Božidar Boža Maljković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, primljen je u prestižnu Akademiju francuske košarke, zajedno sa nekadašnjim NBA igračem Tonijem Parkerom.

Maljković je tokom duge i bogate karijere poseban pečat ostavio u francuskoj košarci predvodeći Limož do titule šampiona Evrope 1993, što je bila prva titula klupskog prvaka Evrope u istoriji francuskog sporta.

PROČITAJTE JOŠ:

Tri godine je vodio Limož i sa njim osvojio šampionat i Kup Francuske (po dva puta), ali i jedini koji je trijumfovao u nekadašnjem Kupu evropskih šampiona 1993. u Atini.

U Francuskoj košarkaškoj federaciji od 2004. godine postoji Nacionalna akademija košarke. Njen cilj je da slavi sve one koji su obeležili i još uvek obeležavaju istoriju igre pod obručima u toj zemlji.

Akademija je svojevrsna Kuća slavnih francuske košarke, a Maljkovića je birao Počasni komitet.

„Da se razumemo, niko, pa ni članovi moje porodice nisu odmah saznali za ovo imenovanje. Nisam znao ni ja jer je pismo iz Pariza do Beograda putovalo čitavih mesec i po dana. Smatrao sam, i sad smatram da mi je prevashodni zadatak da Olimpijske igre u Parizu što se tiče Tima Srbija proteknu u najboljem redu. Veliko priznanje koje sam dobio od francuske košarke, jer ovu nagradu su mi aklamacijom dodelile kolege, meni mnogo znači. Pre svega u francusku košarku ušao sam kao stranac, u nju uneo svu onu buku koju donose revolucionarne promene, a iz nje izašao kao Francuz. Francuska me primila kao svog. Francuska je više nego ma koja druga zemlja, zemlja procedura i lepe forme. Jedna od tih lepih formi leži u činjenici da oni svoju Kuću slavnih zovu Akademija. Dakle, sada sam uz svoje profesure dodao još jednu titulu. Posebna mi je čast što ulazim u tu instituciju u generaciji sa velikim Tonijem Parkerom. No, bavimo se sada Igrama! Živela Srbija“, rekao je Maljković.

BONUS VIDEO: Božidar Maljković, šetnja kroz bogatu karijeru i izložba u njegovu čast

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar