Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Željko Obradović, trener Partizana, smatra da mečeva ima previše između reprezentativnih pauza, igrači se povređuju, a uz one koji ispadaju iz rotacije zbog virusa korona ponekad ih je teško okupiti i za trening.

Ako je neko čovek od autoriteta dovoljno jakog da menja neke stvari u evropskoj košarci, onda je to svakako Željko Obradović.

PROČITAJTE JOŠ:

Najtrofejniji košarkaški trener sa devet evropskih titula kroz tridesetak godina karijere na klupi više klubova, digao je glas protiv postojećeg sistema koji iz godine u godinu opstaje uprkos nedostacima.

Obradović smatra da mečeva ima previše između reprezentativnih pauza, igrači se povređuju, a uz one koji ispadaju iz rotacije zbog korone ponekad ih je teško okupiti i za trening.

Zbog toga je trener Partizana, tokom razgovora za „Ekip“ predložio neke od promena, koje bi povoljnije uticale na igrače i evropsku košarku u celini.

„Timovi iz Evrolige bi trebalo da se priključe državnim šampionatima tek u plej-ofu, pa bi bilo prostora i za sponzorstva i televizijska prava. Neka se, recimo, Evroliga igra šest meseci, kao NBA. Onda ostaju dva meseca za državna prvenstva, dva za reprezentativna takmičenja i dva za odmor igrača“, rekao je Obradović.

Kada je reč o srpskim klubovima, oni se zaista i priključuju državnom šampionatu kad počne Superliga, gde odigraju desetak utakmica i time privode sezonu kraju.

Međutim, pre toga paralelno igraju i evropska takmičenja i ABA ligu i teško je reći gde je potrošnja veća, jer se u Evropi teži što boljem plasmanu, a u regionu tituli.

Partizan je u Evrokupu, Crvena zvezda u Evroligi, dodajte svemu tome i kvalifikacione prozore za predstojeći Mundobasket i onda ne možete da pobrojite sve mečeve i obaveze igrača. A niko ne popušta.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Niti FIBA menja svoje planove sa „prozorima“, niti ih menja Evroliga na čelu sa Đordijem Bertomeuom. Obradović ističe da je Bertomeu zaslužan za to što se Evroliga širila u ovom obliku i zašto je popularizovana.

„Timovi iz Evrolige bi trebalo da se priključe državnim šampionatima tek u plej-ofu, pa bi bilo prostora i za sponzorstva i televizijska prava.

Neka se, recimo, Evroliga igra šest meseci, kao NBA. Onda ostaju dva meseca za državna prvenstva, dva za reprezentativna takmičenja i dva za odmor igrača“, predložio je Obradović.

Zvuči logično. NBA se igra od oktobra, završava se na proleće i onda se kreće u plej-of. S tim što Amerikanci ne razmišljaju na tri strane i o tri, četiri takmičenja.

Mihailo Pavićević i Željko Obradović, Foto: ABA/Mornar-Brasko zlato/MEDIA Pro

I kad se pogleda da u sezoni imaju 82 utakmice, pomisli se možda da je mnogo, sve dok se ne vidi raspored i broj mečeva u Evropi.

ABA liga 26 utakmica samo u regularnom delu sezone, Evroliga još 34, Evrokup po novom sistemu 18 mečeva pre top 8, pa onda na sve to i Kup Radivoja Koraća i Superliga – nakupi se.

Negde se mora napraviti kompromis. Obradović je nedavno govorio i da bi voleo da što više njegovih igrača nastupa za reprezentacije. Evroligaški klubovi košarkaše već godinama ne puštaju na reprezentativne obaveze, zbog već poznatog rata sa FIBA.

Rezultat je da neke reprezentacije izostaju sa velikih takmičenja, bilo zbog potrošenosti igrača, bilo zbog toga što ih nema po nacionalnim timovima.

Rodions Kurucs, Željko Obradović
Rodions Kurucs, Željko Obradović; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Igor Kokoškov je imao problema sa tim, nešto skorije je imao i Svetislav Pešić, a kao posledicu imamo da se Srbija muči sa ekipama kakva je Belgija.

„Žao mi je što je sada u ovakvoj poziciji, da klubovi traže promene. Ukoliko želite da menjate stvari, radite to na kraju sezone. Gospodin Bertomeu je bio zaslužan za ekspanziju, doveo nas je tu gde smo. Lako je zaboraviti kakvi su bili ugovori igračima i trenerima ranije“, konstatuje Obradović.

Imajući to u vidu, jasno je zašto evroligašima nije u interesu da dozvole igračima da idu, ali ako već nešto treba da se menja, onda idejama najboljih poput Žoca, definitivno treba pridati težinu koju zaslužuju.

BONUS VIDEO: Željko Obradović o promeni kapitena i ponašanju košarkaša Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar