Duško Vujošević Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Evroliga je u ediciji "31 košarkaški genije", predstavila Duška Vujoševića, nekadašnjeg trenera Partizana.

Iskusni košarkaški strateg našao se u odabranom društvu kreiranom po uzoru na knjigu Vladimira Stankovića. Autor koji je na jednom mestu „okupio“ najveće trenerske velikane evropske košarke od 1969. godine do danas istakao je da Vujošević po titulama u Evropi ne bi mogao da se nađe na ovom spisku, međutim, njegov impresivni rad uspešan je iz drugih perspektiva, odnosno kroz preko 20 domaćih trofeja i veliki broj sjajnih košarkaša koje je formirao.

PROČITAJTE JOŠ

„Brusilac talenata“ (The polisher of talent) kako je nazvan, označen je kao jedan od odgovornih za stasavanje čuvenih košarkaša poput Vlada Divca, Žarka Paspalja, Saše Đorđevića, Predraga Danilovića, Predraga Drobnjaka, Koste Perovića, Nikole Pekovića, Jana Veselog, Bogdana Bogdanovića, Žofrija Lovernja, Davisa Bertansa, Ratka Varde…

Pored nabrojanih, koji su deo karijere gradili i u NBA ligi, Vujošević je trenerski potpis ostavio i u karijerama Goran Grbovića, Željka Obradovića, Iva Nakića, Miroslava Miće Berića, Dejana Tomaševića, Novice Veličkovića, Milenka Tepića, Dušana Kecmana, Miloša Vujanića, Vladimira Lučića, Uroša Tripkovića, Dejana Milojevića, Luke Bogdanovića..

Vujošević je u tekstu nazvan i košarkaškim Sizifom, jer svake godine ni iz čega izgradi tim koji na leto najbogatiji razgrabe pa veliki broj mladih igrača u inostranstvu nastavi svoju karijeru.

„Ne znam zbog čega ljudi kažu da je Duško Vujošević Sizif. Ništa loše nije uradio, a za njegov posao je potrebna velika hrabrost. On je heroj. Recite mi ko još svake godine iznova radi svoj posao sa toliko entuzijazma i ljubavi, uprkos toliko problema“, rekao je Vladimir Stanković u svojoj knjizi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare