Evroliga i ABA liga igraju se i pored sve više slučajeva koronavirusa
Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Evroliga mora da se igra, ABA se nekako igra uz blokadu računa, u Evrokupu već postoji jedan meč rešen službenim rezultatom (20:0), jer korona ne odustaje, ali ni košarka.

Cela ekipa Zenita morala je u karantin, jer je imala 13 pozitivnih na Covid-19. Od toga su čak osmorica igrači, pa je pitanje kako će na megdan Baskoniji i Valensiji u utorak i četvrtak, u duplom kolu Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo nemoguće… Ili će čelnici izaći u susret i odložiti mečeve, ili će biti registrovani službenim rezultatom 20:0.

Po svemu sudeći, Evroliga će se igrati, na ovaj ili onaj način. Zbog toga su čelnici elitnog klupskog takmičenja uoči početka sezone formirali protokole i dopunjene zdravstvene propise, koji tačno objašnjavaju korake ukoliko se u nekoj ekipi javi korona.

Postoji opcija odlaganja utakmice, ali i da ona bude registrovana službenim rezultatom.

To se već dogodilo u Evrokupu, kada Cedevita Olimpija, čiji je košarkaš zaražen igrao protiv Krke u ABA ligi, nije izašla na megdan Bursi.

Cela ekipa morala je u izolaciju, svi naredni testovi bili su negativni, pa će ekipa iz Ljubljane igrati sa Gran Kanarijom u utorak.

Dakle, u Evroligi i Evrokupu su rešeni da se igra po svaku cenu, što svakako nije dobro, najpre po zdravlje samih aktera.
Čak deluje da se ide i ka formiranju neke vrste kolektivnog imuniteta, ali…

PROČITAJTE JOŠ

Veliki ulog je u igri, zato – mora da se igra. E, sad, postoje dalje opcije po tom pitanju.

Ako se iscrpe sve opcije predviđene dopunjenim propozicijama, onda nije isključeno formiranje takozvanih „mehura“, pa bi ekipe nastavile takmičenje po uzoru na NBA. Barem na neko vreme u „balonima“ i tu se dolazi do drugih problema.

Ako bi se Evroliga ili Evrokup odlučili za „mehur“, onda bi moglo da se dogodi da stane ABA liga, jer kako će Crvena zvezda, odnosno Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpija i Mornar da igraju na Jadranu, ako bi morali da budu u „balonu“.

Ukoliko slučajno stane evropska košarka, tu se otvara prostor da ABA liga organizuje igranje u „mehuru“, na šta je spremna, jer je najavljeno da će se drugi rang regionalne lige igrati upravo na taj način, o čemu je Nova.rs već pisala.

Opet, mnogo je nepoznatih u krajnjoj jednačini…

Do tada se nižu novi slučajevi koji sa sobom vuku nove probleme, a poslednji primer stiže od vikenda.

Evroligaš Asvel gostovao je Šoleu u okviru francuskog prvenstva i u ekipi imao zaraženog Norisa Kola, koji se čak našao i na parketu u nedelju, ali ga je napustio posle 40 sekundi. Nedugo zatim i dvoranu…

Pored njega su pozitivna na koronu bila još dvojica saigrača i trener Ti Džej Parker. Zato su gradske vlasti Šolea čak najavile i tužbu protiv ekipe iz Vilerbana.

Upravo Asvelu treba da gostuje Crvena zvezda u četvrtak, nakon što će u utorak dočekati Žalgiris od 19 sati.

Opšti zaključak što se tiče evropske košarke – nije dobro, ali igra se.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar