Dragan Šolak kupio Sautempton
Foto: EPA-EFE/Ben Stansall

Sautempton je potvrdio da je investiciona kompanija Sport Republik, čiji je glavni investitor osnivač United Grupe Dragan Šolak, završila kupovinu kontrolnog paketa akcija kluba koji se takmiči u Premijer ligi.

Kako se navodi u klupskom saopštenju, Sport Republik je investiciona kompanija u oblasti sporta i zabave. Ona je kupila udeo u klubu koji drži kineski biznismen Gao Jišeng (80 odsto) i radiće u partnerstvu sa Katarinom Lajbher koja zadržava svoj manjinski udeo.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Sautemptona su Gaou i njegovoj porodici poželeli sve najbolje u budućnosti, a povodom promene vlasničke strukture oglasio se izvršni direktor kluba Martin Semens.

„Tokom poslednje dve godine, zajedno sa našim klupskim akcionarima, tražili smo prave partnere kako bi klub napredovao i danas smo pronašli savršeno rešenje. Sport Republik je iskusni investitor, ali sa iskustvom u elitnom sportskom svetu. Takvu kombinaciju je veoma teško naći i oduševljeni smo što smo postigli dogovor koji obezbeđuje našu i blisku i dalju budućnost.

Zahvalni smo na podršci gospodinu Gaou i Katarini, omogućili su nam da odvojimo vreme, odbacimo pogrešne opcije i na kraju pronađemo pravo rešenje za budućnost velikog kluba, njegovih navijača, ali i svih u klubu.

Radujemo se novom početku sa novom vlasničkom grupom. Našli smo ambiciozne partnere za budućnost, koji razume ciljeve Sautemptona i u kom pravcu treba da idemo. Naša strategija je da napredujemo prema planu koji smo imali poslednje dve godine, ali sa njihovom podrškom sada to možemo da uradimo s novim fokusom i brzinom. Kontinuitet, stabilnost i jasna vizija napretka podjednako su važni kao i nove investicije i ideje koje sada možemo da donesemo u klub.

Sport Republik može da obezbedi mrežu ljudi, klubova i tehnologije koji omogućavaju klubu da svakodnevno raste i bude uspešan. Kao klub, nikada nismo želeli da kupujemo uspeh, već da ga zaslužimo. Sport Republik nam daje moć da unapredimo svoje poslovanje na svim nivoima i pomoći će nam da stignemo do uspeha za koji naši ljudi vredno rade i koji naši navijači zaslužuju. Svi u Sautemptonu žele dobrodošlicu Draganu, Henriku, Rasmusu i ljudima iz Sport Republika u naš klub. Tražili smo dobre ljude sa ambicijom i resursima koji će nas povesti u novu eru i srećan sam što mogu da potvrdim da smo ih pronašli“, poručio je Martin Semens.

Dragan Šolak, glavni investiror konzorcijuma Sport Republik, nije krio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

Foto: UM

„Zajedno sa svojim partnerima imam veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave, i Sport Republik je osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jednistveno na tržište. Sautempton ima sve kvalitete koje smo tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji. To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača. Presrećni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Sautempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo“, navodi Šolak.

Dragan Šolak je, pored toga što je glavni investitor novih vlasnika Sautemptona, osnivač i suvlasnik United Grupe.

Sport Republik je investiciona kompanija sa sedištem u Londonu, koju su osnovali Rasmus Ankersen (nekadašnji direktor Brentforda) i Henrik Kraft (investitor koji živi u Londonu), a čiji je glavni investitor Dragan Šolak. Vizija kompanije je da primeni prave osobine i analitiku da bi pomogla fudbalskim klubovima da dostignu svoj potencijal, a ulaganje u Sautempton bi trebalo da bude samo prvi u nizu takvih projekata.

BONUS VIDEO Mohamed Salah se obrukao, promašio prazan gol

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare