Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Kakva utakmica i kakva tragedija Denvera. Vezao je Nikola Jokić 11 poena u dramatičnom finišu, ali su Los Anđeles Lejkersi pobedili 105:103 i to trojkom Entonija Dejvisa u poslednjoj sekundi uz zvuk sirene.

Izabranici Majka Melouna nisu mogli adekvatno da pariraju favorizovanom protivniku u prvom susretu (126:114), ali su u drugom bili nadomak trijumfa. Imali su ga u džepu i ukrao im ga je neverovatni Dejvis trojkom kada su već svi videli slavlje Denvera.

Zato će prvo slavlje morati da potraže u noći između utorka i srede (03 sata).

PROČITAJTE JOŠ

Na startu konferencijskog finala Nikola Jokić bio je prilično izbačen iz ritma od strane sudije, koje su Lejkersima omogućile čak 32 slobodna bacanja u prvom poluvremenu. Sada je bio spreman da se osveti za sve.

Jako loše je počeo drugi meč serije (1/7 šutirao u prvoj četvrtini), ali se za sve iskupio u završnici za infarkt. Bukvalno sam je gurao Nagetse ka velikoj pobedi, sve je sam radio od 92:100, nanizao 11 poena bez promašaja u poslednja tri minuta i – sve je otišlo u nepovrat. Kakva šteta, nije zaslužio takav epilog strelac 30 poena, uz 6 skokova, 9 asistencija i 4 ukradene lopte

Najpre je prepolovio tih -8, zatim pogodio čudesnu trojku i na samo sebi svojstven način ugurao promašaj Mareja, dok su Lejkersi nemoćno posmatrali šta se dešava. Uzvratio je nekako potonji junak Entoni Dejvis, koga je Jokić nadmudrio u reketu za 103:102 na 20 sekundi do kraja.

Smušeni su bili rivali, zaleteo se Lebron, Karuso promašio trojku, a Marej izblokirao Grina. Ostala je 2,1 sekunda, dovoljno da se Plamli potpuno pogubi u odbrani, a Dejvis priredi veliko slavlje Lejkersa i 2-0 u finalnoj seriji Zapada.

Obeležio je as Lejkersa i prvi meč i bez premca je najzaslužniji što je ekipa iz Los Anđelesa na dve pobede do velikog NBA finala. Denver sada priželjkuje novo čudo, kao ono protiv Jute i Klipersa, ali ovakvi trenuci rešavaju borbe.

Šta se pre svega toga dešavalo u „Dizni svetu“? Odlična ofanzivna rola Lebrona, epizodna „letećeg“ Aleksa Karusa i doprinos velikog dela tima kada je Džejsm odmarao na klupi, pravili su dvocifrenu prednost i time pravili razliku.

Na drugoj strani, Nagetsi su previše grešili, baš mnogo. Čak 13 izgubljenih lopti imali su izabranici Majka Melouna u prvom poluvremenu, Nikola Jokić je sve vreme odolevao i faulovima i provokacijama Dvajta Hauarda, ali nije mogao sam protiv favorita za NBA titulu.

„Preživeo“ je i žestok sudar sa Lebronom koji se zakucao u njega, u trenucima kada je postigao svih 12 uvodnih poena Lejkersa. Igrao je sam u tim trenucima „kralj“ Džejms, da bi „Džoker“ posle serije promašaja (bilo je i 1/7 u prvoj četvrtini) počeo da pogađa.

Druga deonica bila je rezervisana za Jokićevo nadmetanje sa Hauardom, prilično uspešnije nego u prvom susretu. Dobili su i iskusni centar i klupa Lejkersa po tehničku, iako je tim iz Los Anđelesa serijom 14-1 pobegao na +16 i 52:36. Istu prednost imali su i početkom treće deonice (70:54), da bi Nagetsi zategli odbranu i potpuno se vratili u meč!

Vraćali su se Jokić i družina, smogli su snage i preciznosti za veliki preokret. Za razliku od prvog dela, „jezeraši“ su bez Džejmsa ostajali bez dvocifrene prednosti, pa je početkom poslednje četvrtine bio i egal – 82:82. I onda već opisana završnica koja nije za one sa slabijim srcem i težak poraz Denvera.

Drugi meč finala između Denvera i Lejkersa mogli ste da pratite uz blog uživo na Nova.rs.

DRUGI MEČ FINALA ZAPADNE KONFERENCIJE

Denver Nagets – LA Lejkers 103:105 (21:29, 29:31, 28:22, 25:23)

(0-2 u seriji)

Sudije: Gobl, Tiven, Kenedi, Maloj.

Denver: Marej 25, Jokić 30, Grent 7, Heris 3, Milsap 6, Porter junior 15, Krejg 3, Moris 9, Plamli 2, Dozir 3, Bol, Bejts-Diop, Denijels.

LA Lejkers: Dejvis 31, Džejms 26, Kaldvel-Poup 11, Grin 11, Moris, Kuzma 8, Karuzo 9, Rondo 3, Horton-Taker, Dadli, Hauard 3, Smit, Mekgi 3, Vejters, Kuk

POSLEDNJA ČETVRTINA Trojka za pobedu, Denver – Lejkers 103:105 (21:29, 29:31, 28:22, 25:23)

Kakva završnica, kakva šteta… Lebron nije mogao da prođe, Karuso je promašio trojku, a Marej izblokirao Denija Grina i ostala je 2,1 sekunda do kraja. Lopta sa strane za Lejkerse i trojka Entonija Dejvisa za pobedu Lejkersa i 2-0 u finalnoj seriji Zapada!

48′ OPET JOKIĆ!

Šta radi „Džoker“?! Šou! Jokić je vezao i 11. poen, ukupno 30, ugurao je Dejvisa u reket i vodi Denver 103:102, još 20,8 sekundi.

48′ KAKVA DRAMA! JOKIIIIIĆ!

Devet vezanih poena srpskog centra, ubacio je promašaj Mareja sa mnogo osećaja, ali je uzvratio Dejvis i Lejkersi opet vode 102:101. Još 26 sekundi do kraja…

47′ Jokić trojkaaaaaaa!

Veliki promašaj Jokića, pa proklizavanje Lebrona i Lejkersi su skoro dva minuta bez koša, što kažnjava Jokić trojkom za seriju 7-0 u sopstvenoj režiji i 99:100. Još 64 sekunde do kraja.

47′ Jokić gura Denver

Trojka Entonija Dejvisa, pa težak pogodak Jokića i onda veliki promašaj Lebrona s trojke, da bi centar Nagetsa posle toga pogodio oba penala i smanjio vođstvo Lejkersa na 100:96.

45′ Rastrzana igra na obe strane

Jokić je imao polovičan učinak sa penala, a Dozir je iznudio faul Lebrona u napadu… I, onda, šta radi Marej? Dva loša dodavanja, otišla je lopta Lejkersima, prokockali su napad, kao i Nagetsi promašenom trojkom Jokića – rastrzana igra na obe strane. Dozir ne može da pogodi slobodno bacanje, 1/5 ih je šutirao, vode Lejkersi 97:92.

43′ Dozir sada vuče Denver

Spomenuli smo da će Pi Džej Dozir ima trenutno veliko poverenje Melouna, protiv Klipersa je u celoj seriji odigrao svega 12 minuta – na ovom meču skoro 9. Pogodio je pod faulom, ali je na drugoj strani Koldvel-Poup ubacio trojku za 95:89.

42′ Smenjivanje u vođstvu

Neverovatan prodor Mareja za vođstvo, prvo od 12:10, ali Grin i Rondo pogađaju trojke da vrate prednost Lejkersima 92:87.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

40′ Lejkersi opet vode

Nije dugo egal bio na snazi, Lebron je pogodio pod faulom, da bi posle njegovog promašenog penala Kuzma uvećao prednost na 86:82. Dobre minute beleži Dozir u dresu Denvera…

39′ IZJEDNAČENJE!

Nešto više od dva minuta od početka poslednje četvrtine Lejkersi su na nuli, pa je Marej sa penala poravnao na 82:82.

TREĆA ČETVRTINA Denver – Lejkers 78:82 (21:29, 29:31, 28:22)

Dobro je Jokić navukao dvojicu čuvara na sebe, što je iskoristio Marej za trojku i skoro da smo u rezultatskom egalu – 78:82. Odlično po Denver jer su Lejkersi imali i plus 16 u ovoj deonici.

34′ Odlično se brani Denver

Nema trojke Jokića, nažalost, ali ima Majkl Porter juniora i uz odličnu odbranu Denver potpuno hvata rezultatski priključak – 75:78. Trenutno imamo potpuno otvorenu utakmicu…

32′ Jokić na 18 poena

Dejvis pogađa za Lejkerse, Jokić za Denver koji je napravio konačno dobar napad za 18. poen srpskog centra i rezultatsku klackalicu između 9 i 11 razlike. Pravo vreme i za sjajnu asistenciju prve zvezde Nagetsa ka Krejgu koji sa 2+1 smanjuje na 68:74.

30′ Denver uzvraća serijom 6-0

Jokić pogađa, pa asistira Grentu za zakucavanje i brzih četiri poena posle tajm-auta. Prošao je i Marej za seriju Denvera 6-0, pa je trener Lejkersa Frenk Vogel zatražio tajm-aut.

28′ Lejkersi na +16, tajm-aut Meloun

Džabe što Jokić pogađa i upisuje 16. poen kada namesti otvorenu trojku Geriju Herisu koji promašuje. Lejkersi to i te kako kažnjavaju preko Lebrona i trojkom Denija Grina za +16 i 70:54. Morao je Majk Meloun da uzme tajm-aut ne bi li trgao izabranike.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

26′ Marej polaže, ali Nagetsi ne deluju dobro

Nema trojke Denija Grina, ima defanzivnog skoka Jokića i prelepog polaganja Mareja, a na drugoj strani posle odlične odbrane precizan je Entoni Dejvis za 65:52.

DRUGA ČETVRTINA Denver – Lejkers 50:60 (21:29, 29:31)

Poređenje često nije loša stvar… Lejkersi su do pauze izveli 11 slobodnih bacanja, a za isto vreme u prvom meču čak 32! Ipak, Denver nema kontrolu, pogotovo u napadu i sa 13 izgubljenih lopti za poluvreme teško da mogu nešto više protiv tima iz Los Anđelesa koji vodi 60:50.

Nikola Jokić je na 14 poena, od čega je iz igre šutirao 3/10 i slobodna bacanja bez greške 8/8.

22′ Tehnička Hauardu i klupi Lejkersa

Konačno malo sudijske pravde… Hauard je dobio tehničku zbog laktanja sa Milsapom i Jokićem, zatim je dosuđena i klupi Lejkersa zbog protesta, da bi srpski centar odličnom asistencijom omogućio Herisu trojku za 44:55.

21′ Serija Lejkersa 14-1

Lebron je na klupi, a za to vreme Lejkersi serijom 14-1 beže na 52:36. Hauard na sve načine zaustavlja Jokića, sjajno i zakucava, dok Karuso ubacuje trojku.

19′ Kakvo zakucavanje!

Nagetsi već imaju 10 izgubljenih lopti, posle poslednje sevnula je kontra u kojoj je Aleks Karuso moćno zakucao preko Džeremija Grenta, pa Lejkersi opet imaju dvocifrenu prednost i 47:36.

18′ Jokić opet na terenu, kao i Hauard

Vratio se Jokić na parket, ali Denver igra zaista rastrzano, previše greše Nagetsi, beži im lopta u napadu… Pored Jokića na drugoj strani je Dvajt Hauard, imali su zanimljive duele u prvom meču Zapada, i ni sada se ne odvaja od „Džokera“.

17′ Lebron već na 20 poena

Kako igra Džejms najbolje svedoči to da je u prvom meču stao na 15 poena, a sada je već na 20 sredinom druge četvrtine. Lejkersi vode 41:36.

15′ Jokić odmara, vraćaju se Nagetsi

Jokić je na klupi, vrlo dobro ga menja Plamli, Lejkersi su prokockali tri vezana napada, a trojke Porter juniora (brzih pet poena) i Morisa za 31:35 naterala su trenera Lejkersa Frenka Vogela na tajm-aut.

14′ Alej-up Lebrona

Nešto efikasniji početak deonice u odnosu na prvu, moćno alej-up zakucavanje Džejmsa i trojka na drugoj strani Majkla Porter juniora da smanji prednost Lejkersa na 26:33.

PRVA ČETVRTINA Denver – Lejkers 21:29

12′ Jokić vezao dva koša

Namestio je ruku Nikola Jokić, posle serije promašaja vezao je dva pogotka uz fenomenalnu „rampu“ Krejga nad Džejmsom i koš Džamala Mareja uz zvuk sirene za kraj četvrtine – 21:29.

10′ Jokić šutira 1/7, Lejkersi na plus 10

Entoni Dejvis je vezao četiri poena, dok je Lebron na klupi, trojku je ubacio Kaldvel-Poup za prvu dvocifrenu prednost Lejkersa i 25:15! Za sada Jokić šutira 1/7 iz igre…

8′ Kakva dominacija Džejmsa, saigrači užasni

Na 4:30 do kraja prve četvrtine, Lebron je šutirao iz igre 5/6, odnosno postigao je 12 od 14 poena Lejkersa, u strelce se upisao samo još Deni Grin, a svi pored Džejmsa iz igre šutiraju 1/13.

8′ Sudar Lebrona i Jokića!

Nekoliko dešavanja na obe strane… Lebron je dao svih 12 poena za Lejkerse, Deni Grin je zalepio blokadu Milsapu, a zatim je Džejms prilikom dodavanja u kontri udario Jokića u lice – 12:12.

6′ Jokić pogodio

Na isteku ovog minuta prvi koš, u kontri, postigao je Nikola Jokić i uvećao prednost na 12:7. Zbog dva brza faula na klupu ide Grent, menja ga Krejg.

5′ Sedam poena Lebrona, a Denver vodi

Svih sedam poena za Lejkerse postigao je Lebron Džejms, ali je Denver trojkama Grenta i Mareja preokrenuo na 10:7.

3′ Denver na nuli

Jokić ne hvata jako dodavanje Mareja, ali potom krade loptu. Mali broj poena u uvodnim trenucima, samo je Lebron pogodio trojku, na drugoj strani je Mareju sviran faul u napadu.

1′ POČEO JE MEČ

Denver ima prvi napad, i šutirao je Jokić odmah, ali mu je lopta pobegla iz koša.

01.30 Sve je spremno za početak

Petorke su na terenu, sekunde nas dele od početka drugog meča finala Zapada.

01.19 Samo da ne bude opet ovako

Veoma loš tretman imao je Nikola Jokić kod sudija prvog meča finala, samo da se to ne ponovi, i onda će Nagetsi imati mnogo više šansi da dođu do izjednačenja u seriji sa Lejkersima.

01.17 PETORKA DENVERA

Kao i u prethodne dve utakmice, starteri su: Marej, Heris, Grent, Milsap i Jokić.

01.13 I Lebron je spreman

Jasno je koliko Lebron Džejms želi šampionski prsten sa Lejkersima, a Denver je pretposlednja prepreka na tom putu.

01.08 Zagrevanje Jokića

Sada već standardno, Denver prenosi delić zagrevanja Nikole Jokića – nezaobilazni zaštitni znak i uvek isti šut srpskog centra.

01.04 Boston smanjio u finalu Istoka

Šta se dešava na Istoku? Majami i Boston su jedan meč ispred, i Seltiksi su se pomerili sa nule, odnosno smanjili su vođstvo „vreline“ na 2:1.

00.58 Osmesi spremni

Nikola Jokić i Džamal Marej u pravom raspoloženju dočekuju drugi okršaj sa Lejkersima, ionako srpski centar kaže da uživa kada se zabavlja na terenu.

00.50 DOBRO DOŠLI

Dobro veče i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo pratiti drugi meč finala NBA plej-ofa Zapadne konferencije između Denvera i Lejkersa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare