Nekad su se koševi nosili kroz grad, učili smo od Bugara i Mađara, klesalo se životno delo u jednom timu i reprezentacija je bila san

Sve tajne i istoriju srpske košarke pratite na Nova.rs uz MaxBet.

Kako je nastala košarka kod nas i kakvi su bili njeni počeci mogli ste da saznate u prve dve epizode serijala „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs.

A, kako se košarka razvijala u drugoj polovini prošlog veka? Ko su sokoli i kakva je bila njihova uloga, za koji šampionski tim Božidar Maljković smatra da ga je klesao kao skulpturu života?

PROČITAJTE JOŠ

Prisetio se slavni stručnjak najvećih uspeha, do detalja opisao neke situacije iz finala kada je pokoravao Evropu sa Jugoplastikom.

„Profo, javilo mi se“, iskreno je prepričao Maljković jedan razgovor sa legendarnim Aleksandrom Nikolićem.

Svetislav Pešić se prisetio kako su se ranije stvarali igrači, dok danas mogu da se dovedu stranci čim se pojavi neka problematična pozicija.

„Toga nije bilo i to je bio jedan od razloga što se karijera mladih igrača razvijala u jednom klubu, sa jednim trenerom i sa jednim konceptom, a reprezentacija je bila san svakog mladog igrača. Za razliku od novih generacija, ja sam u celoj karijeri imao samo četiri trenera, što sada neko promeni za sezonu ili dve“, poručio je aktuelni selektor reprezentacije Srbije.

Za kraj – ko je pojeo kolače koji nikada nisu oprošteni – sve to čeka vas u trećoj epizodi Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji“ u video na vrhu teksta, a tamo sjajne priče Maljkovića, Pešića, Zečevića i Tasića.

Foto: Nova.rs

Serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs

Tokom 2023. obeležava se impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji od 8. do 18. maja svakog dana možete da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji i najveća u novijoj istoriji, trener Fenerbahčea i selektor Grčke, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Od njih osmoro bićete u prilici da kroz 10 epizoda čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, čekaju vas i priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, košarci danas…

I danas imamo nešto čime se ponosimo – košarku. Donela nam je toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno… Stvorila je kult dočeka ispred balkona, inspirisala mnoge, pa i autora ove priče jer – 100 godina košarke u Srbiji nije bilo nikad pre, niti će biti posle, već je samo sada.

Zato, budite uz Nova.rs narednih dana i kroz 10 ekskluzivnih epizoda upoznajte srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Božidar Boža Maljković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Svetislav Pešić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

*

Božidar Boža Maljković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Svetislav Pešić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

*

Žarko Žečević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

*

BONUS VIDEO Otkrivamo dokaze o postojanju košarke u Srbiji pre 100 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar