Foto: EPA/JASON SZENES

Ako neko zna kako je bilo Nikoli Jokiću posle dramatičnog meča 2. kola finala plej-ofa Zapadne konferencije i poraza od LA Lejkersa trojkom u poslednjoj sekundi (105:103), onda su to Vlade Divac i Peđa Stojaković koji su imali sličnu sudbinu pre 18 godina.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski centar i njegovi saigrači za samo 2,1 sekundu ispustili su pobedu vrednu izjednačenja, dozvolivši Entoniju Dejvisu da pogotkom za tri poena udvostruči vođstvo Lejkersa u finalnoj seriji.

Scenario koji se dogodio Nikoli Jokiću u drugoj utakmici finala Zapada, pre 18 godina proživeli su Vlade Divac i Predrag Stojaković 2002. godine u 4. susretu.

Tandem Srba u redovima Sakramenta, igrao je finale Zapadne konferencije takođe protiv Lejkersa, a pri vođstvu 2:1 u seriji imao je priliku da napravi pretposlednji korak.

Kingsi su pri vođstvu 99:97 odlučili da brane napad. Pokušali su Lejkersi da pogotkom za dva poena izbore produžetak, a nakon što se lopta odbila od obruč tim iz Los Anđelesa je došao u priliku za popravni. Lopta je sekund pre kraja susreta stigla do Roberta Horija koji je šutnuo za tri i – pogodio.

I umesto da bude 3:1 za Sakramento, Lejkersi su izjednačili u seriji na 2:2.

Foto: Orange County Register / Zuma Press / Profimedia

Usledila je opšta ekstaza u „Stejpls centru“, a Lejkersi, osim što su stigli do izjednačenja u seriji, najavili su kasniji preokret i konačno slavlje (4:3).

Bila je to verovatno najbolja prilika da Sakramento prvi put od 1951. godine završi sezonu kao šampion ili makar šampion konferencije. Lejkersi su potom u velikom finalu savladali Nju Džersi Netse.

Jokiću, novom srpskom igraču koji vlada NBA scenom, 18 godina kasnije ponovila se istorija, ovaj put u režiji Entonija Dejvisa…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram