ličnu, a Dvajt Hauard je udario Jokića u donji deo leđa… Denver vodi 65:59.

26′ Marej laktom udario Lebrona u bradu

Gledale su sudije ovu situaciju, jer je Džamal Marej podigao ruku i, čini se, s namerom laktom zakačio Lebrona Džejmsa u bradu, tačno na isteku drugog minuta treće četvrtine… Na kraju nameran faul Mareja, dobro je prošao, Džejms je promašio jedan od dva penala.

26′ Jednocifrena razlika!

Bolji početak Lejkersa… Marej je promašio penale, Jokić i Grent po trojku, a Lejkersi su vrlo dobrom odbranom i sa pet poena Kaldvel-Poupa naterali Majka Melouna na tajm-aut. Vodi Denver 63:58.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

25′ Počela je treća četvrtina

I to trećom ličnom Dvajta Hauarda…

POLUVREME Denver – Lejkres 63:53 (29:27, 34:26)

Kako, Jokiću? Pitaju se svi kako je pogodio ovaj šut, vrteo se, nije ni video koš, ali je na osećaj pogodio preko Dejvisa, a Denver na velikom odmoru vodi 63:53. „Džoker“ je do sada zabeležio 15 poena (6/9 šut iz igre), 7 skokova, 4 asistencije i blokadu.

23′ Pogađa Jokić, Lejkersi nalaze ritam

Prvi poeni za Jokića u drugoj četvrtini, posle jakog faula Hauarda. Vezao je dva dobra napada Džamala Mareja, da bi na drugoj strani Kaldvel-Poup pogodio tek treću trojku za Lejkerse na ovom meču kojom je smanjio prednost Denvera na 61:48.

21′ Rezerve nose Nagetse, budi se Dejvis

Nova trojka Monteja Morisa, na dodavanje Jokića, i njegov 12. poen u ovoj deonici, pa je 21:7 za rezervne igrače Denvera, ali Entoni Dejvis sa devet vezanih poena drži Lejkerse u igri – 55:41.

19′ Denver na +18

Sjajna ofanzivna igra Denvera, uz kraći pad… Produžena je serija na 23-5 za plus 18 i 50:32 sredinom druge četvrtine. Prošao je Moris od koša do koša, dok je Grent bio precizan sa penala. Lejkersi za sada ispod nivoa, kao da su očekivali predaju Nagetsa posle onakvog poraza u drugom meču.

17′ Tehnička Hauardu, opet provocira Jokića

Serija Denvera 17-2 računajući kraj prve deonice i onaj koš Jokića, odnosno 15-2 u drugoj četvrtini, prekida je Deni Grin jednim pogođenim slobodnim bacanjem. Na terenu je Dvajt Hauard, opet provocira Jokića, ali dobija faul u napadu i tehničku zbog bacanja lopte. Denver vodi 44:32 posle tajm-auta Majka Melouna.

15′ Najveća prednost Denvera, Jokić na klupi

Prvi poeni Lejkersa posle puna dva minuta u ovoj četvrtini zakucavanjem Lebrona, ali Marej donosi Denveru prvu dvocifrenu prednost (39:29) koju Markif Moris (5 vezanih poena) uvećava na velikih 44:29. Najveći plus Nagetsa u finalnoj seriji.

14′ Serija Denvera 7-0

Kontrolišu Nagetsi rezultat! Serija Denvera 7-0 za nepuna dva minuta druge četvrtine. Siguran je bio Marej sa linije za slobodna bacanja, dok je Porter junior ubacio trojku i pogodio uz ofanzivni skok za 36:27.

KRAJ PRVE ČETVRTINE Magija Jokića, Denver – Lejkers 29:27

Prvi faul Jokića u finišu prve deonice, nad Dejvisom… Odgovorio je srpski as sjajnom asistencijom u svom stilu do Porter juniora, da bi zatim njega Dejvis faulirao pri šutu. Polovično je bio precizan sa penala za vođstvo Denvera (27:24), uzvratio je Kuzma trojkom, ali je Jokić s jedne noge pogodio u svom stilu za kraj deonice, svoj 11. poen (4 skoka) i 29:27!

10′ Denver poveo!

Na nešto više od dva minuta do kraja prve četvrtine – vodi Denver! Poentirali su Majkl Porter junior i Geri Heris za 22:20, pa je trener Lejkersa Frenk Vogel zatražio tajm-aut. Preko je potrebno Nagetsima da Heris, Grent i(li) Porter pomognu Jokiću i Mareju…

8′ Koraci Lebrona, Jokić polaže

Igra se u ritmu koš za koš… Mogli su Nagetsi i više, ali im opet fali koncentracije i preciznosti u napadu. Lebron je napravio korake za drugu izgubljeno loptu, a Jokić je pored defanzivnog skoka vezao dva pogotka, drugi put lako prošao pored Kuzme i položio za 18:18.

6′ Prvi tajm-aut

Tačno na sredini prve četvrtine i prvi predah za igrače, posle zakucavanja Entonija Dejvisa za vođstvo Lejkersa 14:12.

5′ Egal, dobri Marej i Jokić

Imamo izjednačenje – 12:12. Marej je pogodio trojku, potom asistirao Jokiću, da bi lopta srećno došla do Grenta koji je takođe ubacio trojku dok je Lebron vezao i šesti poen.

3′ Prvi poeni Jokića

Prvi koš za Denver i prvi poeni Jokića, Lejkersi uzvraćaju trojkom Denija Grina, odnosno sa dva vezana pogotka Lebrona Džejmsa za 8:2.

1′ POČEO JE TREĆI MEČ FINALA ZAPADA

Prvi napad za Lejkerse, ne koriste ga, promašuje i Džeremi Grent trojku na drugoj strani.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

03.01 Meč uskoro počinje

Poslednji dogovori pred sudijsko podbacivanje lopte…

02.59 Divac i Stojaković znaju kako je Jokiću

Ako neko zna kako je bilo Nikoli Jokiću posle dramatičnog meča finala plej-ofa Zapada i poraza trojkom u poslednjoj sekundi (105:103), onda su to Vlade Divac i Peđa Stojaković koji su imali sličnu sudbinu pre 18 godina.

02.53 Tradicija uz Lejkerse

Lejkersi dugo, dugo nisu izgubili plej-of seriju kada su vodili 2-0, još od 1969. i finala sa Boston Seltiksima.

02.49 Kako je bilo u prošlim utakmicama?

Lejkersi su ubedljivo započeli finalnu seriju Zapada sa 126:114, dok je Denver u drugoj bio nadomak izjednačenja, ali je Entoni Dejvis trojkom uz zvuk sirene doneo timu iz Los Anđelesa 2-0.

02.45 STARTNE PETORKE

LA Lejkers: Grin, Kaldvel-Poup, Džejms, Dejvis i Mekgi.

Denver: Marej, Heris, Grent, Milsap i Jokić.

02.40 DOBRO DOŠLI

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare