"U košarci sam toliko dugo, to je moja velika ljubav. A vreme koje imam pored ogromnih obaveza pokušavam da provedem sa porodicom", kaže Dejan Radonjić, trener košarkaša Crvene zvezde, u prazničnom intervjuu za Nova.rs.

Karakterističan, drugačiji, Dejan Radonjić. Trener košarkaša Crvene zvezde obeležio je klupsku epohu od 2013. do 2017. godine, da bi se krajem 2020. vratio na Mali Kalemegdan. Najtrofejniji je trener crveno-belih i nešto više od godinu dana „troši“ drugi mandat na mestu uspeha.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je posle gostovanja Splitu (66:62) ostala lider ABA lige sa 13 pobeda i samo jednim porazom, u Evroligi ima učinak 7-11,  a ekipa nijedan trening od početka sezone nije odradila u punom sastavu.

Kako se nose sa svim problemima, po čemu će pamtiti 2021. i kakve su želje za 2022. godinu, kako se opustio i da li su porodica i košarka njegove najveće ljubavi, Dejan Radonjić priča u prazničnom intervjuu za Nova.rs.

Je l’ ste pomislili da vas je neko prokleo zbog svih pehova koje imate od početka sezone?

„Posle dosta utakmica koje smo odigrali, više od 30, guramo dobro ako se uzmu u obzir problemi koje smo imali još od pripremnog perioda. Usled silnih pehova samo smo ostajali bez igrača. Ušli smo u sezonu u kojoj se igra veliki broj utakmica, raspored iziskuje ogromnu i psihičku i fizičku potrošnju, stalno smo opterećni (povredama). Mi i dalje nismo uradili kompletni nijedan trening od prvog dana kada smo se okupili. Nadam se da će se toga biti što manje, ali sve što se sada dešava je i zbog samog rasporeda, i ne događa se samo nama. Ipak, sve to na startu priprema je donelo mnogo poteškoća i zbog toga je zadovoljstvo veće što stojimo dosta dobro“, kaže Radonjić za Nova.rs.

Dejan Radonjić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako izdržavate nenormalan ritam, šta je to što bi moglo da se promeni u evropskoj košarci, i Željko Obradović je rekao da ovako više ne ide?

„Mi smo u ritmu igranja na manje od svaka tri dana. Između toga imamo i druge obaveze, treninge, putovanja koja takođe opterećuju tim. Raspored je vrlo zahtevan, vidite i sami šta se sve dešava… Trudili smo da u svim situacijama dobro analiziramo i planiramo, i da dobro koristimo vreme koje se ukaže. Mnogo se pričalo o odnosu Evrolige i FIBA, „prozorima“, ligama, reprezentativnim takmičenjima tokom leta. Nadamo se da će se doneti neka odluka, naći neki model koji bi nam omogućio nama akterima da damo još više, ali i da oni pored terena više uživaju“.

VIDEO – Radonjić o ideji Željka Obradovića za menjanje evropske košarke

Da li je bilo neprospavanih noći zbog nekog poraza ili pobede?

„Zbog pobede teško (smeh). Sigurno da posle nekih mečeva imamo potrebu da uradimo određeni deo posla koji nekad traje duže, nekad kraće. Moramo da koristimo svaki luft da uradimo sve što treba da bismo sutra bili spremni za nove obaveze, mora da se reaguje brzo. Naporno jeste, ali tu smo, igramo Evroligu i ABA ligu, čekaju nas još dva takmičenja, to treba prihvatiti i naći najbolji mogući način kako da se funkcioniše“.

Deluje da ste se malo opustili, konferencije više nisu tako protokolarne, sve se više šalite?

„Tu sam da pokušam da dam odgovore na pitanja koja se postave. Nekad si raspoloženiji, nekad nisi, i to ne zavisi samo od toga da li smo pobedili ili ne. Jednostavno, to je deo našeg posla. Znam da često nisam najbolji sagovornik, ali to je deo moje ličnosti. Trudim se da što više i kvalitetnije izađem u susret svima“.

„Kod igrača su bitni ideja, ljudski i košarkaški kvaliteti“

Otkrio je Dejan Radonjić i šta mu je najvažnije prilikom odabira igrača, jer u ovom timu Crvene zvezde ranije nije trenirao samo Ostina Holinsa i Erona Vajta.

„Smatram da je sve bitno… Ideja, ljudske i igračke karaktaristike. U situaciji kada ne možemo da uradimo baš sve što želimo, tražimo i alternativne mogućnosti. U prelaznom roku smo ostali bez dosta igrača, samim tim je trebalo dosta njih da angažujemo i u krajnjoj liniji da se prilagidimo situaciji, dali smo sve od sebe da uradimo najbolji mogući posao“.

Navijači Zvezde obožavaju vaše izjave, takozvani radonjizam je i dalje vrlo popularan, brojne fore se prepričavaju?

„Ako je to sve zanimljivo, onda super. Ne pratim ja to toliko, ali dobijem često poruke kako sam odreagovao“.

Novu godinu ste proveli kod kuće, možete i Božić, što se ne dešava često u sportu?

„Lepo je to što smo u prilici da praznike provedemo sa najbližima, samo što smo mi 1. januara išli na put, imamo obaveze pre i posle utakmica. U odnosu na sve to opet se treba prilagoditi i iskoristiti vreme koje imamo da nam bude lepo sa porodicom i prijateljima. U košarci sam toliko dugo, to je moja velika ljubav, a vreme koje imam pored ogromnih obaveza pokušavam da provedem sa porodicom. Naravno da nam mnogo znači kada za Novu godinu i Božić možemo da budemo sa najbližima“.

Dejan Radonjić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jednom ste rekli da trenutke opuštanja provodite uz košarku, ali ponekad i uz pesme Zdravka Čolića, je l’ i dalje tako ili se nešto promenilo?

„Njih u ovom periodu ima sve manje, videćemo kasnije kako će da bude. Pored svih obaveza, kada sam kod kuće trudim se da budem što više prisutan, ali opet mnogo vremena provedem i radeći“.

„Zdravlje najbitnije, sve drugo možemo zajedno“

Dejan Radonjić nije imao previše želja za 2022. godinu, samo jednu je posebno istakao uz poruku čitaocima „Nove“.

„Najvažnije je zdravlje, poželeo bih svima da budu zdravi. Sve drugo možemo svi zajedno da radimo najbolje što možemo“.

Po čemu ćete pamtiti 2021. godinu?

„Zdravstvena situacija je toliko toga promenila, nadam se da će biti bolje na tom planu. Što se sporta tiče, Crvena zvezda je napravila mnogo toga dobrog, možda je imala i jednu od najboljih godina kada se uzmu u obzir sve okolnosti oko korone i povreda, i zato mislim da imamo mnogo razloga za sreću i zadovoljstvo“.

Da li je cilj za 2022. sva tri trofeja?

„Jako je nezahvalno pričati sad o tome, jer smo primorani da razmišljamo o prvim obavezama koje slede, ima još vremana do tih prvih borbi za trofeje. Zavisiće mnogo u kakvim okolnostima ćemo dočekati te utakmice i na osnovu toga daćemo sve od sebe da uradimo najviše što možemo“, zaključio je Dejan Radonjić.

BONUS VIDEO Radonjića nasmejalo pitanje o „kletvi“, otkrio kako bira igrače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare