Kada i zašto je legendarna Sonja Vasić dolazila kući na štakama, kakav sudar sa realnošću je imao Marko Gudurić i zbog čega se čuveni Dimitris Itudis oseća privilegovano

Sve tajne i istoriju srpske košarke pratite na Nova.rs uz MaxBet.

Četvrta epizoda Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji“ donosi priče mlađe garde o razvoju i usponu, pa legendarna košarkašica Sonja Vasić, grčki trener Dimitris Itudis i srpski reprezentativac Marko Gudurić otkrivaju svoju stranu priče.

Posle ekskluzivnih dokumenta o nastanku košarke u Srbiji 1923. godine, bili ste u prilici da vidite kakvi su bili njeni počeci, a oni najiskusniji, legende koje su pisale i pišu istoriju čarobne igre, otkrile su šta se dešavalo posle tih početnih koraka.

PROČITAJTE JOŠ

Priča o razvoju i usponu srpske košarke nastavlja se kroz svedočenja Gudurića – koji se prisetio dečačkih dana i omiljenog zvuka; Sonje – koja je kući dolazila na štakama; Itudisa – koji je ponosan na to od koga je učio.

„Sad je smešno, u životu samo lepo pamtiš kad se sve završi, tako i ja sa košarkom. Nije sve uvek bilo bajno, bilo je brdo povreda, koliko god sam se i sažaljevala i mučila, nekad mi je bilo teže moje da gledam koliko pate, jer nije bilo normalno da oni mene toliko vode u bolnicu“, otkrila je dvostruka evropska šampionka i osvajačica olimpijske bronze.

Kakvu je ulogu imalo što su se naše košarkašice zajedno igrale košarke i da li je upravo to često donosilo prevagu? Kako je Gudurić ustajao usred noći i stvorio prvu sliku o košarci, i kada je shvatio da mora nešto više da uradi kako bi se izdvojio?

Četvrta epizoda serijala „100 godina košarke u Srbiji“ čeka vas u videu na vrhu teksta, a tamo nove sjajne priče o razvoju i usponu košarke u režiji Sonje Vasić, Marka Gudurića i Dimitrisa Itudisa.

Foto: Nova.rs

Serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs

Tokom 2023. obeležava se impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji od 8. do 18. maja svakog dana možete da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji i najveća u novijoj istoriji, trener Fenerbahčea i selektor Grčke, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Od njih osmoro bićete u prilici da kroz 10 epizoda čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, čekaju vas i priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, košarci danas…

I danas imamo nešto čime se ponosimo – košarku. Donela nam je toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno… Stvorila je kult dočeka ispred balkona, inspirisala mnoge, pa i autora ove priče jer – 100 godina košarke u Srbiji nije bilo nikad pre, niti će biti posle, već je samo sada.

Zato, budite uz Nova.rs narednih dana i kroz 10 ekskluzivnih epizoda upoznajte srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

*

Sonja Vasić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Marko Gudurić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Dimitris Itudis Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

BONUS VIDEO „Profo, javilo mi se“: Ko je nosio koševe kroz grad i zašto nam Brazilci nisu oprostili kolače

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar