Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nikola Jokić je od svog dolaska u NBA napravio neverovatne rezultate (što individualne, što timske), njegova magija na terenu će se još dugo gledati i prepričavati, a posebno je za divljenje njegov uticaj na Denver.

Centar iz Sombora je do sada uspeo da osvoji tri MVP nagrade (bio i MVP finala), predvodio je Nagetse do prvog šampionskog prstena u istoriji, a NBA ligom dominira već nekoliko godina.

Međutim, postavlja se i pitanje koliki je zapravo značaj Nikole Jokića za Denver, kada su u pitanju prenosi utakmica na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Americi?

PROČITAJTE JOŠ:

Kada bismo na ovo pitanje odgovorili samo jednom rečju, ona bi bila – ogroman. Evo i zašto.

Nagetsi su “mala” franšiza, bar kada je reč o košarci, pošto je Denver (bio) fudbalski i hokejaški grad. Do dolaska Jokića u Kolorado, košarka je bila realno treći sport u Denveru. Uz to, NBA kao organizacija na Denver nikada nije gledala kao na veliko tržište, što se ni do sada nije baš mnogo promenilo.

Godine prolaze, Jokićeve majstorije postaju sve više gledane, a sada i televizije sa nacionalnom frekvencijom obraćaju pažnju na bivše šampione.

Kada je Somborac došao u najjaču ligu na svetu, Denver nije imao niti jednu utakmicu na nacionalnoj frekvenciji. U dve reči – velika nula.

Bili su Nagetsi praktično nevidljivi za prosečnog gledaoca u Americi (koji nema NBA TV), za narod koji ne prati pomno košarku, ali voli da upali i pogleda makar nešto sportski na nacionalnoj frekvenciji.

Danas, devet godina od ulaska Jokića u ligu, Denver ima 22 utakmice na televizijama sa nacionalnim frekvencijama – samo Lejkersi, Seltiksi, Voriorsi, Niksi i Mevsi imaju više.

PROČITAJTE JOŠ:

U sezoni koja sledi, LA Lejkersi će imati 29 utakmica na kanalima sa nacionalnom frekvencijom, Boston će biti na 26, Golden Stejt i Njujork na po 24, dok će Dalas stati na 23.

Iza Denvera, sa jednom utakmicom manje, je Filadelfija, a onda redom idu Finiks, Minesota, Milvoki, Oklahoma…

Najmanje utakmica na televizijama sa nacionalnom frekvencijom imaće Vašington, Toronto, Portland, Detroit, Šarlot i Bruklin – svi po jednu. Atlanta, za koju nastupa Bogdan Bogdanović, imaće samo dve takve utakmice.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare